fbpx

[Video] Dr. Marko Noč razočaran nad opozicijo: Na preiskovalnih komisijah je imela veliko sladkih besed, novele zakona o naročanju pa ni podprla

Dr. Marko Noč (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Sprejeta je bila novela zakona o javnem naročanju, ki regulira nabavo medicinske opreme s sistemom referenčnih cen. “To je prvi korak v pravo smer približevanju evropskim cenam medicinskih pripomočkov in materialov,” pravi zdravnik Marko Noč. Pri tem je poudaril, da bo bistvenega pomena tudi to, da bo agencijo, ki bo določala cene, vodila oseba z izkušnjami na tem področju in bo poštena ter strokovna. Opozicija je bila proti sprejemu zakona, čeprav je Noča in skupino podpirala v preiskovalnih komisijah. “Včeraj ko sem videl, da so glasovali proti, sem bil res neprijetno presenečen, ker mislim, da gre za skupen javni interes, ne glede na to, kdo je na oblasti. Prihranjen denar v zdravstvu bo v teh časih, zlasti po covidu, prišel prav komurkoli, kdorkoli bo že na oblasti,” je izpostavil. 

Državni zbor je v četrtek z 42 glasovi za in 11 proti sprejel novelo zakona o javnem naročanju, ki nabave medicinske opreme regulira s sistemom referenčnih cen. Po mnenju koalicije bo zakon omogočil znižanje cen medicinske opreme, predlog pa je v parlament vložila koalicija s podporo SNS. Kot je v predstavitvi povedala poslanka stranke SDS Karmen Furman, sicer predsednica preiskovalne komisije državnega zbora za področje nabav, upravljanja medicinske opreme in zdravstvenega materiala, je denimo samo pri nabavi kolčnih protez razlika v ceni med slovenskimi bolnišnicami kar 75-odstotna.

Z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen, ki ga uvaja zakon, naj bi preprečili dosedanjo prakso, ko se je enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih evropskih državah. V praksi se bo tako referenčna cena določila na javnem razpisu, oblikoval naj bi jo na novoustanovljeni vladni urad, pristojen za centralno evidenco, po pregledu pridobljenih podatkov iz slovenskih bolnišnic in bolnišnic držav članic EU.

Spomnimo, zdravnika Marko Noč in Blaž Mrevlje sta v času preiskovalne komisije Jelke Godec dokazala, da se samo pri nabavi žilnih opornic lahko privarčuje najmanj dva milijona evrov letno. S tem denarjem bi denimo lahko uspešno rešili problem financiranja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. Da je novela v nasprotju z evropsko direktivo in da je v predlogu zakona odsotna metodologija izračuna referenčnih cen, pa so opozarjali v delu opozicije, ki predloga ni podprla. V stranki LMŠ, kjer menijo, da te spremembe pomenijo še več odtekanja javnega denarja v zasebne žepe, denimo zagovarjajo merilo ekonomsko najugodnejše ponudbe.

Zakon kot korak v pravo smer približevanju evropskim cenam
Predstojnik Oddelka za intenzivno interno medicino Noč in skupina zdravnikov v gibanju Zdravstvo.si menijo, da gre pri sprejemu novele zakona za zgodovinski dogodek na tem področju. “Saj zakon pomeni prvi korak v pravo smer približevanju evropskim cenam medicinskih pripomočkov in materialov, kot jih imajo razvite demokratične in nekorumpirane države v Evropski uniji,” je pojasnil Noč in še poudaril, da so pri tem izjemno veseli, da je zakon upošteval kar nekaj priporočil njihove skupine.

Slika je simbolična. (Foto: Pixabay)

Noč je v nadaljevanju poudaril, da je zakon nedvomno le črka na papirju in ga bodo dobavitelji dejansko izigravali v primeru, če ustrezne institucije ne bodo delovale, tako kot bi morale, in zagotavljale dosledno implementacijo zapisanega. “Pri tem je seveda bistveno vodstvo takih institucij, v tem primeru agencije. Osebno sem mnenja in tudi v naši skupini smo mnenja, da mora biti vodja pošten, strokoven in mora imeti lastne izkušnje na tem specifičnem področju,” je dejal.

Dr. Mrevlje kot strokovnjak na področju nabav medicinske opreme
Prav zato predlagajo za direktorja v zakonu predvidene agencije dr. Mrevljeta, ki je nedvomno pionir na tem področju v Sloveniji in se je že dokazal pri aferi z žilnimi opornicami. “Dr. Mrevlje nedvomno do podrobnosti pozna tokove koruptivnega delovanja na tem področju in jih bo zato lahko uspešno presekal. Poleg tega pa ima tudi izkušnje iz bolj urejenih držav EU, iz Nemčije, Združenega kraljestva, kjer je več let delal tudi kot zdravnik,” je pojasnil.

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24tv)

Za Noča je bilo presenečenje, da je bil ta zakon sprejet, mu je pa žal za opozicijo, da je glasovala proti sprejemu zakona kljub temu, “da so imeli veliko sladkih besed, ko smo nastopali v parlamentu pred raznimi komisijami, in so nas podpirali”. Podprli so jih tudi lansko leto v oddaji Tarča. “Včeraj ko sem videl, da so glasovali proti, sem bil res neprijetno presenečen, ker mislim, da gre za skupen javni interes ne glede na to, kdo je na oblasti. Prihranjen denar v zdravstvu bo v teh časih, zlasti po covidu, prišel prav komurkoli, kdorkoli bo že na oblasti,” je izpostavil.

Do primerljivih cen v zdravstvu nas čaka še dolga pot
Po Nočevem mnenju je zakon šele prvi korak v smer nižjih cen, saj nas še čaka dolga pot v smeri primerljivih cen, odvisnih od ljudi, ki bodo vodili to agencijo. Koliko denarja natančno bi lahko privarčevali, ne ve, je pa v vsakem primeru odvisno od učinkovitosti implementacije tega zakona na čim več področjih. “Tako da neke točne številke težko povem. Nedvomno pa lahko rečem, da je praktično vsak evro /…/ v zdravstvu krvavo potreben in ga bomo sigurno uporabili v dobro bolnikom in seveda tudi zaposlenim,” je sklenil Noč.

Sara Rančigaj