[Video] Cerar še pred volitvami zavajal, da so otroci varni, medtem pa je umrla dojenčica! Vladni inštitut razmetava z denarjem – ameriškemu zdravniku za 8 dni dela več kot 22 tisoč evrov!

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Miro Cerar je še na predvolilnih soočenjih zatrjeval: “Zagotavljam, da so otroci varni.” Da ni tako, dokazuje smrt dojenčice pred nekaj dnevi. Na UKC Ljubljana in na ministrstvu za zdravje bi morale leteti glave, a odgovornost prelagajo eden na drugega. Še več! Vsi po vrsti zatrjujejo, da je komunikacija odlična – tako zelo, da je UKC Ljubljana kar iz medijev izvedel za načrt Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, da namerava že dogovorjene prihode tujih zdravnikov v UKC Ljubljana prestaviti do prevzema celotnega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji in s prirojenimi srčnimi napakami na NIOSB. Medtem pa trpijo tisti, ki niso nič krivi. Žal se odgovorni igrajo prav z življenji naših malčkov – in to za mastne vsote denarja.

Konkretno, takratni premier Miro Cerar je na predvolilnem soočenju povedal: “Če sem zelo konkreten, kar zadeva otroško kirurgijo. Še prejšnji teden sem se pogovarjal z generalnim direktorjem UKC-ja, zagotovil mi je tudi osebno, da bodo otroci varni, ker to je najbolj pomembno, da so operacije v teku normalno in da bodo potekale. Imam zagotovila, da bo že junija … julija steklo delo na tem Nacionalnem inštitutu za otroško srčno kirurgijo, smo se zelo potrudili … Žal res prihaja do zamika, ampak mi bomo to enostavno zdaj uredili, da bo za v prihodnje bolje, da se ne bodo starši bali za svoje otroke.” Ob tem ga je Petra Kerčmar prekinila, da se starši bojijo, na kar je Cerar odgovoril, da so “zato imeli sestanek z vodstvom, z ministrstvom se dobro sodeluje in zagotavljam, da so otroci varni”.

Njegovo zagotovilo poglejte tukaj:

Cerar je dokaz, da so nekateri sposobni gledati v oči in hkrati zavajati ljudi, da so sposobni, medtem ko je realnost vse kaj drugega kot to. Da bo tekom poletja padla prva smrtna žrtev, je kmalu zatem napovedal kardiolog Blaž Mrevlje. Žal se ni zmotil. “Zaradi napačne indikacije je umrl prvi slovenski otrok, kirurg pa bo pobral mastne denarje. Junija sem opozoril, da je NIOSB na ta način napaka. Pokvarjena Milojka in ministrstvo za zdravje sta rinila z glavo skozi zid,” je bil kritičen strokovnjak o tragičnem dogodku v začetku avgusta, ko se je na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB) zgodila prva smrtna žrtev. Doktor medicine in kardiolog Mrevlje je zapisal, da odgovornost za tragično smrt otroka nedvomno nosijo na ministrstvu za zdravje, v prvi vrsti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, slamnati inštitut NIOSB, vodstvo UKC Ljubljana ter poslanci, ki so glasovali za sprejetje tega zakona.

Umrlo dojenčico imajo na vesti tudi poslanci, ki so glasovali ZA
Po Mrevljetovih informacijah je indikacijo postavil neizkušen indijski kardiolog, ki so ga v zdravstveni sistem spustili poslanci, ki so glasovali za spremembo zakona, do zapletov pa je prišlo, ker je bil otrok po nepotrebnem dvakrat operiran. “Operiran prezgodaj. Poseg napačen. Potrebna je bila reoperacija. Žal je umrl. Na vesti ga imajo tudi poslanci, ki so glasovali ZA sprejetje zakona,” je kritičen Mrevlje, pri tem pa upa, da bodo starši vložili multimilijonsko tožbo, čeprav ne bodo nikoli več videli svojega otroka. Po drugi strani pa je celo predsednik sveta inštituta Igor Gregorič prepričan, da sistem, po katerem tuji kirurgi in drugi strokovnjaki prihajajo v UKC Ljubljana in se na nekaj tednov menjajo, zagotovo ni optimalen, a v tem trenutku je to edina možna rešitev, če želijo ohraniti program otroške srčne kirurgije v Sloveniji.

Srčni kirurg Igor Gregorič (Foto: STA)

V Ljubljani že tretji kirurg, operiral še ni
NIOSB je sicer v času od ustanovitve julija 2018 pa do danes angažiral dva kirurga. “Prvi kirurg je bil vključen v delo od 16. julija do 28. julija 2018 in je operiral dva pacienta (od tega enega dvakrat), drugi kirurg pa od 31. julija do 8. avgusta 2018 in je operiral 5 pacientov, od tega enega dvakrat. Skupaj je bilo torej s strani kirurgov NIOSB operiranih 7 pacientov, ena pacientka je bila operirana štirikrat in je umrla, vsi ostali so dobro okrevali in so bili vsi že odpuščeni z oddelka za intenzivno terapijo otrok. Tretji kirurg je prišel 9. avgusta 2018 in bo predvidoma v UKC Ljubljana do 17. avgusta 2018. Operiral še ni,” so nam sporočili z UKC Ljubljana. Ob tem je nadvse škandalozen podatek o plačilu – spletna stran inštituta namreč razkriva, da so ameriškemu zdravniku za 8 dni dela namenili več kot 22 tisoč evrov! Dokaz je tukaj:

Vir: spletna stran Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni

V letu 2018 je bil edini smrtni primer deklica, ki so jo operirali gostujoči kirurgi, ki jih je angažiral NIOSB.
UKC Ljubljana nam je razkril, da je bil v letošnjem letu edini smrtni primer prav nesrečna dojenčica, ki jo je operiral gostujoči kirurg, ki ga je angažiral NIOSB. Še en dokaz torej, da je omenjeni inštitut popolnoma nepotreben. Medtem ko se Cerar in njegovi igrajo z življenji naših najmlajših, pa očitno niti v UKC Ljubljana niso vedeli, da bo NIOSB po vsej verjetnosti prestavil prihode tujih zdravnikov v UKC do prevzema celotnega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji na NIOSB. Po podatkih STA naj bi to izvedeli kar iz medijev. Odlična komunikacija, ni kaj!
Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je razkrila, da so za odločitev NIOSB izvedeli iz medijev, do ponedeljka pa niso prejeli še nobenega uradnega obvestila o odpovedi sodelovanja. Poudarila je, da je z njihove strani vse potekalo korektno, so pa večkrat opozarjali na manjkajočo dokumentacijo, ki so jo potrebovali v njihovi bolnišnici. Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko pa je dodal, da “improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po naši oceni pomeni večjo nevarnost za program kot obstoječi, ki ga imamo dogovorjenega s kirurgi iz Motola”. 

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko: “Improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po naši oceni pomeni večjo nevarnost za program kot obstoječi, ki ga imamo dogovorjenega s kirurgi iz Motola.” (Foto: STA)

UKC ima namreč dogovor s kirurgi iz češke univerzitetne bolnišnice v Motolu, da pridejo enkrat mesečno operirat otroke v UKC, piše STA in dodaja, da je še dodatna prednost ta, da lahko v 24 urah katerikoli kirurg iz Motola pride v Ljubljano ali pa UKC otroka premesti v Prago. V letošnjem letu so ti kirurgi do 23. julija izvedli 38 srčnih operacij, 10 pacientov pa je bilo napotenih na operacije v tujino, pa so nam sporočili z UKC Ljubljana.

M. S.

 • Goran Hvala

  ja a na pravte sami da je treba tuje strokovnjake placat? ne pa kot komunjare ko dajo kirurgu 1000e pa ni cudno da spizdi v tujino.. .zdej se pa neki zgrazate kolk je dobu za 8 dni….to je kapitalizem. amerikanc vam nebo zastonj delal…sploh pa tolk delec ste ze prisli da je za vas smrt otroka znanstvena fantastika…se nikol noben ni….sam zdej je. ne zarad bolezni ampak zarad komunjar in enga kapitalista ameriskega…..cesa vse vi ne izumite…:-)

  • xtc

   Ja samo ne Kučanovo uvožene mazače.

 • xtc

  Realno je tako;trba je dobiti prave strokovnjake ne one iz zaloge levih in Milojke.
  Seveda morajo ti strokovnjki kot v ZDA,zadevo tudi zavarovati.

  • mona lisa

   In normalno plačani.

 • babaježaba

  Kučan baje hodi v Švico na……., ali za naše otročičke mislite, da Švica – oziroma švicarski kirurgi ne bi bili dobri ?

  • RATATA

   eSCeTejev zidar je menda tudi zadovoln s švicarji.

 • Mihilus

  Jaz mislim, da je reševanje dojenčkov, ki imajo prirojene takšne napake, da brez operacije ne preživijo, napaka.

  • Franc Šink

   Bi tako razmišljal tudi če bi bi bil otrok tvoj? Imaš pravilen nadimek.

   • Mihilus

    Najbrž ne, ker če bi bil osebno vpleten bi čustva prevagala razum.

    To pa je tudi največja slabost današnje ureditve. Odločitve se sprejemajo na podlagi emocij, ki so za povrh vsega najpogosteje sprožene preko medijskih emocionalnih manipulacij.

    Odločitve je potrebno sprejemati na podlagi razuma.

    • Franc Šink

     Če tako razmišljaš, potem imaš po svoje prav.

  • Tone

   Se strinjam. Napaka je tudi zdravljenje upokojencev, ki imajo kako bolezen, od katre bi lahko spokojno umrli.

 • Ugledni pravnik, ki nam gleda v oči in laže. On kvečjemu zagotavlja, da je mafija na ustreznih položajih. Sram te bodi tega otroka.

  • Olga2345

   Kakšen ugleden pravnik?!! Po čigavi oceni?

   • To on misli, da je.

    • Olga2345

     Na psihiatriji so osebe, ki mislijo, da so Napoleoni, Jezusi…

   • komar marko

    pa kolikor vem je imel predavanja in izobraževanja po vrtcih. Baje so bile čakalne vrste za njegov obisk.

 • Olga2345

  Cerar, ne samo, da ogroža otroke s katastrofo v zdravstvu, on jih ogroža tudi s priseljevanjem nezakonitih divjakov in njihovim naseljevanju na Debelem rtiču (!), on jih ogroža tudi s podpisom marokeske konvencije o neomejenem priseljevanju divjakov!????? Je veleizdajalec, saj za svoje početje nima nobenega mandata volivcev!!!

 • BlackOpsSystem

  Ubogi starši. Si sploh ne predstavljam kakšno boličino bodo za vedno nosili s seboj.

 • Franc Šink

  Sedaj je lagal večinoma po Sloveniji .Če bo pa minister za MZZ bo pa kar celemu svetu.

 • Darth Vader

  res me zanima, kako se kaj počutijo volivci SMC in Cerarja……predvidevam da kot polpismene opice, katere nateguje žena, otrok pa še pes :)

 • BlackOpsSystem

  Pa zakaj mislite, da so nam nastavili cmerarja za predsednika vlade???? Več desetletji jim je preverjal in prirejal zakone, ki so jih sprejemali v DZju…..prirejal, da so lahko kradli in sedaj nihče ne odgovarja in se vsi nasmejani svobodno sprehajajo. Če pa zadeva slučajno, po pomoti pride na sodišče, pa se vsi smejijo in so veseli, da bodo lahko tam dokazali svojo nedolžnost. Jz bi vse to po kratkem postopku…….Tito je že vedu zakaj Goli otok!!!!!

  • učko

   Jah, CMirko je REŽIMSKA SVINJA. To vemo vsi !!!!

 • južnificirana_si

  zdravstvo je največji business, ki ne pozna ekonomskih kriz

  • Tone

   Tako je vedno bilo in vedno bo.

 • Zgornji

  TOREJ 2750 EVROV NA DAAAN !!! ! !!! PA TO SO PARAZITI VESOLJNEGA FORMATA !!! ! !!! AMPAK, NAROD ITAK NIMA POJMA O TEH KRADLJIVCIH IN NJIHOVIH KRAJAH !!! ! !!!
  HVALA NOVA24 ZA TE INFORMACIJE .
  OSVEŠČAMO NAPREJ .

  • moon

   KOliko pa mislis, da zasluzijo vrhunski kirurgi v tujini? Najbrz ne hodijo za 100 EUR/dan v kirurske dvorane. Samo pri nas je vse narobe.. operacije stanejo podobno, kot v tujini, kirurg pa zanjo dobi 50 EUR.. razlika pa v zepe “posvecenih” pod vodstvom velikega Janeza.

   • montyamp

    ZEMLJARIČA

  • Tone

   To so paraziti, ki kukajo izza Plutona.

 • Tone

  Kaj to! Vlada ves čas zagotavlja, da je Slovenija varna država, pa vsak dan umiramo tako v bolnicah kot doma in na cesti.

  • sprehajalec

   Gre za naraven proces Tone. če te pa štihne migrant, pa pač ni naraven proces in se mu da z dobro preventivo na mejah izogniti….

 • RATATA

  cerar, židan, erjavec, bratušca, mesec in šarec so vsi kardiologi na daljavo. Vsaka njihova izjava spodbudi bitje srca u ibrture.
  Sploh ni smešno.

 • montyamp

  Komunisti so zazidali pametne Slovence , namnožili svoje udbovske mladiče in danes butasti slovenceljni s svojo ultra strpnostjo čakajo da jih bo rešila njihova dobrota .
  Tako je bilo med WW2 , zato je danes neumno pričakovati družbenim normam naklonjeno državo , z oblastjo polno zločincev .
  Kučana in vrh sodstva na prava sodišča al pa direkt na kandelabre .

 • O’Brien

  Za zakon je glasoval tudi Židan, sicer minister Teran. Ali je tak zakon sploh veljaven?

 • hribovc

  cmerar je nag !!!

 • sprehajalec

  Princip poteka stvari je povsem enak socialističnemu samoupravljanju. Najprej nekaj ne štima na nekem oddelku, potem se ustanovi komisija, ki bo te stvari pošlihtala. Potem se ustanovi še Komisija za nadzor te Komisije. Potem se pa vsi spičkajo med seboj. Začnejo se grickati in žajfati ter obtoževati…..

  na koncu ne veš ne kdo pije, ne kdo plača, krivi smo pa vsi….

 • Osti jarej

  Jelka Godec
  @jelka_godec
  · Aug 13, 2018
  #omg ali lahko kdo ustavi to norčevanje iz človeških ž[email protected] @ZidanDejan #Erjavec mirno spite??http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/institut-do-prevzema-programa-odpovedal-dogovorjene-prihode-zdravnikov/463101
  ****************************************************************************************************

  ….ako bi tvoj šef bil pripravljen na kompromise in bi mislil na državljane…nekatere stare komaj nekaj dni….če bi stopil korak nazaj in dovolil,da bi bil mandatar nekdo drug iz njegove stranke…….bi bila zgoraj nalimana morda ministrica za zdravje….???….tako pa…..nehajte flaflat