fbpx

[Video] Cerar še pred volitvami zavajal, da so otroci varni, medtem pa je umrla dojenčica! Vladni inštitut razmetava z denarjem – ameriškemu zdravniku za 8 dni dela več kot 22 tisoč evrov!

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Miro Cerar je še na predvolilnih soočenjih zatrjeval: “Zagotavljam, da so otroci varni.” Da ni tako, dokazuje smrt dojenčice pred nekaj dnevi. Na UKC Ljubljana in na ministrstvu za zdravje bi morale leteti glave, a odgovornost prelagajo eden na drugega. Še več! Vsi po vrsti zatrjujejo, da je komunikacija odlična – tako zelo, da je UKC Ljubljana kar iz medijev izvedel za načrt Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, da namerava že dogovorjene prihode tujih zdravnikov v UKC Ljubljana prestaviti do prevzema celotnega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji in s prirojenimi srčnimi napakami na NIOSB. Medtem pa trpijo tisti, ki niso nič krivi. Žal se odgovorni igrajo prav z življenji naših malčkov – in to za mastne vsote denarja.

Konkretno, takratni premier Miro Cerar je na predvolilnem soočenju povedal: “Če sem zelo konkreten, kar zadeva otroško kirurgijo. Še prejšnji teden sem se pogovarjal z generalnim direktorjem UKC-ja, zagotovil mi je tudi osebno, da bodo otroci varni, ker to je najbolj pomembno, da so operacije v teku normalno in da bodo potekale. Imam zagotovila, da bo že junija … julija steklo delo na tem Nacionalnem inštitutu za otroško srčno kirurgijo, smo se zelo potrudili … Žal res prihaja do zamika, ampak mi bomo to enostavno zdaj uredili, da bo za v prihodnje bolje, da se ne bodo starši bali za svoje otroke.” Ob tem ga je Petra Kerčmar prekinila, da se starši bojijo, na kar je Cerar odgovoril, da so “zato imeli sestanek z vodstvom, z ministrstvom se dobro sodeluje in zagotavljam, da so otroci varni”.

Njegovo zagotovilo poglejte tukaj:

Cerar je dokaz, da so nekateri sposobni gledati v oči in hkrati zavajati ljudi, da so sposobni, medtem ko je realnost vse kaj drugega kot to. Da bo tekom poletja padla prva smrtna žrtev, je kmalu zatem napovedal kardiolog Blaž Mrevlje. Žal se ni zmotil. “Zaradi napačne indikacije je umrl prvi slovenski otrok, kirurg pa bo pobral mastne denarje. Junija sem opozoril, da je NIOSB na ta način napaka. Pokvarjena Milojka in ministrstvo za zdravje sta rinila z glavo skozi zid,” je bil kritičen strokovnjak o tragičnem dogodku v začetku avgusta, ko se je na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB) zgodila prva smrtna žrtev. Doktor medicine in kardiolog Mrevlje je zapisal, da odgovornost za tragično smrt otroka nedvomno nosijo na ministrstvu za zdravje, v prvi vrsti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, slamnati inštitut NIOSB, vodstvo UKC Ljubljana ter poslanci, ki so glasovali za sprejetje tega zakona.

Umrlo dojenčico imajo na vesti tudi poslanci, ki so glasovali ZA
Po Mrevljetovih informacijah je indikacijo postavil neizkušen indijski kardiolog, ki so ga v zdravstveni sistem spustili poslanci, ki so glasovali za spremembo zakona, do zapletov pa je prišlo, ker je bil otrok po nepotrebnem dvakrat operiran. “Operiran prezgodaj. Poseg napačen. Potrebna je bila reoperacija. Žal je umrl. Na vesti ga imajo tudi poslanci, ki so glasovali ZA sprejetje zakona,” je kritičen Mrevlje, pri tem pa upa, da bodo starši vložili multimilijonsko tožbo, čeprav ne bodo nikoli več videli svojega otroka. Po drugi strani pa je celo predsednik sveta inštituta Igor Gregorič prepričan, da sistem, po katerem tuji kirurgi in drugi strokovnjaki prihajajo v UKC Ljubljana in se na nekaj tednov menjajo, zagotovo ni optimalen, a v tem trenutku je to edina možna rešitev, če želijo ohraniti program otroške srčne kirurgije v Sloveniji.

Srčni kirurg Igor Gregorič (Foto: STA)

V Ljubljani že tretji kirurg, operiral še ni
NIOSB je sicer v času od ustanovitve julija 2018 pa do danes angažiral dva kirurga. “Prvi kirurg je bil vključen v delo od 16. julija do 28. julija 2018 in je operiral dva pacienta (od tega enega dvakrat), drugi kirurg pa od 31. julija do 8. avgusta 2018 in je operiral 5 pacientov, od tega enega dvakrat. Skupaj je bilo torej s strani kirurgov NIOSB operiranih 7 pacientov, ena pacientka je bila operirana štirikrat in je umrla, vsi ostali so dobro okrevali in so bili vsi že odpuščeni z oddelka za intenzivno terapijo otrok. Tretji kirurg je prišel 9. avgusta 2018 in bo predvidoma v UKC Ljubljana do 17. avgusta 2018. Operiral še ni,” so nam sporočili z UKC Ljubljana. Ob tem je nadvse škandalozen podatek o plačilu – spletna stran inštituta namreč razkriva, da so ameriškemu zdravniku za 8 dni dela namenili več kot 22 tisoč evrov! Dokaz je tukaj:

Vir: spletna stran Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni

V letu 2018 je bil edini smrtni primer deklica, ki so jo operirali gostujoči kirurgi, ki jih je angažiral NIOSB.
UKC Ljubljana nam je razkril, da je bil v letošnjem letu edini smrtni primer prav nesrečna dojenčica, ki jo je operiral gostujoči kirurg, ki ga je angažiral NIOSB. Še en dokaz torej, da je omenjeni inštitut popolnoma nepotreben. Medtem ko se Cerar in njegovi igrajo z življenji naših najmlajših, pa očitno niti v UKC Ljubljana niso vedeli, da bo NIOSB po vsej verjetnosti prestavil prihode tujih zdravnikov v UKC do prevzema celotnega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji na NIOSB. Po podatkih STA naj bi to izvedeli kar iz medijev. Odlična komunikacija, ni kaj!
Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je razkrila, da so za odločitev NIOSB izvedeli iz medijev, do ponedeljka pa niso prejeli še nobenega uradnega obvestila o odpovedi sodelovanja. Poudarila je, da je z njihove strani vse potekalo korektno, so pa večkrat opozarjali na manjkajočo dokumentacijo, ki so jo potrebovali v njihovi bolnišnici. Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko pa je dodal, da “improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po naši oceni pomeni večjo nevarnost za program kot obstoječi, ki ga imamo dogovorjenega s kirurgi iz Motola”. 

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko: “Improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po naši oceni pomeni večjo nevarnost za program kot obstoječi, ki ga imamo dogovorjenega s kirurgi iz Motola.” (Foto: STA)

UKC ima namreč dogovor s kirurgi iz češke univerzitetne bolnišnice v Motolu, da pridejo enkrat mesečno operirat otroke v UKC, piše STA in dodaja, da je še dodatna prednost ta, da lahko v 24 urah katerikoli kirurg iz Motola pride v Ljubljano ali pa UKC otroka premesti v Prago. V letošnjem letu so ti kirurgi do 23. julija izvedli 38 srčnih operacij, 10 pacientov pa je bilo napotenih na operacije v tujino, pa so nam sporočili z UKC Ljubljana.

M. S.