[Video] Dr. Milan Zver: V Evropskem parlamentu potrebujemo ljudi, ki imajo odgovore na izzive, ki nas čakajo

Dr. Milan Zver

Evropski poslanec in nosilec skupne liste SDS in SLS za tokratne volitve dr. Milan Zver je bil gost oddaje Objektiv na Nova24TV, kjer je spregovoril o različnih aktualnih temah, povezanih tako s kampanjo za evropske volitve kot tudi z aktualnim dogajanjem doma in v Evropi. 

Kot je uvodoma dejal dr. Zver, delo na terenu za tokratne volitve traja že kar nekaj časa, saj so tokratne volitve nekoliko drugačne, kot so bile predhodne. Evropska unija ima namreč veliko skupnih, evropskih problemov, veliko je izzivov in tem, s katerimi se bo treba soočiti, kot na primer migracije, teroristični napadi, brexit. “Na nek način bodo te volitve prelomne zato, ker bodo utirile prihodnost Evropske unije. Če bi zmagali kakšni ekstremi, kar bi se teoretično lahko zgodilo, bi verjetno to bilo zelo slabo za Evropsko unijo, za njen obstoj in razvoj. Ampak verjamem, da bodo tudi v prihodnje v Evropskem parlamentu prevladovale proevropske stranke,” je povedal evropski poslanec.

V povezavi z brexitom je dr. Zver opozoril, da le-ta ni povzročil večjega evroskepticizma, celo obratno. “Tudi Britanci imajo težave z izstopom, vendar pa lahko podaljševanje roka za izstop Velike Britanije iz EU veliko spremeni tudi v kontekstu letošnjih volitev,” je prepričan dr. Zver, ki je ob tem dejal, da bodo Britanci imeli pravico sodelovati še na teh evropskih volitvah, kar pomeni, da bodo na začetku pomagali vzpostavljati začetne strukture, kdo bo vodil komisijo, kdo parlament, kdo svet in podobno. “To se mi ne zdi v redu, ker če bodo konec leta izstopili, se mi zdi neprimerno, da sodelujejo pri nekaterih ključnih odločitvah. Kaj mislim s tem? Predvsem to, da bodo zlasti socialisti veliko pridobili z laburisti. Pričakujejo celo 30 dodatnih sedežev in tehtnica bi lahko pretehtala na stran socialistov, tako da bodo oni oblikovali Evropsko komisijo oziroma dobili komisarja. Potem bodo pa čez nekaj mesecev izstopili in zgodba bo spet drugače postavljena,” je komentiral evropski poslanec in še dodal, da se mu ne zdi dobro, da bi angleški poslanci, če bodo sedaj izvoljeni, lahko glasovali o stvareh, ki se tičejo Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker (Foto:epa).

Dr. Milan Zver je v nadaljevanju ocenil tudi dosedanje delo predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ki si po njegovem mnenju ni pridobil velike priljubljenosti v Sloveniji v nobeni politični stranki. “Od začetka je precej obetal. Ko je govoril, da bo potrebno utrditi Evropsko unijo z večjimi investicijami, je ustanovil dva sklada, namenjena državam izvora migrantov, kar je bila dobra poteza, ki na nek način preprečuje nove valove, ki bi prihajali v Evropsko unijo. Potem pa je seveda padel na izpitu pri mnogih vprašanjih, zlasti kar se tiče migrantske politike in premalo učinkovitega soočenja s terorizmom. Evropa bi morala veliko hitreje in močneje reagirati že ob prvih terorističnih napadih. Tudi z vidika varnosti in obrambe je med prvimi dal idejo o evropski vojski, to mu moramo priznati, vendar je kasneje ni preveč propagiral. Skratka, na simbolni ravni ni najbolje predstavljal evropskih institucij in tudi zaradi tega ni imel velike podpore v slovenski javnosti pa tudi v evropski ne,” je povedal evropski poslanec. Glede sptizenkandidata za prihodnjega predsednika Evropske komisije Manfreda Webra pa je dr. Zver dejal, da ima Weber glede nezakonitih migracij zelo jasno stališče, enako velja za druge probleme EU. “Povedal je že, da je treba čim prej vzpostaviti zunanjo mejo z 10.000 uradniki s policijskimi pooblastili, ki bodo popolnoma zaprli zunanjo evropsko mejo. Poleg tega ima zelo konkretne predloge tudi, kar se tiče boja proti terorizmu, kot je na primer oblikovanje evropskega FBI. Ne nazadnje, tudi Viktor Orban je podprl Manfreda Webra kot najboljšo rešitev,” je poudaril evropski poslanec.

Dr. Zver je nato v pogovoru spregovoril  o programu Erasmus+, saj je bil v tem mandatu stalni poročevalec za omenjeni program. Ob tem je izpostavil velik uspeh, ki ga je dosegel, in to je, da je Evropski parlament, oziroma skoraj vse politične stranke, potrdil, da bi se sredstva za omenjeni program z dosedanjih 15 milijard zvišala na 45 milijard evrov.  Takšna odločitev parlamenta daje močan mandat pogajalcu za sredstva na tem programu v prihodnji finančni perspektivi. “Koristi od programa imajo udeleženci programa, ki pridobivajo določene veščine, spoznavajo druge kulture, veliko bolj so integrirani v družbo, boljša je politična participacija pri njih in bolj so uspešni v zasebnem in tudi poklicnem življenju. Erasmus+ je zgodba o uspehu, od katere imajo koristi univerze, lokalne skupnosti, šole, celo vrtci,” je dejal evropski poslanec. Ob tem je dodal, da se mladi Slovenci in Slovenke v primerjavi z drugimi državljani Evropske unije enako pogosto udeležujejo omenjenega programa.

Dr. Zver je kot svoj dosežek preteklega mandata izpostavil tudi poimenovanje dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku, kar je pomembno v simbolnem smislu, saj je tako oče slovenske državnosti postavljen ob bok drugim evropskim političnim voditeljem. Ob tem je dr. Zver spomnil, da je evropska poslanka Tanja Fajon iz SD poimenovanje dvorane po dr. Pučniku ovirala oziroma skušala celo preprečiti, vendar ji to ni uspelo, saj je bil predhodni postopek že v celoti izpeljan.

Ob koncu oddaje je dr. Zver ponovno poudaril, kako prelomne so tokratne evropske volitve. “Tudi politični akterji in državne institucije so tokrat veliko bolj naklonjeni evropskim volitvam in prepričujejo ljudi, naj gredo volit,” je dejal poslanec in poudaril, da se bo Evropa morala stabilizirati, predvsem z vidika varnosti. “V Evropskem parlamentu moramo imeti trezne ljudi, ki bodo znali poiskati odgovor na izzive in probleme, ki nas čakajo. Evropska ljudska stranka ter Slovenska demokratka stranka odgovore na te izzive imata,” je dejal dr. Zver. Po njegovem mnenju tudi tistih, ki tolčejo po Evropi in jo poskušajo uničiti, nima smisla spravljati v Evropski parlament. “Tako kot recimo Nigel Farage, ki poskuša od znotraj, kot on pravi, Evropsko unijo destabilizirati. Prav tako ne potrebujemo levih ekstremov, ki bi se predali preveliki centralizaciji, premočnemu Bruslju, ki bi poskušali vse poenotiti, ki bi še nadalje zmanjševali suverenost članic Evropske unije,” je povedal evropski poslanec. “Naš slogan je, da lahko močna Evropa temelji na močnih članicah, in nikakor se ne strinjamo s sloganom levice – šibke članice, močan Bruselj,” je ob zaključku oddaje povedal evropski poslanec in pozval k visoki udeležbi na volitvah.

Celotno oddajo si poglejte tukaj:

J. G.

 • RATATA

  Ne vem no….
  Šestindvajsetega maja 2019 se obeta epski spopad med federalisti, zagovorniki Združenih držav Evrope, najrazličnejšimi macroni, merklovimi, tuski, webri in populističnimi suverenisti pod vodstvom Mattea Salvinija, ki zagovarjajo EU kot Evropo domovin in svobode. Zame dileme ni. Macron & Co. so na napačni strani zgodovine.
  vir:http://nova24tv.si/kolumna/emmanuel-macron-unicevalec-eu/

 • Olga101

  Spoštovani gospod Zver! Od novega sklica evropskega parlamenta pričakujem, da v njem NE bo Sorosovih plačancev, da njegovi funkcionarji NE bodo obiskovali spomenikov Karlu Marxu (?!), da ne bodo imeli dvojnih meril in bodo skrbeli za VARNOST EU in njenih državljanov!

  • kraljica vesolja

   Kakšen človk morš bit, da tazga izdajalca Slovenije, k se klanja Evropi, in to na naš, če hočeš tvoj račun, spoštuješ. Sej sami seb jamo kopljete, niste ne prvi ne zadnji.

 • kraljica vesolja

  In to nisi ti. Teb je na prvem mestu neka Evropa, a morala bi ti bit edino Slovenija. Kaka je logika, da bomo mi rešval Evropo. In pred kom sploh.

 • Sonce

  Res veliko je naredil za Slovenijo v vseh teh letih odkar je v EU parlamentu

 • Janez Kepic-Kern

  JE POMEMBNO,
  ZATO PONAVLJAM,
  EX KP, ZK STRANĆICE – ZAJEMA – P A N I K A ”
  TUDI EDINA RES OK
  STRANKA – SDS – NAJ SE PRIPRAVI – NA MOŽEN – RAZPAD – LMŠ VLADE !
  VERJETNO
  BO – “ŽAL” OBRAMBNI MINISTER – UPAJMO – ODSTOPIL !?
  OD
  EX KP, ZK KANDIDATOV – V EU PARLAMENT – NE BO IZVOLJEN – PRAV NIHČE !

  UPAM, UPAJMO,
  DA BODO Z RAZNIMI NEČEDNOSTMI DOMNEVNO – OBREMENJENI EX KP, ZK LJUDJE
  NA
  VSEJ – ČRTI – O D P A D A L I ”
  SE
  POZITIVNI “VIRUS” ZGLEDNEGA SOJENJA – VZORNEGA SODNIKA g. Z. RADONJIĆA

  ŽE
  ŠIRI TUDI NA DRUGE, MLAJŠE, AMBICIOZNE PRAVNIKE, SODNIKE !
  KAJ BI SI MAZALI
  SVOJA IMENA IN KARIERE
  ZARADI
  TAKO SPORNIH LJUDI, KOT JE TA MOL Z.J.
  Tale MOL Z.J. – KI BO V KRATKEM – OBRAVNAVAN – NA USTAVNEM SODIŠČU !
  IN
  OSTALI SPORNI LJUDJE V PRVIH VRSTAH EX KP, ZK STRANČIC !?
  NPR.
  KARL E. – BO VERJETNO MORAL ODSTOPITI – KOT OBRAMBNI MINISTER ! Upajmo.

  TUDI
  VSI KANDIDATI IZ STRANČIC – EX KP, ZK – NE DODO IZVOLJENI ”

  Prav NIHČE od spodnjih – NE BO IZVOLJEN !

  Tale MOL Z.J.
  – BO “ODLETEL” – NA USTAVNEM SODIŠČU !

  DOGAJANJA V PARLAMENTU – EU
  NASLEDNJA LETA – BODO – RES POMEMBNA !

  Mislim, da ljudje-SLOVENCI – TO VEMO
  IN
  DA NIHČE OD EX KP, ZK KANDIDATOV – NE BO IZVOLJEN !

  Zakajj –
  bi le volili ex KP, ZK LJUDI,
  KI NIMAJO NOBENEGA POZTIVNEGA ODNOSA – DO NAS SLOVENCEV?
  BOLJE REČENO,
  KI IMAJO DO NAS SLOVENCEV – ŠKODLJIV ODNOS !?

  AH TE VIOLETE T.
  ŠE “KOLEGI” iz njene “LEVICE” – NE BODO VOLILI. Se zdi.
  še 1x
  ŠALA

  KONKRETNO BO
  GLASOVANJE – T A K O !
  1
  za LJ. NOVAK
  – bo glasovala LJ. NOVAK – drug nihće,
  2
  za LMŠ JOVEVO
  – bo JOVEVA SAMA IN LMŠ MARJAN Š – drug – nihče
  3.
  za SAB kandidarko NEZANIMAMEKAKO SE PIŠE
  – bosta A.B. in Maša KOCIPER in kak A. B . “podrepnik,”, drug nihče
  4.
  za SD TANJO FAJON
  – bo le Tanja F. drug nihće,
  5.
  za LEVICA – VIOLETO T.
  – bo Violeta T. in morda še kdo, MIHA K. bo napisal – “SM PROTI Violeti “!
  6.
  za SMC kandidata NEVEMKAKOSEPIŠE
  bo le dr. MIRO C., kako bo volil SMC JANI M . – se ne ve.
  7.
  za DESUS ŠOLTESA bo
  – I. ŠOLTES, Karl E. in ex KP, ZK “ starci”
  – stari KP, ZK “SISTEMĆIKI”, “ITD.

  Žal” preds. B. PAHOR bo volil gospo TOMC,
  – TUDI
  – “ŻAL” NAŠI PROVOKATORČKI bodo volili – gospo R. TOMC – OK GOSPA JE PAČ !
  ITD. ITD.

  90 PROCENTOV GLASOV
  bosta DOBILI
  – SDS – SLS, in
  DOM !

  Nihče
  NE
  ŠOLTES
  – niti OSTALI EX KP, ZK – NE, NE, NE

  NE BODO
  NE BODO IZVOLJENI ! Nihče od njih ! L. R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  P. s.
  NEVELJAVNIH GLASOVNIC
  – BO PRECEJ:

  – na večini takih glasovnic – BODO – PSOVKE,
  na eni
  NEVELJAVNI GLASOVNICI pa bo pisalo

  “ moja KOZA JULIKA – za EU poslanko iz Slovenije”

  UDELEŽBA NA GLASOVANJU
  – BO BOLJŠA, – CCA 35%,

  – PRECEJ SENIORJEV IZ VRST EX KP, ZK – NE BO GLASOVALO,
  NEKATERI – ZARADI GIBALNE NEZMOŽNOSTI,

  NEKATERI PA MORDA ZATO – NE BODO GLASOVALI,
  KER BODO PAČ ZGREŠILI – POT DO VOLIŠČA. Se zdi.

  “Ja starost je pa res huda reč” je rekek na TV tudi
  žal pokojni Slavko Avsenik.

  SKORAJ SEM POZABIL: IZVOLJEN PA BO EX KP, ZK
  – SNS – Z. JELINČIČ : po starih “UhUA” seznamih bo skup postrgal potomce preverjenih “kadrov”. In – bo izvoljen, Morda !

  KONEC ŠALE