fbpx

[Video] Direktor Nova24TV Boris Tomašič glede RTV SLO: Iz socialističnega mastodonta je potrebno narediti sodoben javni servis!

Foto: Printscreen

Potem, ko je minister za kulturo Vasko Simoniti predstavil zakonski predlog medijske zakonodaje, je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc kritično poudaril, kako bodo imeli v javnem servisu na račun sprememb za okrog četrtino sredstev manj, obstoječa sredstva pa sicer že sedaj naj ne bi zadostovala. Kljub uvodnim zapletom okrog gostov na seji odbora za kulturo je naposled le smel nastopiti direktor Nova24TV Boris Tomašič, ki je v svojem govoru pozval k racionalizaciji poslovanja RTV SLO in ob tem poudaril pomen kvalitetnih vsebin. “Medijska krajina se je že spremenila, s spremembo zakona ali ne, to je dejstvo. RTV SLO pa caplja zadaj.”

“Verjetno boste od mene pričakovali, da bom ta zakon podprl,” je uvodoma izpostavil direktor Nova24TV Boris Tomašič in v nadaljevanju izpostavil: “Spoštovani gospod minister, na podlagi tega kar slišim danes in samega predloga predlagam, da zakon umaknete in predlagate zakon, ki bo podoben tistemu v Grčiji. Ta socialistični mastodont, ki deluje popolnoma neučinkovito in se ni prilagodil izzivom sodobnega časa in sodobnih medijev, je pač treba razpustiti in uporabiti ljudi, ker tam so zelo sposobni ustvarjalci, zelo sposobni novinarji in iz tega narediti en sodoben javni servis.”

Tomašič se je v svojem nastopu obregnil ob tisti del sklica seje, kjer je omenjena Nova24TV. “Gre za neko popolnoma nelogično povezavo in sicer, da bo izločitev oddajnikov in zvez okrepila delovanje Nova24TV.  To je notorična neumnost. Nova24TV z izločitvijo oddajnikov in zvez nima nič in nič ne bo imela. Od kje te ideje ne vem,” je izpostavil Tomašič in dodal, da je očitno, da je Nova24TV krivec za vse. “Če bi bil ta javni servis tako dober, tako pluralen, če bi pokrival vsa področja, se jaz zadnjih pet let ne bi ukvarjal s televizijo, ampak bi počel nekaj drugega. Ker bi to področje, ki ga mi pokrivamo, pokril javni servis. Pa ga ne,” je bil jasen.

To, da bo RTV izgubila osem milijonov, je čisto zavajanje
“Kar se tiče zmanjševanja sredstev, spoštovani gospod direktor RTV SLO, vi ste javno rekli in na podlagi vaše izjave so sklicatelji te seje rekli, da bo RTV Slovenija izgubil 7-8 milijonov evrov zaradi izločitve oddajnikov in zvez. Pozabili pa ste povedati, ali pa ne veste, da imajo oddajniki iz zveze tudi stroške in po vaših podatkih leta 2019 je bil poslovni izid oddajnikov in zvez – 400 tisoč evrov. To ste vi objavili na vaših spletnih straneh,” je izpostavil Tomašič in pripomnil, da je po poklicu ekonomist in mu zaradi tega niti malo ni tuje branje bilanc in poročil.

“Vi ste sprejeli neka navodila, tam notri to piše. Če jih izločimo ste profitirali 400 tisoč evrov. To, da bo RTV izgubila osem milijonov, je čisto zavajanje. Tudi če so naredili milijon dobička, je pač milijon izgube. Ker ljudje, ki so tam, jih plačujete. Tam neki stroški nastajajo. Ne zavajajte javnosti s tem, da bo RTV izgubila 8 milijonov. Drugič, nihče se ne vpraša, da bi lahko oddajniki in zveze pokrivali nekatera področja: naprimer komunikacije policije, ki jih sedaj v določenem segmentu pokrivajo privatne družbe. To pa so strateške stvari, ki bi jih moralo javno RTV podjetje uporabljati.”

V svojem govoru se je Tomašič dotaknil potrebe po racionalizaciji poslovanja. “Poslušam, da se tukaj nič ne da, da boste krčili programe in tako naprej. Bom povedal dva primera, mogoče tri. Odvisno, koliko časa mi boste dali. Ne dolgo nazaj ste se na programskem svetu pogovarjali, kdo bo vrtel “trotl boben” voditelju. Voditelj bere, eden pa mu premika. S takimi stvarmi se ukvarja programski svet,” je izpostavil in za primerjavo navedel, da si ga na Nova24TV voditelji sami premikajo. Kot drugo stvar je navedel primer, da je Nova24TV od RTV SLO želela odkupiti pravice za predvajanje enega dokumentarnega filma. “Pa jih nismo mogli. To bi bili lahko prihodki za RTV. Veste zakaj ne? Ker RTV SLO nima cenika za take stvari!,” je izpostavil in na negodovanje Kadunca, ki je bil prav tako prisoten v dvorani, odvrnil, da ima za to pisni dokaz.

“Vi govorite, mi bomo skrčili poslovanje, bomo prikrajšali narodne skupnosti, bomo ne vem kaj. Racionalizirajte poslovanje!,” je bil jasen  Tomašič in ob tem poudaril, da je v zadnjih 15 letih cena televizijske produkcije padla vsepovsod na svetu, samo na RTV SLO ne. “To je dejstvo. Tehnika gre naprej. Najprej govorite, kako ste iz svojih sredstev razvijali infrastrukturo. Ne, iz mojih, iz sredstev državljanov, ki plačujemo prispevek za RTV SLO. Ni to vprašanje ali gre iz proračuna, ali državljani direktno plačujemo, to je v bistvu davek. Niso si zaposleni od malice trgali pa gradili te stvari.”

Za konec je Tomašič poudaril, da se ne financira institucije, ampak vsebine. “Medijska krajina se je že spremenila, s spremembo zakona ali ne. To je dejstvo. RTV pa caplja zadaj,” je bil kritičen in ob tem dodal, da RTV ne ovira zakon, da se prilagodijo. “Ne, vas ne. Sedaj boste rekli zmanjšanje na račun kvalitete. Poglejte si intervju s predsednikom vlade v petek. Taka katastrofa, ki jo je Nova24TV delala prvo leto. Tehnična sramota za nacionalno televizijo. Jaz si upam trditi: 15 milijonov manj, več vsebin, pa bolj kvalitetno!”

Nina Žoher