fbpx

[Video] Boris Tomašič SD: “Bili ste proti maskam v šolah pa pravite, da vedno pozivate ljudi, da naj spoštujejo ukrepe kolikor se le da. Lahko poveste večjo neumnost?”

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič Foto: Nova24TV

Zadeve so skrajno resne, okužb na dan smo namreč imeli že namreč skoraj 1700. Temu primerno se polnijo bolnice in oddelki za intenzivno nego. “Skrajni čas je, da tisti, ki še niste začeli upoštevati ukrepov, navodil in predpisov, to tudi storite. Vsi tisti idioti, ki protestirajo proti omejevanju gibanja, proti nošenju mask itd. so idioti. Ne dajajmo jim pozornosti in bodimo odgovorni zase in za druge, za svoje stare starše, starše, za svoje bližnje in konec koncev za vse,” je uvodoma v oddaji “Kdo vam laže?” poudaril voditelj Boris Tomašič in ob tem dodal, da je precej žalostno, da mora to govoriti. “Živimo v časih, ko opozicija in ekstremna levica, kar je več ali manj isto, poskuša blokirati vse kar ta vlada naredi.” 

Glede na to, da se je v nedavnem videu oglasila tudi Tanja Fajon, ki je pozvala k upoštevanju ukrepov, je Tomašič izpostavil, da je to hvale vredno. “Skrajni čas je bil, da ste se oglasili in rekli, da naj se spoštuje ukrepe četudi nam niso všeč, ker je to edini način, da premagamo epidemijo.” Ob tem pa je Tomašič spomnil na obnašanje opozicije teden dni nazaj, ko se je sprejemal peti protikoronski paket za blažitev posledic epidemije. Člani Levice in Socialni demokrati so si namreč privoščili izpad in udarjali po mizah. Pri tem se je Tomašič obregnil ob poročanje 24UR, kjer so, namesto da bi zakonodajni paket predstavili ter pojasnili kaj ta državljanom prinaša, pozornost namenjali temu, kako so se obnašali nekateri opozicijski poslanci in se povrhu še obregnili ob vodenje seje, čeprav jo je Jože Tanko vodil v skladu s poslovnikom.

“Peti protikoronski paket, ki je v osnovi namenjen blaženju posledic epidemije v gospodarstvu, je največ prahu med poslanci dvignil zaradi nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti v zdravstvu,” so navedli na 24UR, zato je Tomašič kritično povprašal: “A to je bistvo paketa?”. “To je ena izmed pomembnih stvari. Razpis bo, namenila se bodo dodatna sredstva, da se zmanjšajo čakalne vrste. Sedaj pa naj bi bila to privatizacija zdravstva? Tudi zasebniki se bodo lahko prijavili, to je res. Ampak zakaj pa ne? To je namreč korak za rešitev zdravstvenega sistema. Zasebniki se bodo vključili v ta sistem, da bodo manjše čakalne vrste.” V nadaljevanju so povedali celo, kako naj bi minister Tomaž Gantar dvomil v razpise, nato pa so prikazali izjave ekstremnega levičarja in Jerce Korče, je bil kritičen Tomašič. “Novinar se je zlagal, kje je Gantar to potrdil? On je namreč minister, ki je ta zakon pripravil.”

Glede poročanja o petem protikoronskem paketu pa po besedah Tomašiča ni bilo nič bolje na nacionalki, saj so tudi tam največjo pozornost namenili izpadu opozicijskih poslancev. “A lahko enkrat rečete: draga opozicija tako se ne obnaša v parlamentu!?” Še posebej kritičen je bil do poročanja Mojce Pašek Šetinc, ki je sam prispevek začela s konfliktom, da naj bi Tanko jemal besedo, ker so oni rekli, da je to razgradnja javnega zdravstva. “Ne besedo jim je jemal, ker so kršili poslovnik in zlorabljali postopkovne. Pa saj to veste. Nato pa ste prikazali izseke dveh, ki samo pljuvata in ne povesta nič vsebinskega. In to je poročilo iz Državnega zbora RS?,” je bil kritičen Tomašič in v nasvet nacionalki dejal, da naj za komentar glede ukrepov raje povprašajo samostojne podjetnike, ki nimajo dela zaradi epidemije. Z dobljenim denarjem bodo namreč ravno ti lahko preživeli. “Dobili bodo namreč 700 evrov, poleg pa bodo plačani še prispevki. Torej skupno 1.100 evrov. Vprašajte podjetja, ki bodo lahko dale delavce na čakanje, če jim to pomaga!,” je izpostavil in dodal, da je včasih potrebno razmišljati dva koraka naprej, ko bo konec epidemije. Gospodarstvo se namreč mora pobrati, da bomo boljše živeli.

Panika je bila zaradi nepripravljenosti in nesposobnosti odzivanja na krizo
V oddaji se je Tomašič obregnil tudi ob oddajo Tarčo, ki je bila na sporedu prejšnji četrtek. Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je namreč tarnal, kako naj bi ti, ki se sedaj spopadajo z epidemijo, pritiskali takrat nanje kljub manj okužbami in jih silili v to, da morajo razglasiti epidemijo. “Morali ste razglasiti epidemijo? Kdo vas je prisilil? Kaj so vam počeli? Kdo vam je kaj počel? Opozicija vas je prisilila? Ja, nujno je bilo to potrebno, saj se takrat virusa ni poznalo,” je izpostavil in dodal, da je potrebno zavedanje, da je imela prejšnja vlada pod vodstvom “zvita puška Marjana Šarca v koruzi” takrat na voljo samo 120 postelj za covid bolnike, pa nekje 20 respiratorjev. “Zaradi tega je bila panika, ker ste bili popolnoma nepripravljeni in popolnoma nesposobni se odzivati na krizo. Potem pa ta očita vladi, da ni nič naredila in da nič ne dela?!”, je izpostavil Tomašič in spomnil, da ko je Šarec to govoril so bile razmere boljše, namreč danes je v bolnici skoraj 400 ljudi, pa sistem ni razpadel.

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

“Klobuk dol in zahvala vsem zdravstvenim delavcem,” je dejal Tomašič in dodal, da upa, da bodo zdravstveni na račun ekstremnih naporov primerno nagrajeni. “Sistem je daleč od razpada, to pravijo tudi strokovnjaki. Kje ste sedaj tisti, ki ste pravili, zakaj se je kupovalo respiratorje in zaščitne maske?” Prav tako se je obregnil tudi ob izjave Luke Mesca, ki je bil kritičen na račun selitve obolelih iz Doma upokojencev v Škofji Loki v šolsko telovadnico. “Luka Mesec pokazal sem že, kako so urejene te postelje in prostor v tej telovadnici. Vse skupaj je namreč pripravila občina v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje. Ne govoriti kar počez. Kam bi jih pa Mesec dal? V hotel ali terme v Škofji Loki, ki jih tam ni?”. V oddaji pa je bilo tudi mogoče slišati sekretarja SD Dejana Levaniča, ki je zatrdil, kako naj bi v SD pozivali k spoštovanju navodil, ki so bila sprejeta s strani NIJZ. “A res, vi to počnete? Ja, Fajonova je to storila ta četrtek, kar sem pohvalil, do takrat pa temu ni bilo tako. Bili ste proti maskam v šolah pa pravite, da vedno pozivate ljudi, da naj spoštujejo ukrepe kolikor se le da. Lahko poveste večjo neumnost?”, je bil kritičen Tomašič.

Nina Žoher