fbpx

[Video] Dr. Matej Lahovnik: “Virus nima niti nog niti kril, ampak ga nosijo naokrog neodgovorni posamezniki!”

Nekdanji gospodarski minister in vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik (Foto: STA)

V oddaji Temi dneva je v torek, 2. marca 2021 v goste k Luki Svetini prišel dr. Matej Lahovnik. Gostitelj in priznani profesor, predsedujoči vladni posvetovalni skupini, sta spregovorila predvsem o tegobah slovenskega turizma in o tem, kakšnih rešitev si lahko podjetniki v turizmu obetajo od vlade.

Dr. Matej Lahovnik je v Temi dneva odgovarjal predvsem na vprašanja o reševanju slovenskega turizma. O tem, ali si lahko podjetniki v turizmu še obetajo kakšno konkretnejšo pomoč in kakšno natančno. O primerjavah s Hrvaško in Avstrijo.

Dr. Lahovnik je povedal, da kmalu prihajajo novi protikoronski paketi, namenjeni malim in srednjim podjetjem, kjer bo mogoče dobiti pomoč, opozoril pa je tudi, da je še veliko bonov ostalo neizkoriščenih še od lani.

Hrvaška je že rumena, mi še ne

Na vprašanje o Hrvaški, kjer so pričeli odpirati terase, je odgovoril, da je to zato, ker so prišli v rumeno fazo in jih predlagal kot enega od zgledov. Dejal je, da v drugi sosedi, Avstriji, vse ostaja zaprto do Velike noči. Opogumljeno je dodal, da mi niti nismo kaj preveč daleč od rumene faze, vendar kljub vsemu še nismo tam.

Kazni kršiteljem upravičene

Iz te perspektive gre tudi interpretirati Lahovnikovo podporo kaznim, ki so jih prejeli ptujski lastniki “kafiča”, ki je v znak protesta odprl teraso, vseh 20 njegovih gostov pa je bilo popisanih in kaznovanih. Komentiral je, da je to “prav, ker bi brez tega bilo še več prestopnikov in bi v državi imeli kaos, ker bi se nekateri držali ukrepov, drugi pa bi jih ignorirali. Taki prestopniki, tako Lahovnik, ogrožajo okrevanje celega gospodarstva. Navkljub vsemu je dr. Lahovnik dodal, da razume njihovo stisko, vendar druge rešitve trenutno ni.

Aleš Ernecl