fbpx

[Video] Dr. Milan Zver: V Evropskem parlamentu potrebujemo ljudi, ki imajo odgovore na izzive, ki nas čakajo

Dr. Milan Zver

Evropski poslanec in nosilec skupne liste SDS in SLS za tokratne volitve dr. Milan Zver je bil gost oddaje Objektiv na Nova24TV, kjer je spregovoril o različnih aktualnih temah, povezanih tako s kampanjo za evropske volitve kot tudi z aktualnim dogajanjem doma in v Evropi. 

Kot je uvodoma dejal dr. Zver, delo na terenu za tokratne volitve traja že kar nekaj časa, saj so tokratne volitve nekoliko drugačne, kot so bile predhodne. Evropska unija ima namreč veliko skupnih, evropskih problemov, veliko je izzivov in tem, s katerimi se bo treba soočiti, kot na primer migracije, teroristični napadi, brexit. “Na nek način bodo te volitve prelomne zato, ker bodo utirile prihodnost Evropske unije. Če bi zmagali kakšni ekstremi, kar bi se teoretično lahko zgodilo, bi verjetno to bilo zelo slabo za Evropsko unijo, za njen obstoj in razvoj. Ampak verjamem, da bodo tudi v prihodnje v Evropskem parlamentu prevladovale proevropske stranke,” je povedal evropski poslanec.

V povezavi z brexitom je dr. Zver opozoril, da le-ta ni povzročil večjega evroskepticizma, celo obratno. “Tudi Britanci imajo težave z izstopom, vendar pa lahko podaljševanje roka za izstop Velike Britanije iz EU veliko spremeni tudi v kontekstu letošnjih volitev,” je prepričan dr. Zver, ki je ob tem dejal, da bodo Britanci imeli pravico sodelovati še na teh evropskih volitvah, kar pomeni, da bodo na začetku pomagali vzpostavljati začetne strukture, kdo bo vodil komisijo, kdo parlament, kdo svet in podobno. “To se mi ne zdi v redu, ker če bodo konec leta izstopili, se mi zdi neprimerno, da sodelujejo pri nekaterih ključnih odločitvah. Kaj mislim s tem? Predvsem to, da bodo zlasti socialisti veliko pridobili z laburisti. Pričakujejo celo 30 dodatnih sedežev in tehtnica bi lahko pretehtala na stran socialistov, tako da bodo oni oblikovali Evropsko komisijo oziroma dobili komisarja. Potem bodo pa čez nekaj mesecev izstopili in zgodba bo spet drugače postavljena,” je komentiral evropski poslanec in še dodal, da se mu ne zdi dobro, da bi angleški poslanci, če bodo sedaj izvoljeni, lahko glasovali o stvareh, ki se tičejo Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker (Foto:epa).

Dr. Milan Zver je v nadaljevanju ocenil tudi dosedanje delo predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ki si po njegovem mnenju ni pridobil velike priljubljenosti v Sloveniji v nobeni politični stranki. “Od začetka je precej obetal. Ko je govoril, da bo potrebno utrditi Evropsko unijo z večjimi investicijami, je ustanovil dva sklada, namenjena državam izvora migrantov, kar je bila dobra poteza, ki na nek način preprečuje nove valove, ki bi prihajali v Evropsko unijo. Potem pa je seveda padel na izpitu pri mnogih vprašanjih, zlasti kar se tiče migrantske politike in premalo učinkovitega soočenja s terorizmom. Evropa bi morala veliko hitreje in močneje reagirati že ob prvih terorističnih napadih. Tudi z vidika varnosti in obrambe je med prvimi dal idejo o evropski vojski, to mu moramo priznati, vendar je kasneje ni preveč propagiral. Skratka, na simbolni ravni ni najbolje predstavljal evropskih institucij in tudi zaradi tega ni imel velike podpore v slovenski javnosti pa tudi v evropski ne,” je povedal evropski poslanec. Glede sptizenkandidata za prihodnjega predsednika Evropske komisije Manfreda Webra pa je dr. Zver dejal, da ima Weber glede nezakonitih migracij zelo jasno stališče, enako velja za druge probleme EU. “Povedal je že, da je treba čim prej vzpostaviti zunanjo mejo z 10.000 uradniki s policijskimi pooblastili, ki bodo popolnoma zaprli zunanjo evropsko mejo. Poleg tega ima zelo konkretne predloge tudi, kar se tiče boja proti terorizmu, kot je na primer oblikovanje evropskega FBI. Ne nazadnje, tudi Viktor Orban je podprl Manfreda Webra kot najboljšo rešitev,” je poudaril evropski poslanec.

Dr. Zver je nato v pogovoru spregovoril  o programu Erasmus+, saj je bil v tem mandatu stalni poročevalec za omenjeni program. Ob tem je izpostavil velik uspeh, ki ga je dosegel, in to je, da je Evropski parlament, oziroma skoraj vse politične stranke, potrdil, da bi se sredstva za omenjeni program z dosedanjih 15 milijard zvišala na 45 milijard evrov.  Takšna odločitev parlamenta daje močan mandat pogajalcu za sredstva na tem programu v prihodnji finančni perspektivi. “Koristi od programa imajo udeleženci programa, ki pridobivajo določene veščine, spoznavajo druge kulture, veliko bolj so integrirani v družbo, boljša je politična participacija pri njih in bolj so uspešni v zasebnem in tudi poklicnem življenju. Erasmus+ je zgodba o uspehu, od katere imajo koristi univerze, lokalne skupnosti, šole, celo vrtci,” je dejal evropski poslanec. Ob tem je dodal, da se mladi Slovenci in Slovenke v primerjavi z drugimi državljani Evropske unije enako pogosto udeležujejo omenjenega programa.

Dr. Zver je kot svoj dosežek preteklega mandata izpostavil tudi poimenovanje dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku, kar je pomembno v simbolnem smislu, saj je tako oče slovenske državnosti postavljen ob bok drugim evropskim političnim voditeljem. Ob tem je dr. Zver spomnil, da je evropska poslanka Tanja Fajon iz SD poimenovanje dvorane po dr. Pučniku ovirala oziroma skušala celo preprečiti, vendar ji to ni uspelo, saj je bil predhodni postopek že v celoti izpeljan.

Ob koncu oddaje je dr. Zver ponovno poudaril, kako prelomne so tokratne evropske volitve. “Tudi politični akterji in državne institucije so tokrat veliko bolj naklonjeni evropskim volitvam in prepričujejo ljudi, naj gredo volit,” je dejal poslanec in poudaril, da se bo Evropa morala stabilizirati, predvsem z vidika varnosti. “V Evropskem parlamentu moramo imeti trezne ljudi, ki bodo znali poiskati odgovor na izzive in probleme, ki nas čakajo. Evropska ljudska stranka ter Slovenska demokratka stranka odgovore na te izzive imata,” je dejal dr. Zver. Po njegovem mnenju tudi tistih, ki tolčejo po Evropi in jo poskušajo uničiti, nima smisla spravljati v Evropski parlament. “Tako kot recimo Nigel Farage, ki poskuša od znotraj, kot on pravi, Evropsko unijo destabilizirati. Prav tako ne potrebujemo levih ekstremov, ki bi se predali preveliki centralizaciji, premočnemu Bruslju, ki bi poskušali vse poenotiti, ki bi še nadalje zmanjševali suverenost članic Evropske unije,” je povedal evropski poslanec. “Naš slogan je, da lahko močna Evropa temelji na močnih članicah, in nikakor se ne strinjamo s sloganom levice – šibke članice, močan Bruselj,” je ob zaključku oddaje povedal evropski poslanec in pozval k visoki udeležbi na volitvah.

Celotno oddajo si poglejte tukaj:

J. G.