[Video] Dr. Gorenak o interpelaciji ministra Hojsa: “Opozicija nima materiala za interpelacijo.”

Dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

Luka Svetina je v Temi dneva gostil sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Dr. Vinka Gorenaka. Spregovorila sta o delu koalicije po odstopu Aleksandre Pivec z mesta predsednice Desusa in o usklajenosti koalicije glede interpelacije zoper ministra Hojsa. Gorenak je povedal, da delo koalicije poteka nemoteno, da pa zdaj Aleksandro Pivec začasno zamenjuje Tomaž Gantar. Glede interpelacije Hojsa verjame, da opozicija zanjo nima nobene vsebine.

Dr. Vinko Gorenak je voditelju Svetini glede sestanka koalicijskih strank povedal, da novinarji iz dogodka po nepotrebnem delajo veliko zgodbo. Da so se koalicijski partnerji pogovarjali o pogodbi: kako jo izpolnjujejo, o zavezah, ki jih še čakajo, in zelo kratko o dejstvu, da je novi vodja DeSUS sedaj Gantar.

Povedal je še, da so to notranje zadeve DeSUS v katere se vlada ne bo vmešavala, s stranko pa bodo sodelovali ne glede na to, kdo jo bo predstavljal. Svetina je izpostavil vprašanje glede neusklajenosti DeSUS-a glede glasovanja na bližajoči se interpelaciji zoper notranjega ministra Hojsa.

Argumenti za interpelacijo so nični
Gorenak je odgovoril, da so doslej še na vseh interpelacijah bila odstopanja določenih poslancev, da pa so koalicije v končni posledici bile vedno proti interpelacijam zato verjame, da bo tako tudi tokrat. Glede same interpelacije je povedal, da gre za zlorabo instituta. Minister Aleš Hojs je namreč le potrdil odločitev upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru bila neutemeljena. Minister Hojs je sedaj interpeliran, ker je odpravil prepoved, ker je upravno sodišče ugotovilo, da je ta neutemeljena.

Kot je še povedal, zaradi lastnih izkušenj, ko je sodeloval v interpelacijah, razprave pogosto zaidejo v povsem drugačne smeri kot smer navedenega glavnega razloga za interpelacijo. Verjame, da bo tako tudi tokrat, še zlasti, ker opozicija nima vsebine zanjo. Po Gorenakovo se bodo skušali osredotočiti na kadrovanje in domnevne politične pritiske na Policijo ter na odstopno izjavo ministra Hojsa, o kateri je pa tudi že bilo veliko povedanega. Če sta se predsednik vlade in minister dogovorila, da bo slednji zaenkrat delal še naprej, sta se tako dogovorila, zaključi Gorenak.

Aleš Ernecl