fbpx

[Video] dr. Cukjati: Od potrditve Janševe vlade se ponavljajo vse bolj drzne, nelogične in neumne laži

Dr. France Cukjati

“Od odstopa Šarčeve vlade in potrditve Janševe je Slovenijo zajelo čudno, nestrpno, sovražno politično dogajanje. Kot osrednja značilnost tega vrenja se kaže neprestano ponavljanje težkih laži, ki postajajo vse bolj drzne, nelogične in dobesedno neumne,” je v oddaji izpostavil zdravnik in nekdanji predsednik državnega zbora, France Cukjati. Opozoril je tudi, da je ponavljajoča in medijsko podprta laž, da je virus izmišljen in da cepljenje služi le obvladovanju množic, že povzročila veliko mero nezaupanja – pa ne le v vlado, ampak tudi v zdravstvo.

Nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora ter predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati je v oddaji Komentar za začetek spomnil, kako je bilo, ko  smo lani zgodaj spomladi videli kolone vojaških tovornjakov, ki iz Bergama vozijo krste v druge krematorije po Italiji. Povedal je, kako je takrat je premier sklical posvet z nosilci zdravstvenega varstva, ki so obupno rotili vlado, naj zagotovi zaščitno opremo in respiratorje, saj je mednarodni trg dobesedno ponorel in normalen nakup z razpisom, zbiranjem ponudb in iskanjem najugodnejšega ponudnika kratko malo ni bil mogoč. In takoj, ko so stekli improvizirani poskusi nabave, so se pojavile zlobne insinuacije, ki jih je nacionalka hitro prevedla v resne obtožbe korupcije.

“Tudi vsak ukrep za zajezitev širjenja okužbe je služil in še vedno služi kot dokaz, da Janez Janša hoče vzpostaviti totalitarno oblast,” je izpostavil Cukjati ter opozoril, da je ponavljajoča in medijsko podprta laž, da je virus izmišljen in da cepljenje služi le obvladovanju množic, že povzročila veliko mero nezaupanja – pa ne le v vlado, ampak tudi v zdravstvo. Že eno leto se osrednji mediji zgražajo, kako Janša preganja novinarje in zatira medijsko svobodo. In kako ta vlada razgrajuje vladavino prava. Zaskrbljeni novinarji in nekateri evroposlanci o tem še vedno dan za dne prepričujejo tujino in Bruseljsko birokracijo. Tako grozen je ta naš premier, da tudi v javnem pozivanju “Ubi Janšu” slovensko tožilstvo ne vidi nič spornega. Lahkotnost izmišljanja in uporabljanja laži je dosegla že tak nivo, da KUL opozicija uporablja celo dokazano lažen (oziroma zlepljen) posnetek za diskreditacijo in utemeljitev interpelacije ministra.

Ob tem se človek vpraša, kako to, da določena politika tako resno uporablja očitne, dokazljive in celo dokazane laži?!
“V čem je moč takšne laži in kakšni so to ljudje, ki jo tako vztrajno uporabljajo kot svoje orodje vplivanja,” se je vprašal nekdanji poslanec in obenem tudi odgovoril:  “Laž je mati vseh zločinov.” Nadaljeval je, da se z lažjo prikriva ali opravičuje krajo ali celo uboj, če se ga ne da prikriti. Z lažjo se obvladuje družbo in opravičuje nasilni prevzem oblasti. Tudi komunistični pohod na oblast se je v prejšnjem stoletju povsod po svetu začel z veliko lažjo o cilju revolucije. Tudi slovenski pohod na oblast je potekal pod krinko Osvobodilne fronte. Ko pa je OF končala svoje poslanstvo, bi morala nastopiti svoboda. A svobode ni bilo. Nastopiti bi morala obljubljena slovenska samostojnost. A samostojnosti ni bilo. Ko so bili protirevolucionarji pobiti, bi moralo biti konec nasilja, a nasilje je še kar trajalo in trajalo. Ko je bil kapitalizem odpravljen in so bili kapitalisti pobiti ali izgnani, bi moral nastopiti socializem, a tudi tega ni bilo.

Zato so – pravi Alain Besancon v knjigi Zlo stoletja – korak za korakom gradili lažen svet, ki bi moral nadomestiti resničnega. Ozračje vsesplošne laži se je zgoščevalo, medtem ko so se dejstva oddaljevala od besed, ki bi jih morala opisovati. To je bila glavna pot do moralnega uničenja v komunističnih režimih. Po vzpostavitvi totalitarne oblasti je bil komunizem ujet v laž in je moral s tem prekletstvom nadaljevati tako, da ga je vse bolj izpopolnjeval. Ustanovili so posebne enote lažnih novinarjev, lažnih zgodovinarjev, lažne literature, lažne umetnosti, itd. Tako Alain Besancon. Če bi bil Slovenec, bi omenil še mantro o kolaborantih in izdajalcih.

Tudi zanikanje človekovih dobrih in za narod pomembnih dejanj spada v kategorijo laži
Lažno podobo človeka pa ne ustvarjamo samo z neprestano diskreditacijo in sramotenjem, ampak tudi s senčno platjo laži. Ne samo izmišljanje in potenciranje človekovih napak tudi zanikanje njegovih dobrih in za narod pomembnih dejanj spada v kategorijo laži – hinavske, krivične in škodljive laži. Človek, ki mu je laž v navadi kot priročno orodje prikrivanja ali opravičevanja nečednih dejanj ali kot orodje zavajanja in goljufanja ljudi okrog sebe, je prežet z lažjo, živi v laži. Laž je postala njegova osebnostna značilnost, njegova identiteta. Cukjati je ob tem ocenil, da je tak človek v bistvu nesrečen in notranje nestabilen. “Že na splošno velja, da terapija nevrotičnega in osebnostno zmedenega pacienta temelji na prebujanju njegovega čuta in poguma za resnico ter na odkrivanju njegovih podzavestnih motivacij, ki ga zadržujejo, da bi se osvobodil življenjskih laži. Enako velja tudi za bolno družbo, narod, državo,” je poudaril.

Dokler laž ni soočena z resnico, ne more biti prepoznana kot laž
Cukjati je za konec omenil še eno dejstvo: “Dokler laž ni soočena z resnico, ne more biti prepoznana kot laž,” obenem pa je pojasnil, da pri tem ni pomembno, kako velik medijski prostor zavzame resnica, saj je kot luč, ki osvetli lažni svet. Tudi če ta medijska tovarna laži zajame 90 odstotkov medijskega prostora in vsaj 10 odstotkov tega prostora napolnimo z resnico, se kritični državljani lahko obvarujejo pasti ozkega lažnega nazora. Brez te luči pa je človek žrtev popolne teme monopolnih osrednjih medijev. Noben človek, pa tudi noben narod, brez spoznanja, priznanja in spoštovanja resnice ne more ozdraveti, se umiriti in premagati ujetost v sovraštvo. Noben dialog ni možen, če ne izhaja iz dejstva, ki ga oba sogovornika priznavata. Konstruktiven in smiseln pogovor je možen le o tem, kaj je vzrok in kakšne bodo posledice tega dejstva. Oziroma kaj storiti, da ne bi prišlo do slabih in usodnih posledic. Vse smiselne in konstruktivne stvari se začno s spoznanjem in priznanjem resnice. Stara krščanska modrost pravi, da nas bo le resnica osvobodila. Pa ne le nesporazumov, ampak tudi sovraštva. Tudi zadnje slovenske izkušnje namreč dokazujejo, da je izmišljanje in širjenje laži v politiki namenjeno predvsem razpihovanju sovraštva.

Sara Bertoncelj