fbpx

[Video] Čigava predstavnica je Irena Joveva? Slovenska ali od Bosne in Hercegovine?

Foto: Twitter

“Irena Joveva je Janeza Janšo, čeprav je predsednik vlade države, ki jo ona zastopa v EU prijavila. A je to sploh še normalno? In pravi, da se bo borila za Bosno. Torej Slovenija nima več ene predstavnice, ki je ravnokar napovedala upor,” je le eden izmed kritičnih komentarjev, ki se pojavil potem, ko je Joveva spregovorila za TV N1 Sarajevo. Glede na povedano je bilo očitno, da je voditelj navdušen nad povedanim. Navdušen je bil tudi Jeseničan, po rodu Bošnjak, ki je preko Twitterja v znak odobravanja zapisal: “Naša Jeseničanka!” Kaže, da v Jovevi ne vidijo toliko slovenske predstavnice v Evropskem parlamentu. 

Voditelj intervjuja je uvodoma izrazil svoje navdušenje nad tem, da ima Slovenija tako mlado evroposlanko, kot je Irena Joveva. “To je bila volja ljudi. Mislim, da je svežina super in da mladi počasi prinesemo te spremembe. Mislim, da je super, da se menjajo generacije, ne pa da živimo v preteklosti, tako kot naš premier,” je z navdušenjem komentirala Joveva.

Foto: Posnetek zaslona

Žal ji je, da imamo takšnega premierja
Če bi človek pričakoval, da bo intervju diplomatski, se je uštel. Namreč Joveva je nemudoma prešla na svoje nestrinjanje z načinom vladanja Janeza Janše in izjavo glede Srebrenice, ki so jo vsi levičarji vzeli iz konteksta za nabiranje dnevnopolitičnih točk. Dejala je namreč: “Že pred dnevi sem rekla, da me je sram vsakič, ko slišim izjavo. Janša živi v svojem svetu nekih teorij zarote. Zanj je za vse kriv nekdanji premier Marjan Šarec ali komunizem. Čakam na dan, ko bo komunizem kriv za klimatske spremembe. Od njega ne pričakujem nič drugega.” Kljub temu, da je Janša podrobneje pojasnil svojo izjavo glede Srebrenice, je bila Joveva kritična, ker se ni opravičil. “To je neprimerno in nerazumljivo,” je poudarila in dodala, da ji je žal, da imamo takšnega premierja, ki takšno tragedijo uporablja v svojo korist. “Ne morem razumeti.” 

Joveva je nato poudarila, da so Janšo prijavili Evropskemu parlamentu, a še čakajo na odgovor. “Prepričana sem, da bo prišlo do reakcije,” je dejala in ob tem dodala, da Janša vse to dela za svoje volivce. “Tisti, ki niso njegovi, njega pač briga. Njemu koristi razdeljenost ljudi. On samo na tem gradi,” je zatrdila. Voditelj je Jovevi v znak hvalospeva dejal: “Še dobro, da na našo državo niste pozabili v Evropskem parlamentu in se borite za našo državo. Za resnico, pravico.”

Poslanka je nato poudarila, da je bila v novem mandatu regija Zahodni Balkan na agendi večkrat kot v prejšnjih letih. “Ne govorimo samo o pozitivnih stvareh v zvezi z Zahodnim Balkanom, ampak tudi negativnih. Migrantska kriza je v fokusu že nekaj let. Pred nekaj meseci je bila tema kamp Vučjak. Veliko smo govorili o tem. Dobro je, da nismo pozabili na regijo in BIH. Mi, ki prihajamo iz bližine regije, se trudimo.” Voditelj je bil nad povedanim tako navdušen, da ji je v znak odobravanja dejal: “Vsa čast, vi ste sijajni. Slovenci so resnično zrel politični narod, ki glasuje za tako mlade ljudi.” 

Joveva je poudarila prepričanje, da je potrebno gledati v prihodnost in sodelovati. “Od preteklosti nimamo nič. Napačno pa je, da se relativizira, kot premier Slovenije.” Za konec pa je spomnila na kredit SDS, pri čemer je omenila Dijano Đudič in davčnega strokovnjaka Roka Snežiča. Dala je vedeti, da je v času, ko je še bila v novinarskih vodah, odšla v BIH po sledeh Đudičeve. Delila je svojo zgodbo o tem, kako je na mesto preiskovanja prispela policija, ki jim je za trenutek odvzela dokumente. Vse, kar je Joveva povedala, je bosanski voditelj pospremil z velikim navdušenjem. Označil jo je namreč za hrabro novinarko in hrabro zastopnico v Evropskem parlamentu. “Ponosni smo, da vas imamo kot našo predstavnico. Hvala za vse kar počnete. Prepričan sem, da boste delali v korist nas južnjakov.” Joveva je na to odgovorila: “Hvala, bom.”

Vsule so se kritike
Zaradi intervjujev, kot je ta, so se na Twitterju pojavili kritični komentarji v smislu: “EU poslanka Joveva je bila izvoljena in je plačana, da zastopa Slovenijo in njene interese. Kako želi zastopati državo, ki še niti članica v EU ni?”; “Slovensko diplomacijo preteklih treh mandatov morda najlepše ilustrira evropska poslanka za BiH Irena Joveva“; Joveva nikoli ni zastopala Slovenije. To je bilo jasno od prvega dneva kandidature. Torej nič novega, čeprav je bolj zastopnica za S. Makedonijo. Pa bo zgleda, še Bosno vzela pod okrilje.”

Nina Žoher