[Video] Danes nov protest proti županu črnograditelju in napovedanim globam traktoristov

Aleš Primc bo s podporniki znova protestiral proti absolutizmu župana Jankovića. (Foto: STA)

Po treh izjemno uspešnih protestih za pitno vodo in proti škodljivemu delovanju ljubljanskega župana Zorana Jankovića je v tokratni oddaji Komentar mestni svetnik Aleš Primc vse ponovno pozval na že četrti shod, ki bo danes ob 14.30 pred ljubljansko Mestno hišo. Jankovićevi in Golobovi svetniki pa bodo na današnji seji odločali o podražitvi parkirnin. Cene bodo dvignili tako na območjih s parkomati kot v nekaterih občinskih parkirnih hišah. Prav tako bodo odločali o uvedbi glob za vse, ki s tovornim vozilom z maso nad 3,5 tone, delovnim strojem, delovnim vozilom ali traktorjem prevozijo območje cone 1 brez pridobljene dovolilnice.

Ljubljanski Mestni svetnik Aleš Primc je vnovič pozval na četrti protest, saj je po njegovih besedah udeležba tista, ki lahko stvari spremeni na bolje, hkrati pa se bo ohranila čista pitna voda. Kot je dejal, je pitna voda nekaj, kar se tiče vseh, saj “če lahko Janković zastrupi vodo v Ljubljani, se lahko to isto zgodi kjerkoli v Sloveniji”.

Uvodoma je v oddaji Komentar Primc pohvalil uspešnost predhodnih treh shodov in se zahvalil za prisotnost vsem udeležencem. “Prvi shod je bil februarja in v tem času smo dosegli ogromno, zelo se je povečala osveščenost Ljubljančanov in vse Slovenije o tem, kakšna norost se dogaja v Ljubljani z gradnjo drekovoda, ki grozi, da bo zastrupil 90 odstotkov ljubljanske pitne vode“. V tem času se je oglasilo ogromno uglednih ljudi in izrazilo nestrinjanje z Jankovićevim okoljskim kriminalom. Med njimi so tudi vrhovni in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, odvetnik Jože Hribernik in nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek, ki je prav tako pozval k “zaščiti pravne države na ulicah”.

Primc je izpostavil, da gre v tem primeru gradnje kanala C0 za korist peščice, da je smešno poslušati izvajalce, kako prepričujejo javnost, da imajo za gradnjo vsa dovoljenja, in po drugi strani izredno žalostno, da se ob tem izmikajo tisti politiki, ki imajo moč za odločanje v rokah in v zvezi s tem ugotavljajo, da se tega projekta ne da ustaviti, če imajo graditelji vsa potrebna dovoljenja. “Ampak, vsem nam je zdaj popolnoma jasno, da varne kanalizacije prek pitne vode preprosto ni mogoče speljati. Težko si je zamisliti večji zločin kot, da bodo tistim, ki bodo prišli za nami, za zmeraj uničili pitno vodo,” je dejal Primc. Nestrinjanje z gradnjo kanala je izrazila tudi predsednica RS Nataša Primc Musar, ki je sistematično pravno razdelala nepravilnosti v postopkih in Jankovića prav tako pozvala k zaustavitvi gradnje.

Kljub vsemu pa je Primc opozoril, da je čim večja udeležba na shodih nujna, saj kot je dejal, “mora ljudstvo pokazati svoje odločno nasprotovanje in vztrajnost, upor ljudstva diktatorje najbolj boli in na koncu tudi ustavi,” je dejal Primc in ob koncu še enkrat pozval na čim številčnejšo udeležbo. Zahvalil se je vsem, ki so se doslej shoda udeležili in podpisali peticijo za zaščitno vodo, povedal pa je, da je za ponedeljek pripravljen tudi poseben program.

Tanja Brkić