fbpx

[Video] Direktor Ukoma Urbanija: Očitno je, da Veselinovič skuša s sodnimi procesi zavlačevati ves postopek in ne želi rešiti primera STA v dobrobit zaposlenih

Direktor Ukoma Uroš Urbanija (Foto: Nova24TV)

Plačila ni, ker javna služba ni opravljena. Ne moreš ti dvakrat računati isto storitev,” je direktor Ukoma Uroš Urbanija v studiu Nova24TV komentiral, zakaj Slovenska tiskovna agencija še vedno ne dobi plačila, potem ko je Ukomu ugodilo vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče je razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Med drugim ugotavlja, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila državno nadomestilo. Hkrati pa je sodišče zapisalo, da je po zakonu Republika Slovenija skladno s poslovnim načrtom dolžna zagotavljati financiranje za leto 2021. Direktor STA Bojan Veselinovič se je odzval z besedami, da sedaj od vlade pričakuje plačilo, na katerega tiskovna agencija čaka 249 dni. Direktor Ukoma Uroš Urbanija pa je ob sklepu vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, na Twitterju zapisal, da je sodišče očitno sprejelo argumente Ukoma.

“Ko sem novico o tem bral na STA, sem bil presenečen. Novica je bila namreč zapisana na način, da bi človek na pri pogled razumel, da je STA dobila sodno bitko. V resnici pa je zelo jasno. Vrhovno sodišče je ugodilo pritožniku, torej nam, in odpravilo začasno zadržanje vladne uradne uredbe, ki določa financiranje STA,” je v oddaji Tema dneva pojasnil direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Junija je vlada sprejela uredbo, ki pooblašča Ukom, da uredi financiranje in s STA sklene pogodbo glede financiranja javne službe. Ukom je to pogodbo pripravil, presenetljivo pa je potem direktor STA Bojan Veselinovič konec julija zahteval začasno zadržanje te uredbe. Sodišče prve stopnje mu je po besedah  Urbanije tedaj dalo prav. “Direktor Veselinovič je to razlagal kot svojo veliko sodno zmago. Ukom se je na odločitev sodišča prve stopnje pritožil in vrhovno sodišče je v ponedeljek odločilo, da se začasno zadržanje vladne uredbe razveljavi. Vladna uredba je tako znova v veljavi. Tukaj so tako kakšne druge interpretacije smešne in nenavadne,” je zatrdil Urbanija.

Isto storitev se ne sme računati dvakrat
To, da je po zakonu Republika Slovenija dolžna zagotavljati financiranje za leto 2021, ni bilo nikoli sporno. To po besedah Urbanije določa zakon, kot tudi PKP 7.  “Ustanovitelj je dolžan plačevati STA opravljanje javne službe. Kaj pa je javna služba, je navedeno v Zakonu o STA. Bolj pa je vprašanje, ali STA sploh opravlja javno službo. Junija je presenetljivo direktor Veselinovič začel pod vse prvine, ki jih zahteva zakon o STA glede opravljanja javne službe, objavljati opozorilo, da nihče ne sme uporabljati storitev javne službe, če z STA ne sklene tržne pogodbe. To pa je evidentna kršitev Zakona o STA, ki STA nalaga, da so storitve brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji”.

Foto: Nova24TV

Na vprašanje, kdaj bo izvršeno plačilo, je Urbanija pojasnil, da plačila ni, ker javna služba ni opravljena. “Ne moreš ti dvakrat računati isto storitev. Prva naša zahteva, naš prvi pogoj je, da se ta stvar uredi v skladu z zakonom. Glede zakonske materije se namreč ne moremo pogovarjati. Ne moremo se pogovarjati o tem, ali lahko to storitev, ki jo plačuje država, STA še enkrat prodaja na trgu. To je nedopustno in protizakonito,” je bil jasen Urbanija in dodal, da sedaj, ko je prišlo do razveljavitve zadržanja uredbe, pričakuje, da bo direktor STA nemudoma podpisal pogodbo, s katero se bo uredilo stanje, ki bi se lahko že mesece nazaj. “Če bi bila julija podpisana ta pogodba, bi STA dobila v skladu s pogodbo 840 tisoč evrov kot avans za opravljanje službe, ki naj bi bila opravljena. Potem bi se hkrati pričelo mesečno plačevanje za opravljanje javne službe.”

Glede na to, da je predsednica SD Tanja Fajon o odločitvi vrhovnega sodišča dejala, da naj bi šlo za blamažo in da pričakuje odstop direktorja Ukoma, je Urbanija spomnil, da je očitno zelo slabo informirana, kot je to tudi dokazala v nedavni oddaji Tarča. Dejala je namreč, da naj bi bilo na STA zaposlenih 300 novinarjev, v resnici pa jih je 90. “Če prebereš določitev vrhovnega sodišča in vidiš, da je Ukom znova dobil eno izmed sodnih bitk, bi pričakoval, da bo predsednica SD-ja pozvala Veselinoviča, ki ga je imenovala prav vlada, ki jo je vodila stranka SD, k odstopu,” je poudaril Urbanija in dodal, da je evidentno, da Veselinovič skuša s sodnimi procesi zavlačevati celoten postopek in ne želi rešiti primera STA v dobrobit zaposlenih.

Nina Žoher