[Video] Dr. Leon Cizelj: Vlada kadruje brutalno mimo dejstev!

Leon Cizelj (foto: Nova24TV)

“Brutalno politično kadrovanje nove vlade je brutalno predvsem v tem smislu, da s polresnico ali pa mimo dejstev utemeljiš neko stvar, ki ne drži, sploh ko je več komisij in tudi parlament je v nekem trenutku menil, da so moje izkušnje primerne, zdaj pa ta isti parlament v nekoliko drugi sestavi ugotovi, da moje izkušnje že takrat niso bile primerne,” meni dr. Leon Cizelj, ki ga je DZ razrešil mesta nadzornega sveta SDH, zaradi očitkov vlade, da za to delovno mesto ne izpolnjuje pogojev, in dodaja, da je “zadeva malce skregana sama s sabo”.

Državni zbor je teden dni po sporočilu vlade, da Božo Emeršič in dr. Leon Cizelj ne izpolnjujeta pogojev za to delovno mesto, razrešil dva nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH). Prvi naj ne bi bil kvalificiran, ker je bil aprila 2021 imenovan za finančnega direktorja železniškega graditelja 2TDK, drugi po njihovem sploh nikoli ni izpolnjeval delovnih pogojev, saj ni imel zahtevanih 10 let izkušenj na področju vodenja. Odločitev vlade so nekateri poslanci SDS označili za brutalno kadrovanje iz političnih razlogov in čisti revanšizem, saj sta bila tako Emeršič kot Cizelj na poziciji postavljena ravno zaradi svoje strokovnosti, kar dokazujejo tudi njune izkušnje in prispevek v letih dela.

Vlada je Cizlju očitala, da že v času svojega imenovanja ni izpolnjeval pogojev zakona, ki določa, da mora imeti član SDH najmanj 10 let delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb, ter da pri svojem delu dosega dobre in primerljive rezultate.

Leon Cizelj je bil gost v oddaji Tema dneva na Nova24TV, kjer je pojasnil, da se je vlada oprla na precej formalne podatke in je pri njegovih “delovnih izkušnjah upoštevala izključno samo tisti čas, ki ga je preživel kot nadzornik gospodarskih družb, ob tem pa ni upoštevala ostalih ‘na pol’ gospodarskih družb, ki so danes sicer gospodarske družbe, vendar v tistem času niso bile.” Vlada tega časa ni upoštevala, pri čemer je Cizelj, ki je zadnjih 14 let tudi direktor svoje lastne družbe, ugovarjal, saj mu že ta čas vodenja formalno daje več kot 10 let vodenja v gospodarskih družbah, kar pomeni, da je vlada to namerno “spregledala”. Vlada je Cizlju očitala le premalo delovnih izkušenj, delovne uspešnosti pa se ob tem ni dotaknila.

Zadevo so utemeljili mimo dejstev
Z dejstvom opozicije, da gre za “brutalno politično kadrovanje”, se strinja tudi Cizelj, ki pravi, “da je brutalno predvsem v tem smislu, da s polresnico ali pa mimo dejstev utemeljiš neko stvar, ki ne drži, sploh ko je več komisij in tudi parlament je v nekem trenutku menil, da so moje izkušnje primerne, zdaj pa ta isti parlament v nekoliko drugi sestavi ugotovi, da moje izkušnje že takrat niso bile primerne”, in dodaja, da je zadeva malce skregana sama s sabo. Cizelj, ki je trenutno vodja odseka za reaktorsko fiziko na Institutu Jožefa Stefana, je bil v preteklosti v nadzornem svetu Elesa in nadzornem svetu GEN-i Energije, to in izključno samo to pa mu vlada priznava kot delovne izkušnje.

Da pa pri odločanju pri odpoklicu Cizlja vlada ni izpolnjevala pogojev, meni poslanec SDS Zvonko Černač, je povedal, da ta točka ni spadala na dnevni red seje. Cizelj sicer o tem težko sodi, je pa iz razprave na mandatno volilni komisiji sklepal, da pravna služba DZ o tem ni bila niti povprašana niti obveščena, “osebno težko sodim, ali so bile vse pravne predpostavke izpolnjene ali ne, ampak strokovnega odgovora na to vprašanje mandatno volilni komisiji ni bilo mogoče slišati.” Glede na že rekordnih več kot 90 kadrovskih menjav, ki jih je izpeljala nova vlada, je Cizelj prepričan, da “očitno vejo, kaj hočejo in imajo v tem trenutku veliko zaslombo v organih odločanja, to pa jim daje moč, da lahko dosegajo odločitve tudi brez nekih jasnih utemeljitev, saj odločajo glasovi. Nerodno pri vsem tem je to, da se zadeva lahko izkorišča do roba.”

Zahvalili so se mi tudi tisti, ki so v javnosti trdili, “da nimam pojma”
Leon Cizelj je bil kot strokovnjak v veliko pomoč tudi pri napovedovanju epidemije, hkrati pa se je zaradi tega znašel tudi kot tarča kritik, enako kot dr. Bojana Beović in Milan Krek. “Vsekakor smo imenovani vsaj v javnosti v tem času dobili veliko vidnost in zaupanje, dobili smo veliko zahval iz političnega ozadja, tudi od tistih, ki so prej zanikali moje trditve,” je povedal Cizelj in dodal, da je skozi ta čas dobil občutek, da ljudje cenijo trud, ne glede ne vse. Cizelj o napovedi ravnanja po “švedskem modelu” v primeru ponovnega porasta okužb trdi, da je za to poskrbela že narava, saj je v tem trenutku stanje dokaj normalno, številke pa naj bi bile nizke in stabilne, “z malo sreče je covid ostal bolezen, ki ni zelo nevarna, v primerjavi s samim začetkom, ko je bila visoko nevarna”.

Če to drži, potem je jasno, da gre za politično kadrovanje
“Z vsemi kolegi v nadzornem svetu smo odlično sodelovali in ne glede na določene razlike v razmišljanju smo se uspeli dogovorit in upoštevati pri odločitvah v dobro SDH, cela posadka je bila in je še zelo kvalitetna,”
zatrjuje Cizelj in dodaja, da težko oceni, zakaj se vladi nekatere zdijo pomembne, nekatere pa ne, Cizelj v nadaljevanju komentira dejstvo, ki ga je poslanka SDS Karmen Furman očitala ob razrešitvi dveh strokovnjakov, in sicer, “da se kadruje zgolj po političnem profilu, kar potrjuje tudi trenutno mesto predsednice nadzornega sveta v SDH, za katero je Komisija za preprečevanje korupcije v postopku preiskave potrdila kršitev integritete.” Cizelj je prepričan, da je, če to drži, to le eden kamenček več v mozaiku, da gre za politične, nestrokovne razrešitve.

Tanja Brkić