fbpx

[Video] Dr. Milan Zver o najbolj pereči temi Evropske unije: “Upam, da bo prišlo do kompromisa, scenarij B bi bil za EU slaba popotnica!”

Evropski poslanec dr. Milan Zver. (Foto: Nova24TV)

V Temi dneva je nastopil slovenski evropski poslanec, Dr. Milan Zver, ki je z voditeljem Luko Svetino spregovoril o trenutno najbolj pereči temi v evropskem parlamentu in v EU nasploh. Govorila sta o vetu Madžarske in Poljske, ki trenutno preprečuje, da bi evropska sredstva, namenjena državam članicam za reševanje gospodarske krize kot posledice epidemije covida-19 in o možnosti obvoza tega veta ter kaj bi to dolgoročno pomenilo za EU.

Dolgoletni slovenski evroposlanec dr. Milan Zver je gostoval v Temi dneva, kjer je z gostiteljem Luko Svetino spregovoril o trenutno eni največjih težav EU – vetu dveh članic, Madžarske in Poljske. O morebitnih rešitvah je dejal, da si želi kompromisa, ker bi morebitni obvoz pomenil zelo slab precedens za nadaljevanje delovanja EU.

Zver je dejal, da gre resnično za težko situacijo, tako za Madžarsko in Poljsko kot za preostale države članice, ki pričakujejo evropska sredstva, da jih lahko porabijo za osvežitev in za revitalizacijo svojih gospodarstev. Gre seveda za sedemletni finančni paket, ki se lahko financira po dvanajstinah, in sklad za okrevanje. Sklad za okrevanje bi, če se ta situacija ne reši, povsem izginil. Tudi izplačevanje paketa po dvanajstinah je nekaj česar vlade ne marajo, saj na tak način odpadejo dolgoročni projekti.

Kaj je scenarij B?
Evropska unija je zelo hitro poiskala tudi scenarij B, mednarodni sporazum, ali okrepljeni način sodelovanja, kar je neke vrste birokratska fraza, ki omogoča reševanje problemov, ali s kombinacijo obeh zaobiti veto. Do te “rešitve” je evropski poslanec Zver zelo skeptičen in si je ne želi, saj ne omeni le tega, da bi v tem primeru Madžarska in Poljska ostali brez denarja, ampak bi to pomenilo tudi slab precedens za nadaljnje delovanje EU.

Spregovoril je tudi o inovativnem predlogu madžarskega predsednika vlade, Viktorja Orbana, ki je v pismu Manfredu Webru predlagal, da bi Fidesz postal neke vrste pridružena članica Evropske ljudske stranke (ELS), z večjo avtonomijo. Statut ELS to omogoča, tako dr. Zver, stranka pa ima tudi prakso z britanskimi konzervativci, ko je takšna oblika sodelovanja bila zelo produktivna. Žal verjame, da predstavniki stranke Orbanovega predloga ne bodo želeli sprejeti, kar bo prej ali slej vodilo v izstop stranke Fidesz iz ELS.

Aleš Ernecl