fbpx

[Video] Dr. Stres odgovarja na očitke o vmešavanju cerkve v državo: “Nismo več v komunizmu, v svobodni družbi je Cerkev del civilne družbe!”

Dr. Anton Stres (Foto: Nova24TV)

Ne gre seveda za vtikanje v politiko, kakor nam vedno znova očitajo. To vtikanje v politiko in navajanje ločitve cerkve od države je že stara pesem, ki jo poslušamo odkar pomnim,” na očitke o vmešavanju odgovarja predsednik Komisije za pravičnost in mir pri škofovski konferenci dr. Anton Stres in dodaja, da gre za prakso iz komunizma. Danes smo v svobodni državi in ni nobenega razloga, da ne bi govorili o stvareh, ki so za skupno dobro.

Dr. Anton Stres, predsednik Komisije za pravičnost in mir pri škofovski konferenci in bivši ljubljanski nadškof, je pred dnevi na spletni strani škofovske konference objavil zapis v imenu Komisije, na katerega sta se burno odzvali LMŠ in Levica, ki se jima je to zdelo “vmešavanje cerkve v državo” in “politikantstvo v prid vladajoči stranki SDS”. V oddaji Tema dneva je spregovoril o vseh zablodah glede ločitve cerkve in države.

Stres je v oddaji najprej razložil, kaj je bil namen zapisa in povedal, da je želel opozoriti na to, da je treba vladi, ki sprejema nepopularne ukrepe, pomagati. Da ne gre le za maske, da je to še najmanj. Da gre tudi ali predvsem za ljudi, ki so ostali brez služb, brez podjetij, brez dohodka in so nervozni, jezni. Če temu dodaš še spodbijanje avtoritete vlade, dobiš to, da se ljudje vedejo kot se vedejo, zaradi česar imamo zdaj vsi probleme.

Cerkev je enakopravni del civilne družbe
V nadaljevanju je razložil, da medtem ko je bilo v komunizmu na nek način smiselno, ko si se pozival na ločitev cerkve in države, ker je bila cerkev po ustavi zgolj in samo “zasebna stvar”, v svobodni družbi, v kakršni živimo zdaj, kjer je ustava drugačna, to več nima smisla. Cerkev in njeni verniki, kar vključuje tudi cerkvene dostojanstvenike, so del civilne družbe in kot take jih tarejo iste skrbi kot vse druge državljane in se imajo pravico izrekati o stvareh, ki se tičejo vseh.

Izpostavil je, da se pogosto napačno definira država ko se govori o ločitvi cerkve in države. Da so država vojska, policija, zakonodaja, vladanje, itn., in cerkev stoji temu nasproti kot enakopravni član civilne družbe. Na očitke, da so s tem zapisom v Cerkvi preveč očitno podprli sedanjo vlado in vladajočo stranko SDS, je Stres odgovoril, da so pred časom podprli tudi zapiranje trgovin ob nedeljah, kar je bil predlog opozicije, in se takrat nihče ni obregnil ob to, da so se s tem po teh istih kriterijih “vmešavali v politiko oziroma državo”.

Pomoč pri odgovornemu vedenju ljudi v težkih časih
Glede nagovora ljubljanskega nadškofa Zoreta, ki je vernike prosil, naj za Vse svete ostanejo v svojih občinah, ni pa jih eksplicitno še pozval, da naj grobov ne obiskujejo množično, je dr. Stres poudaril, da na grobove ne hodijo le verniki in da je vsak tak nagovor avtoritete majhen kamen v mozaiku prepričevanja ljudi, da se vedejo odgovorno v teh, za vse nas težkih časih.

Aleš Ernecl