fbpx

[Video] Dokazano črno na belem: Poslanka Levice Violeta Tomić je podpornica fašistov!

Violeta Tomić (Foto: STA)

Poznavanje značilnosti totalitarizmov, tako fašizma kot tudi nacizma in komunizma, predstavlja del splošne razgledanosti, z njimi naj bi se vsakdo seznanil v osnovni in srednji šoli. Kako mala razlika je med njimi, še posebej med fašizmom in komunizmom, priča prav poslanka Levice Violeta Tomić. Ko je slišala za program fašistov – sicer pod pretvezo, da gre za peticijo za politične spremembe v Siriji -, je pokazala izrazito mero navdušenja, čeprav sama zase pravi, da velja za veliko nasprotnico fašizma, s to zmerljivko pa v Levici redno diskreditirajo svoje politične nasprotnike in vse tiste, s katerimi se ne strinjajo.

Na priloženem posnetku je mogoče videti, kako Tomićeva med prebiranjem točk programa: “splošna volilna pravica z znižano starostno mejo na 18 let in mejo za kandidaturo na 15 let, sorazmerna zastopanost na podlagi regionalnosti, volilna pravica za ženske, zastopstvo na vladnem nivoju novoustvarjenega narodnega zbora gospodarskega sektorja, ukinitev senata, ki je trenutno izvoljen od premožnejših državljanov, ustanovitev narodne zbornice strokovnjakov s področja dela, industrije, pomorstva, prometa, telekomunikacij in javnega zdravstva, socialno in delovno-pravne točke: takojšnja uzakonitev 8-urnega delovnika za vse delavce”, kaže izrazito navdušenje. Nato pa doda, da je najprej pomembno, da se konča vojna, potem pa se bo sanjalo o tem lepšem svetu.

Glede na to, da Slovenija predstavlja edino državo v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem, bi bilo prav, da bila z njihovimi značilnostmi in uničevalnimi posledicami seznanjena tudi poslanka Tomićeva. Težko je razumeti, kako je mogoče, da druge označuje s fašisti, če pa sploh ne ve, kaj fašizem je. Še več, celo navdušena je nad njegovimi načeli! Kaj fašizem je, najbolj razvidno predstavlja fašistični manifest, ki je bil 6. junija 1919 objavljen v časopisu Il Popolo d’Italia, ki ga je ustanovil sam Benito Mussolini, tako imenovani oče fašizma.

Vsebina fašističnega manifesta
Manifest je sicer avtorstvo sindikalista Alceste De Ambrisa in vodje futurističnega gibanja Filippa Tommasa Marinettija, ki sta si za izhodišče vzela ideje francoskega socialista Louisa Augusta Blanquija. Razdeljen pa je na štiri področja: politični (splošna volilna pravica od 18. leta naprej, sorazmerna zastopanost po regijah, glasovanje za ženske, odprava italijanskega senata (zgornjega doma parlamenta), oblikovanje nacionalnih strokovnih svetov za delo, za industrijo, za prevoz, za javno zdravje, za komunikacije in podobno), družbeni (takojšnja uzakonitev osemurnega delovnika za vse delavce in stroge kazni za tiste delodajalce, ki bi kršili ta delovni čas, minimalna plača, udeležba delavcev na vseh položajih v industriji, reorganizacija prometnega sektorja, še posebej železnic, revizija predloga zakona o invalidskem zavarovanju, znižanje upokojitvene starosti s 65 na 55 let), vojaški (oblikovanje nacionalnih milic, racionalizacija tovarn, ki izdelujejo orožje, miroljubna zunanja politika) in finančni del (progresivni davek na kapital, najbogatejše Italijane je treba delno razlastniniti, zaseg cerkvene lastnine in odprava škofij, ki nosijo krivdo za revščino v Italiji, revizija vseh pogodb z vojsko in zaseg 85 odstotkov dobička, ki so jih posamezniki ali podjetja dobila od teh pogodb).

Glede na to, da je nedavno tudi poslanski kolega Tomićeve Luka Mesec ekonomista in političnega komentatorja Bernarda Brščiča označeval za fašista, je očitno, da niti ona niti on ne vesta, kaj fašizem sploh je. Po eni strani vsebini kimata, po drugi strani pa na ves glas obsojata. Neverjetno.

H. M.