fbpx

[Video] Direktor Nova24TV Boris Tomašič na seji Odbora za kulturo socialistom nalil čistega vina

Izvršni direktor Nova24TV Boris Tomašič. (Foto: Demokracija)

Na seji Odbora za kulturo, ki je potekala v luči javne obravnave nove medijske zakonodaje, se je zgodilo nekaj, čemur še nismo bili priča v Državnem zboru. Borci za svobodo in demokracijo z leve strani političnega pola so pokazali svoje prave barve in izvedli udar na poslovnik državnega zbora.

Violeta Tomić iz radikalne stranke Levica na seji ni dovolila nastopiti Bojanu Požarju in Borisu Tomašiču, čeprav je bilo razmerje vabljenih sedemnajst proti ena. Torej eden, ki je spregovoril v prid sprememb in kar sedemnajst takšnih, ki so tulili v en rog, da gre za grozljiv poseg v neodvisnost medijev. Na koncu je Tomićeva popustila in dovolila direktorju naše hiše, da spregovori. Tomašič je uvodoma povedal, da bi po njegovem mnenju zakon moral biti bistveno bolj oster, kot je trenutno.

“Zdaj pa boste od mene pričakovali, da bom ta zakon podprl. Spoštovani gospod minister, jaz, kar slišim danes in glede na ta predlog, predlagam, da ta zakon umaknete in predlagate zakon, ki bo zelo podoben tistemu, ki je bil v Grčiji. Ta socialistični mastodont, ki deluje popolnoma neučinkovito in se ni prilagodil izzivom sodobnega časa in sodobnih medijev, je pač treba razpustiti. Uporabiti ljudi, ki tam so in so zelo sposobni ustvarjalci, sposobni novinarji in iz tega narediti en sodoben javni servis,” jim je Tomašič nalil čistega vina.

Tomašič v svojem nastopu razkril diskreditacije in laži vodstva RTV Slovenije in trdo levičarskih opozicijskih strank

Tomašič je razkril laži in zavajanja RTV Slovenija, ki je trdila, da bo zaradi izločitev zvez in oddajnikov izgubila osem milijonov evrov letno. V sklicu seje so se predlagatelji celo zlagali, da bo to neposredno koristilo Novi24TV.

“Nova24TV z izločitvijo oddajnikov in zvez nima nič in nič bo tudi imela. Od kje te ideje, ne vem. Ampak očitno smo mi krivci za vse. Če bi bil ta javni servis tako dober, pluralen, pokrival vsa področja, se jaz zadnjih pet let ne bi ukvarjal s televizijo in bi delal nekaj drugega. Ker bi to področje, ki ga mi pokrivamo, pokril javni servis. Pa ga ne,” je očitne laži levih poslancev zavrnil Tomašič.

Prav tako je razkrinkal laži generalnega direktorja Igorja Kadunca, ki je trdil, da bodo spremembe v zakonu RTV osiromašile za osem miljon evrov. A to je notorična laž, saj sedaj zaradi oddajnikov in zvez plujejo v rdečih številkah. RTV ne bo izgubil ničesar.

“Spoštovani gospod direktor RTV, vi ste javno povedali in na podlagi vaše izjave so klicatelji te seje rekli, da bo RTV izgubil sedem ali osem miljonov evrov zaradi izločitve oddajnikov in zvez. Pozabili pa ste povedati, ali pa ne veste, v vsakem primeru je to neresno, da imajo oddajniki in zveze tudi stroške in po vaših podatkih leta 2019 je bil poslovni izid oddajnikov in zvez minus 400 evrov. To ste vi objavili na vaših spletnih straneh. Jaz sem med drugim tudi ekonomist in znam brati bilance. Znam brati poročila. Vi ste sprejeli neka navodila, to tam notri piše. Minus 400 in še nekaj evrov je poslovni izid oddajnikov in zvez. Če jih izločimo, ste profitirali 400 evrov. Lahko vam na spletni strani pokažem kasneje. To, da bo RTV izgubila osem milijonov, je čisto zavajanje. Tudi če so naredili milijon dobička, so naredili milijon izgube. Ljudji, ki so tam, plačujete. Tam so neki stroški nastajali. Ne zavajajte javnosti s tem, da bo RTV izgubila osem miljonov.”

Foto: Printscreen

Stroški produkcije so se v zadnjem desetletju po svetu prepolovili, le na RTV Slovenija ne 

Prav tako je Tomašič dejal, da RTV grozi s tem, da bodo z istim denarjem prisiljeni krčiti programske vsebine. Cena televizijske produkcije po svetu se je v zadnjih desetih letih prepolovila, le na RTV Slovenija cena ostaja enaka kot pred desetletjem.

“Zdaj govorite, mi bomo krčili poslovanje, bomo prikrajšali narodne skupnosti, ne vem kaj. Racionalizirajte poslovanje. V zadnjih petnajstih letih je cena TV produkcije padla vsepovsod na svetu, razen na RTV Slovenija. To je dejstvo. Tehnika gre naprej.  Ni več beta kaset. Mogoče še vi delate tako, ne vem. Govorite o tem, kako ste iz svojih sredstev razvijali infrastrukturo. Iz mojih, državljanov, ki plačujemo RTV Slovenija. Ni to vprašanje, ali gre iz proračuna ali pa državljani direktno plačujemo. To je v bistvu davek. To ni od vaših zaposlenih, da bi si od malice trgali in gradili te stvari,” je povedal Tomašič.

Na RTV Slovenija še vedno mislijo, da jim denar državljanov pada in pripada in ga moramo dati toliko, kolikor ga potrebujejo, da imajo vsako leto več zaposlenih in manj vsebin. Govora je bilo tudi o tem, kako bo z manj denarja padla kvaliteta produkcije. Kvaliteta, ki že sedaj ne dosega niti minimalnih standardov.

“Boste rekli: zmanjšanje sredstev na račun kvalitete. Bom povedal samo eno primerjavo. Poglejte si intervju s predsednikom vlade v petek. Taka katastrofa, kot ga je Nova24TV delala prvo leto. Tehnična sramota za nacionalno televizijo. Ste videli to? Poglejte si. Jaz si upam trdit, da 15 milijonov manj, več vsebin in bolj kvalitetne. Hvala lepa,” je ob koncu povedal Tomašič.

RTV ostaja mastodont z levim političnim pedigrejem, saj niti stranke koalicije, ki so bile v zadnjih mesecih največje tarče lažnih napadov te hiše, nimajo poguma, da bi dregnile v to gnezdo. Usoda zakona je tako še nejasna do septembra, ko bo zakon vložen v državni zbor.

Povzeto po Nova24TV.

Luka Perš