[Video] Dr. Gorenak: Dokumenti stranke Levica so direkten napad na slovensko ustavo!

Dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

Državni sekretar pri predsedniku vlade Vinko Gorenak je v Temi dneva pojasnil pomen SDS resolucije za junijski kongres. Izpostavlja, da v tem primeru ne gre za poziv k državljanski vojni, temveč le opozarjajo na nesprejemljive družbene pojave, denimo sežiganje stolov, lutk in pozivanja k smrti. Opaža, da se protesti dogajajo samo v času Janševe vlade. “Gre za to, da ima nekdo željo, tudi na nasilen način prevzeti oblast. Toda oblast se menja na volitvah in z ljudsko voljo potem v parlamentu. To je osnova demokracije in ulica ne more biti tista, ki bo narekovala tempo,” je pojasnil Gorenak.

Resolucijo stranke SDS za junijski kongres so ostro obsodile stranke opozicije KUL, saj trdijo, da je absurdna, nevarna in zaskrbljujoča. “Na žalost smo se znašli v državi, kjer premier in njegova stranka prikazujeta svet obrnjen na glavo,” meni koordinator Levice Luka Mesec. Medtem pa je predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec dodal, da govoriti o možnostih državljanske vojne, sprevrženo. Predsednica SD Tanja Fajon pa je izjavila, da Janša s tem dokumentom nakazuje zelo nevarno smer prihodnosti države.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak poudarja, da v resoluciji opozarjajo na nekatere družbene pojave, ki so prisotni v Sloveniji. “Pred parlamentom so na primer sežigali papirnate stole, ob tem pa jasno povedali, da bodo naslednjič goreli pravi,” je pojasnil.

Od leta 2012 ni bilo nobenih protestov proti vladi. Imeli smo jih leta 2012 in imamo jih sedaj. “Gre za neke vrste zgodovinsko preslikavo,” v nadaljevanju ugotavlja. Poudarja, da je tudi že pri nas in v tujini gorelo, kasneje pa so se začeli najhujši trenutki našega stoletja. “Gre za to, da ima nekdo željo, tudi na nasilen način prevzeti oblast. Toda oblast se menja na volitvah in z ljudsko voljo potem v parlamentu. To je osnova demokracije in ulica ne more biti tista, ki bo narekovala tempo,” je še pojasnil.

Namera Levice je protiustavna
V uradnih dokumentih stranke Levica je med drugim zapisano, da bodo izvršili nacionalizacijo, in tudi, da se zavzemajo za tako imenovano ukinitev predstavniške demokracije. “To je direkten napad politične stranke na Ustavo Republike Slovenije,” je prepričan Gorenak, saj se njihove namere ne skladajo z ustavno zakonodajo. “Ustava jamči zasebno lastnino in jamči pluralni demokratični sistem več strank.” Opaža, da v primeru Levice želijo s to zgodbo končati, oziroma naj bi ponovili to, kar se je dogajalo leta 1946. “Ko smo doživeli nacionalizacijo, po drugi strani pa prepoved večstrankarskega sistema in je na oblast prišla komunistična partija.”

Dejanja nasilja in nezmožnosti sodelovanja nas nikoli ne bodo mogla ponesti v svet kot eno uspešnejših držav (Foto: družabna omrežja)

“Če bi se to zgodilo v Nemčiji in bi se pojavila stranka z nacističnimi idejami, bi njihova oblast oziroma ustavno sodišče takoj prepovedalo,” je ponazoril, kako bi v tem primeru odreagirali. Poudarja, da so v Sloveniji razmere nekoliko drugačne in se boji, da ne bo prišlo do nobenih postopkov zoper stranko Levica. Medtem pa so v stranki Levica prepričani, da je stranka SDS tista, ki ruši medije, očitajo pa tudi podtikanje, manipulacije in zastraševanje. Gorenak je prepričan, če bi imela trenutna vlada takšen vpliv denimo na RTV, potem bi vsi uredniki že iz časov levih vlad morali oditi. “Menjan je bil samo direktor RTV, ki je prišel iz kvot SMC, kaj smo pravzaprav dosegli? Nič.” je pojasnil in dodal, da le nimajo takšnega vpliva, kot jim ga očitajo.

Volitve so mogoče le v primeru, ko nihče ne more potrditi mandatarja
Gorenak opaža, da je v parlamentu specifična situacija, kar pa se tiče predčasnih volitev, pa je izpostavil, da je situacija jasna. “Po ustavi je stvar popolnoma jasna. Leva stran, če želi priti do predčasnih volitev, mora postaviti novega predsednika vlade,” je pojasnil. Če jim to v treh poskusih ne uspe, pa lahko gremo na predčasne volitve. Če bi Janez Janša odstopil pa to ne pomeni, da bi šli na volitve, ampak pomeni, da pride do novega poskusa sestave vlade. “Ne moremo pa na volitve z voljo Janeza Janše ali vlade.” Zaradi vsega navedenega in dogajanja protestov v času desnih vlad je prepričan, da nekdo predvideva neko nasilje nad državnim zborom. “In to so začetki možnega nasilnega prevzemanja oblasti, na kar opozarjamo v resoluciji,” je še na koncu poudaril Gorenak. “Oblast se menja na volitvah z voljo volivcev, to je osnova demokracije.”

Sara Rančigaj