fbpx

[Video] Če to ni dovolj dober razlog za ustanovitev preiskovalne komisije? Minister Tonin razkril, da so se maske v času vlade Marjana Šarca kupovale dražje kot pa v času najhujše krize!

Matej Tonin (Foto: posnetek zaslona)

V torek je v Državnem zboru potekala seja Komisije DZ za nadzor javnih financ, kjer je opozicija od vlade zahtevala pojasnila o nabavi zaščitne opreme tekom epidemije. Minister za obrambo Matej Tonin je šokiral z razkritjem, da je vlada Marjana Šarca maske FFP2 pravzaprav kupovala po višji ceni, kot pa so se kupovale po 13. marcu med najhujšo krizo: “Povprečna cena nabavljenih mask pred 13. 3. 2020, ki jih je kupovalo Ministrstvo za zdravje in ostali, za FFP2 maske je 4 evre in 64 centov, to je povprečna cena maske, nabavljene v času Šarčeve Vlade. Po tem, po 13. 3. 2020, je povprečna cena FFP2 maske 3 evre 40.” Kot je napovedal, bo iz poročila vlade mogoče razbrati še marsikaj zanimivega!

Opozicija je v torek na seji komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ od koalicije zahtevala odgovore o nabavi zaščitne opreme zaradi epidemije.

“Ničesar nimamo skrivati, vse bomo dali na mizo, vse se bo lahko do potankosti preverjalo, ugotavljalo in tako naprej, ampak boste pa noter zelo zanimive stvari ugotovili. Za primer, kakšna je bila nabavna cena zaščitnih mask FFP2 v času Vlade Marjana Šarca, kar je bilo nabavljeno do 13. marca 2020, in kakšna je cena, povprečna, po 13. 3. 2020,” je med drugim povedal minister za obrambo Matej Tonin.

Šarčeva vlada maske kupovala dražje, kot Janševa vlada v času najhujše krize
“Verjamete, da so se v času Vlade Marjana Šarca maske kupovale dražje kot pa v času najhujše krize? Povprečna cena nabavljenih mask pred 13. 3. 2020, ki jih je kupovalo Ministrstvo za zdravje in ostali, za FFP2 maske je 4 evre in 64 centov, to je povprečna cena maske, nabavljene v času Šarčeve Vlade,” je razkril Tonin.

Sredi najhujše krize, ko so države pričele ena drugi krasti pošiljke zaščitne opreme, pa je cena padla. “Po tem, po 13. 3. 2020, je povprečna cena FFP2 maske 3 evre 40. In še marsikaj drugega bo možno razbrati iz tega poročila,” je poudaril Tonin.

Foto: STA

Opozicija bo tako tekom dela preiskovalne komisije za preiskavo nabav zaščitne opreme imela marsikaj za pojasniti, še posebej glede tega, kako se je nabavljala zaščitna oprema v času Šarčeve vlade. Zanimivo bo slišati tudi, s kakšnimi razlogi bodo opravičevali prazna skladišča, ki so jih pustili za seboj!

Rok Krajnc