fbpx

[Video] Če imamo vlado, ki jo vodi Janez Janša, se jo lahko napada in pljuva v javnosti in tujini in se ta ne sme odzvati. Ko pa je na oblasti leva vlada, se je ne sme kritizirati!?

Foto: posnetek zaslona

V državnem zboru je potekal srdit boj. Tvit predsednika vlade Janeza Janše, kjer ta poziva javno RTV, da naj nehajo lagati in da jih je tam očitno preveč ter da so predobro plačani, naj bi namreč grobo posegel v novinarsko svobodo. Večina novinarjev javne RTV je globoko prizadetih in so še danes v šoku. Kompletna opozicija je sklicala izredno sejo dveh odborov Državnega zbora.

Uvodoma je voditelj oddaje Kdo vam laže v času epidemije Boris Tomašič predvajal del predstavitve uvodne tematike poslanca SD Matjaža Nemca, ki je dejal: “Poslanska skupina LMŠ, Levica, SAB in Socialni demokrati smo v Državni Zbor RS vložili zahtevo za sklic nujne seje Odborov za zunanje zadeve in kulturo. Zaradi neprimerne in nedopustne depeše, ki jo je v odziv na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Svetu ministrov te ugledne institucije v imenu slovanske vlade poslalo Ministrstvo za zunanje zadeve.” Po besedah Tomašiča se je njegovemu najljubšemu poslancu in intelektualcu rahlo zapletalo. “Ni se še ogrel. Gre za resno tematiko. Torej za depešo, ki naj bi jo poslala slovenska vlada na Svet Evrope,” je dal vedeti.

Ob tem je Tomašič dal vedeti, da v resnici le ni bilo ravno tako, kot je dejal Nemec. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je vse skupaj demantiral in poslancem razložil razliko med depešo in dopisom. Povedal jim je, da do tega sploh ni prišlo. “Ampak seveda v teh kriznih časih, ko se borimo z novim koronavirusom, ko ljudje umirajo, je res zelo pomembno, da se pogovarjamo o tvitu,” je kritično pripomnil Tomašič in dal vedeti, da je Logar najprej poslance podučil, kaj depeša sploh je. Depeša namreč ni dokument brez glave, brez navedbe komu je namenjena.

“Kot smo videli depeša je depeša, dopis Ukoma, ki gre preko Ministrstva za zunanje zadeve, pa je nekaj drugega. Gospod Nemec ne bi bil gospod Nemec, če ne bi potreboval nekoliko več pojasnil. To je razumljivo tudi iz njegovih tvitov,” je poudaril Tomašič in dodal, da je s tem nekako sporočil širni Sloveniji, predvsem tistim, ki so gledali to bitko, po kateri bodo verjetno posneli kakšen epski film Junaški boj Violete Tomić in Matjaža Nemca zoper zlobni tvit, žalostno novico:

Nemec: “Zato se je žal kot izjemno negativna novica izkazala v objavi na spletnem mediju Necenzurirano.si, preko katere je bila slovenska javnost seznanjena z domnevnim odgovorom ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja Svetu ministrov Sveta Evrope v povezavi z opozorilom komisarke Dunje Mijatović. Odziv, ki naj bi bil uradno odposlan z ministrstva za zunanje zadeve, pa predstavlja ravno nasprotno od pričakovanega. Namesto umirjenega, objektivnega in taktnega ter diplomatskega odziva, ki bi konkretno in jasno predstavil tudi ukrepe, ki jih bo Republika Slovenija izvedla za sanacijo stanja, ki je privedlo do potrebe za opozorilo Republike Slovenije s strani komisarke za človekove pravice Sveta Evrope, je bil na eno starejših in najuglednejših mednarodnih institucij odposlan enostranski politični pamflet, ki ne dosega niti najnižjih standardov.” 

Foto: Nova24TV

Celo za Nemca preveč, da kot verodostojen vir navaja nek marginalen in navijaški portal
“Spoštovani gospod Nemec, podpredsednik Socialnih demokratov, res, da se morda kdaj malce pohecam iz vaših tvitov, ki so vse prej kot zahtevni ali pogosto celo maloumni,” je dal vedeti Tomašič in dodal, da to je pa malo preveč, da se skliče sejo odbora za zunanje zadeve in se pri tem kot argument sklicuje na nek marginalen portal nekih kvazi novinarjev, ki jih financira človek, ki je obsojen poslovne goljufije. “Vseeno, karkoli si mislimo o Socialnih demokratih, o gospodu Nemcu, o Tomićevi, to so le poslanci, izvoljenci ljudstva ne glede na to, koliko malo glasov so potrebovali, da so prilezli v Državni zbor RS. Ampak, kot verodostojen vir navajati nek marginalen, navijaški portal, pri tem pa se sklicevati na to, kako je vlada neprimerno reagirala, da ni potegnila nobenih potez, da je bilo to pismo oh in sploh katastrofalno in da je okrnjen ugled Slovenije v tujini, je pa preveč tudi za vas gospod Nemec. Ampak zato je bil tukaj Logar, ki je lepo razložil, za kaj v bistvu gre.”

Logar je med drugim dal vedeti, da si želi, da posamezniki iz opozicije v tem času ne bi bili obsedeni s politiziranjem in da se oklenejo celo nepreverjenih dejstev, ki temeljijo na napačnih predpostavkah samo zato, da bi se javno kritiziralo posamezne ministre te vlade. Po besedah Tomašiča je bil to resnični namen te seje poskus diskreditacije ministra Logarja in  vlade. “Zaradi takoimenovane depeše, ki to ni, ampak dopisa Ukoma na Svet Evrope, kjer se je opisalo dejansko stanje. Glej ga zlomka, tam je pisalo, da večina naših medijev izhaja iz komunizma. O tem sem govoril v prejšnjih oddajah. Ja, izhaja iz komunizma, to smo dokazali. Gospod Nemec, gospa Tomić, Dejan Židan in ostali levičarji, ki se radi slikate na proslavah z rdečo zvezdo, komunizem pa imate radi.” 

Tomašič se je obregnil tudi ob poslanko SAB Mašo Kociper, ki je okarala Logarja, ker jim je očital, da ne razlikujejo depeše od navadnega dopisa. “On nam žuga, on nas sprašuje, če poznamo strukturo delovanja Ministrstva za zunanje zadeve. Zakaj bi mi poslanci morali poznati strukturo delovanja zunanjega ministrstva? On nam žuga, ker ne vemo, kako potekajo diplomatske poti? Zakaj bi mi to morali vedeti?” Med drugim je dal Tomašič vedeti: “Maša Kociper kapo dol! Zabrusili ste mu, kar mu gre. Kaj si on domišlja, da vi poslanci karkoli veste, sploh pa o politiki, kaj šele o zunanji. Kar tako naprej, podpiram vas. Imate vso mojo podporo. Od vas pričakujem še veliko biserov, kot tudi od mojega najljubšega intelektualca gospoda Nemca.”

Foto: Nova24TV

“Sedaj imamo igralko, ki se baje zgraža nad načinom vodenja te oddaje, ker sem jaz preveč teatralen, ker krilim z rokami, ker govorim afektirano. Levičarji gledajo in trpijo, trpite še naprej. V veselje mi je, se bom še potrudil,” je dal vedeti Tomašič. Ker je minister potem, ko je svoje pojasnil, odšel z odbora na račun obveznosti, se je oglasila Tomićeva, ki je zatrdila: “Minister nas je tukaj vse popljuval, polil z gnojnico in odšel. Bom pa rekla, da je izvrsten v 11 zlatih pravilih, ki jih morate uporabljati v razpravi levičarji, da bi jih premagali in zmedli. Izvrstno, vendar znamo brati.” Tomašič je v komentarju izpostavil: “Da, to je bilo v parlamentu in ne komentatorska avtorska oddaja na privatni televiziji. Gospa je poslanka, plačujemo jo vsi davkoplačevalci in davkoplačevalke. In ona bo sodila druge, če se obnašajo primerno in neprimerno? Minister jih je namreč popljuval.” 

Vlada se je zgolj odzvala na obtožbe
“Vlada Republike Slovenije ni samoiniciativno poslala tekst na spletni portal Sveta Evrope. Vlada se je zgolj odzvala na obtožbe, ki so jih zoper predsednika vlade izrekli posamezniki iz medijskega prostora in jih poslali na Svet Evrope,” je dal vedeti Logar. Pri tem pa je Tomašič dal vedeti, da je pri nas tako, če imamo vlado, ki jo vodi Janez Janša, se jo lahko napada in pljuva v javnosti in tujini in se ne sme odzvati. Ko pa je na oblasti leva vlada, se je ne sme kritizirati. Takrat se medijem grozi, da se jim bo odvzelo oglaševanje, na njih se pošilja policijo. Izvaja se kazenski pregon. Grozi se fizično. Obsodi se fotografa Janija Božiča, ker je na javnem mestu v Državnem zboru RS fotografiral neko sporočilo nekdanje premierke in tako naprej.

Hana Murn