fbpx

[Video] Dr. Vinko Gorenak: “Bili so na oblasti, vrgli so puško v koruzo, zdaj pa trdijo, da so se poenotili, čeprav niti sami ne verjamejo v to!”

Državni sekretar za koordinacijo med državnim zborom in vlado dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec je po pogovoru s KUL-om v torek uradno umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. Napoveduje, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili takoj, ko bodo prešteti oziroma bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. Tako ne bodo čakali na spremembe poslovnika Državnega zbora RS, s katerim bi omogočili tajno glasovanje poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti. Državni sekretar za koordinacijo med državnim zborom in vlado dr. Vinko Gorenak je na vprašanje okrog trajanje sage s KUL, da lahko to teoretično gledano počnejo v nedogled. 

“Danes vloži konstruktivno nezaupnico, čez pet dni jo umakne. Bil sem prvi v Sloveniji, ki sem pred slabim letom dni rekel, da je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo. Bil je le predsednik vlade. Sedaj pa imamo že dva komedijanta, ki sta vrgla fračo v koruzo,” je izpostavil in dogajanje v povezavi s Karlom Erjavcem orisal z naslednjo prispodobo: “Pridem k vam, ker vem, da imaš ti osem tisoč evrov in vprašam, če ti daš meni štiri tisoč evrov. Vi odgovorite: “Ne dam”. Nato grem k prodajalcu pa rečem kupil bom avto za 46 tisoč evrov, ampak imam 42 tisoč evrov in rečem da pričakujem in pozivam, da mi nekdo nakaže štiri tisoč. Skratka, ta človek se zajebava,” je bil jasen Gorenak.

Glede na to, da bo potrebno vnovič zbirati glasove, je Gorenak v povezavi s tem uvodoma spomnil, da se glede poslanca Franca Kramarja nikoli ne ve, kako bo z njegovim zdravstvenim stanjem, Alenka Bratušek je namreč tista, ki je v vrsti, da nato pride v parlament. “Na drugi strani so poslanci DeSUS, ki so razdvojeni. Tisto, kar pa je definitivno jasno pri poslancih DeSUS-a je naslednje: Številni delegati mi pravijo, da Erjavec pred kongresom ni niti z eno samo besedo govoril o tem, da je potrebno zapustiti koalicijo. Nasprotno, on je rekel, da ga ne zanimajo položaji, mesta, samo to, da stranko dvigne. Vsi so mu verjeli. 48 ur po tistem pa Erjavec pride v poslansko skupino in reče: “Fantje odhajamo iz koalicije”. Vsi so ga seveda malo čudno gledali,” je povedal Gorenak in ob tem dodal, da je njihova razdvojenost glede na to čisto razumljiva.

Erjavcu v danih razmerah ne bo uspelo dobiti 46 glasov

Znano je, da je premier Janez Janša povedal, da je stalno napovedovanje konstruktivne nezaupnice moteče za delo vlade. Na vprašanje: “Če konstruktivna nezaupnica ne uspe, ko bo vložena, se bo situacija potem normalizirala?”, je Gorenak poudaril, da sam pri delu vlade ne opaža neke spremembe. Torej, da bi vlada dala v nižjo prestavo. Delo namreč  po besedah Gorenaka teče povsem normalno. “Večje vprašanje je verjetno pri uradništvu.” Gorenak je prepričan, da Erjavcu v danih razmerah ne bo uspelo dobiti 46 glasov. Meni, da bodo poskušali še s kakšnim kandidatom, napovedovali so se namreč že novi. “Oni sami se zavedajo, koliko je ura. Bili so namreč na oblasti, skregali so se, odšli so z oblasti in vrgli puško v koruzo, sedaj pa trdijo, kako so se poenotili in predstavljajo najboljšo izbiro za državo. Poglejte, oni sami ne verjamejo v to.” Tanja Fajon po besedah Gorenaka natanko ve, koliko je ura, namreč odkar je prišla za voditeljico stranka, gre navzdol. To se po njegovih besedah dogaja zaradi njenega radikalizma. “Poleg tega, zakaj bi ona zamenjala službo v Bruslju, ki znese 13 tisoč evrov za tri tisoč evrov na ministrskem mestu?”

Foto: Nova24TV

Na glasovanje na daljavo so v SDS opozarjali že aprila lani

V povezavi z glasovanjem na daljavo, o katerem so sedaj pričeli govoriti opozicijski poslanci, je Gorenak poudaril, da so v SDS že aprila lani govorili o tem, da bo potrebno vzpostaviti mehanizme, da bodo lahko poslanci glasovali na daljavo. “Tehnika to omogoča, tako ali drugače. Potrebno je reči, da to pomeni javno glasovanje. Ne poznam tehnike, kjer bi se dalo tajno glasovati na daljavo. SDS je aprila lani predlagala, da je potrebno urediti oboje, tako redno kot tudi izredne seje, da bi lahko poslanci glasovali na daljavo. Opozicija je bila proti. Danes pa je gospa Fajonova rekla, da je končno Državni zbor RS pričel razmišljati o tem, da glasovanje na daljavo uredi. Preko Twitterja sem jo vprašal, če je bila v Medžugorju, mogoče je Marijo srečala, ali pa ona njo. Ker mi smo to predlagali, ona pa danes govori, kako bodo to sedaj urejali.” Možnosti za urejanje tega je po besedah Gorenaka več. “Do četrtka bo ta razprava potekala. V četrtek pa bo predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič po meni znanih podatkih ponovno sprožil to razpravo.”

Na vprašanje, kaj bo, ko bo KUL nehal razsajati po tej državi, je Gorenak odgovoril, da meni, da se bo podobno, kot konec leta, nadaljevalo z interpelacijo na interpelacijo. “Ministri se bodo morali ves čas ukvarjati z interpelacijami, namesto, da bi se ukvarjali z delom. To bodo vseskozi počeli, tudi v času predsedovanja Svetu EU. Gre namreč za poskus, da bi Slovenija slabše predsedovala.” V zaključku oddaje Tema dneva se je Gorenak dotaknil pritiskov, ki se izvajajo nad poslanci DeSUS in SMC. “Želim si, da bi kakšen poslanec glede izvajanja pritiskov deloval tako, kot je poslanec Rupar leta 1996, ko je povedal ta in ta je prišel k meni domov in mi ponudil 200 tisoč mark.”

Nina Žoher