fbpx

[Video] Černač: Klakočarjeva je stopila v prevelike čevlje

Foto: Nova24TV

Če bi imeli v naši državi normalno medijsko krajino in bi mediji v določenih zadevah poročali korektno ter objektivno, bi bile stvari danes drugačne. Tudi sedanja Golobova vlada, pijana od oblasti, bi se streznila in začela delati,” je prepričan poslanec SDS Zvone Černač, ki poudarja, da je “veliko nespametnih odločitev nove vlade dokaz, da ji ni mar za povprečnega državljana“.

V tokratni oddaji Intervju sta voditelj Aleksander Rant in poslanec SDS Zvone Černač spregovorila o aktualnih temah v političnem prostoru. Černač je poudaril, da nova vlada z manipuliranjem medijev in medijske krajine izigrava javnost. Zaradi tega so celo  ustanovili preiskovalno komisijo, ki je po njegovih besedah “direkten politični napad na svobodo medijev. Tega ni mogoče zakriti. Tranzicijska levica in njena ozadja ne prenesejo, da bi bil delček slovenskega medijskega prostora pluraliziran“.

Klakočarjeva je stopila v prevelike čevlje in med koalicijo povzročila začetek trenj, ki se bodo stopnjevala

Po tem, ko je nastopila v vlogi predsednice DZ Urška Klakočar Zupančič, ta vsakodnevno preseneča z novimi fiaski. Še nekaj dni nazaj smo poročali o tem, kako je na samem začetku seje začela “mobingirati” poslance, ki niso bili prisotni ob začetku seje, na kar jo je v postopkovnem predlogu jasno opozorila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Vsakodnevni zdrsi so po mnenju poslanca SDS Zvoneta Černača znak nedoraslosti, infantilnosti, “mislim, da je stopila v prevelike čevlje, pravila so namreč jasna in jih je treba upoštevati“, je prepričan. Dejstvo, da Klakočarjeva ni bila opozorjena le iz opozicije, ampak tudi koalicije, pomeni, da se je med njimi že zgodil pričakovani “kratek stik”. O vedenju Klakočarjeve je namreč spregovoril tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki je opozoril, da je njeno samovoljno uveljavljanje novih praks škodljivo.

Mislim, da se bodo ta trenja stopnjevala, če bo vse potekalo na tak način kot doslej, saj sedanja predsednica nastopa z neke arogantne pozicije moči, ne pa z močjo argumentov, kar je še posebej presenetljivo, saj gre za nekdanjo sodnico, javnost pa si prek tega ustvarja sliko sodstva“, je menil Černač in dodal, da je to zaskrbljujoče, saj očitno ne pozna niti pravil, deluje pa ad persona.

Golob obljubil hitro ukrepanje, zdaj molči, večinoma krivi mediji
V nadaljevanju se je voditelj Aleksander Rant dotaknil ukrepov, ki smo jih bili vajeni v prvih dneh pretekle vlade, nemudoma je bil namreč sprejet prvi protikoronski zakon in potem naslednji. Zdaj je na oblasti vlada, ki je preteklo vlado obtoževala, da vlada z odloki. A tudi vse, kar smo videli doslej, je bil odlok o dvigu cen goriva in o tem, da se določenih okoljskih dajatev na avtocestah ne obračunava. Rant je Černača povprašal o tem, kako vidi pomanjkanje zakonodajne dejavnosti DZ, koalicije in predlogov s strani vlade, ki je pred volitvami hitela z ukrepi, zdaj pa molči.

Zvone Černač ostro o sklepu, ki ga je sprejela Golobova vlada. (Foto: SDS)

Če bi imeli v naši državi normalno medijsko krajino in bi mediji v določenih zadevah poročali korektno ter objektivno, bi bile stvari danes drugačne. Tudi sedanja Golobova vlada, pijana od oblasti, bi se streznila in začela delati,” je prepričan Černač, ki je spomnil na marec 2020, ko je Marjan Šarec prestrašeno odkorakal od reševanja krize, ki je prihajala, in povedal, da je Janševa vlada z delom “praktično pričela še isto noč, prva seja se je zaključila ob štirih zjutraj, isto soboto se je delo nadaljevalo, saj smo ugotovili, da so skladišča prazna in da smo popolnoma nepripravljeni na epidemijo“. Černač je poudaril učinkovito delo takratne vlade, ki je več kot očitno delala dobro glede na to, da se je Slovenija uvrstila v sam vrh držav, ki so se skozi epidemijo prebile kot zmagovalke, in ostale kazalnike, pa vendar je slovenska javnost takrat v medijih brala o samih negativnostih. Ob tem je navedel primer, ko naj bi si Janševa vlada “neprimerno in neokusno” zvišala plače, medtem ko ni naredila nič drugega kot določila plačne razrede. Povsem enako je naredila aktualna vlada, vendar ni o tem nihče nič napisal: “Ste v teh dneh kaj slišali o tem? Nikjer ni bilo govora o tem, nihče tega ni problematiziral, takrat pa smo se dva tedna vrteli okrog tega, kakšno grozno silo smo naredili.”

Kriza prihaja in hudo bo udarila po žepih
V naslednjih mesecih bo državljane kriza “krepko udarila po žepih“, meni Černač, ki je prepričan, da aktualni vladi ni bilo treba dražiti goriva, “vlada, ki jo je vodil Janša, je te cene maksimirala na tem nivoju do 10. avgusta letos in ni bilo potrebno, da se to odpravi. Veliko nespametnih odločite kaže na to, da tej vladi ni mar za povprečnega državljana”.

Frontman protivladnih protestov Jaša Jenull in Tea Jarc iz sindikata Mladi plus (Foto: STA)

Rekli so, da bodo prinesli svobodo, in res so jo za nekatere svoje razgrajače, ki so jim odpisali kazni, prav tako hitijo s spremembo zakona o RTV, raznimi komisijami, očitno pa se dogaja tudi neko nagrajevanje in razporejanje sredstev,” je nadaljeval Rant. Černač  je pokomentiral, da se je razporejanje sredstev dogajalo tudi v Janševi vladi, vendar je bilo takrat v dobro ljudi, poudaril pa je tudi, da je “ustanovitev preiskovalne komisije direkten politični napad na svobodo medijev. Tega ni mogoče zakriti. Tranzicijska levica in njihova ozadja ne prenesejo, da bi bil delček slovenskega medijskega prostora pluraliziran“, je prepričan poslanec, ki dodaja, da je ustanovljena preiskovalna komisija čista politizacija, ki bo služila za odvračanje ljudi od resnih problemov.

Nova vlada je kar na dopisni seji sprejela predlog, ki bi razdelil evropska kohezijska sredstva zelenim in znanstveno-raziskovalnim vsebinam, medtem ko jih je Janševa vlada želela nameniti Fakulteti za strojništvo v Ljubljani in razvoju gospodarstva. Denar, ki ga je Janševa vlada namenila za novo Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, se je po Černačevih besedah porabil za “mehke vsebine”. Kako neodgovorno in uničujoče za razvoj znanosti je to, je Černač poudaril tako v oddaji kot na Twitterju, ko je zapisal: “Pa so šla konkretna evropska sredstva, ki jih je Janševa vlada namenila za novo @FSLjubljana v podporo mehkim vsebinam. Dobra dela Luke Mesca. Ko tisti, ki so svojo poklicno kariero začeli v parlamentu, vodijo državo. Uničujejo pamet, želijo uničiti družino. #Slovenijapleše”.

Večno se ne da pometati pod preprogo, slej ali prej se bo ugotovilo, da je cesar gol. Upam pa, da bodo čim prej sprejete ustrezne odločitve, ki bodo olajšale prehod iz krize, vendar so ob tem, kar vidimo, odločitve precej neustrezne, odgovornost vlade vedno večja, ceno pa bodo plačali ljudje,” je zaključil Černač.

Tanja Brkić