fbpx

[Video] Marjan Šarec je prazen in nima kaj povedati, z obnašanjem deluje bolj po gasilsko!

Ta teden se je izkazalo, da je medenih tednov te vlade konec, predsednik vlade Marjan Šarec namreč izgublja živce. Kar precejšnje presenečenje je bil njegov nastop v Državnem zboru RS, ko je nastopal arogantno, šaljivo, celo ni želel odgovarjati na vprašanja. Nekako je na plano prišla maska Serpentinška, ki ga je tudi naredila popularnega.  O tem, o spremembi v javnomnenjskih anketah ter o stanju v koaliciji in državi sta v tokratni oddaji Kdo vam laže? z voditeljem Borisom Tomašičem spregovorila nekdanji minister za notranje zadeve in poslanec Vinko Gorenak in dolgoletni novinar Miro Petek. 

Gorenak je glede padanja mask izpostavil, da je Šarec poklicni igralec in da dokler je igral vloge, ki so mu pisane ne kožo, in dokler je v vlogi predsednika vlade govoril o temah, ki so dobre z vidika državljanov, mu je to šlo. “Sedaj je prišel v vlogo, ko mora igrati vlogo, ki je ne zna in ji ni dorasel. Tako udari na plano vse tisto, kar smo lahko videli v parlamentu.” Ob tem je dodal, da se ne spomni, da bi katerikoli predsednik vlade dejal, da ne bo odgovoril in da bo odgovor poslan pisno, kot je Šarec to storil v primeru Mihe Kordiša.

Tudi Šarčev odnos do Ljudmile Novak in odgovor njej pokažeta preprosto to, da on odgovora nima, zato prične s floskulami in obračunavanji, je prepričan Gorenak. “V vladi 2004-2008 in vladi 2013 smo vedno imeli priprave na poslanska vprašanja, na katera je nato predsednik vlade odgovarjal.” Spomnil se je enega izmed provokativnih poslanskih vprašanj, ki ga je konec leta 2007 postavil Cvikl in z njim napadel in povsem užalil tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo, ki je reagiral povsem mirno in mu odgovoril, da se je Slovenija znašla pred predsedovanjem in nekdo mora predsedovati. “Če mislite, da ne bomo mi, sestavite vlado vi in predsedujte.” Gorenak je izpostavil, da smo pri Šarcu videli žalost ali pa resnico.

Petek: Predsednik vlade je prazen in nima kaj povedati
Če odštejemo tistih 100 dni, ko naj bi imela vlada nek mir pred mediji in opozicijo, potem je Šarec ministre menjaval skoraj vsak mesec, je bil jasen Miro Petek. Ob tem je Petek poudaril tudi pomen instituta poslanskega vprašanja, saj je ta eden najpomembnejših institutov demokracije  za opozicijo. “Imamo pisno in ustno poslansko vprašanje. V svetu so ustna poslanska vprašanja atrakcija za javnost in tudi to, kar se v slovenskem parlamentu dogaja z Marjanom Šarcem, je en velik cirkus.” Petek je tako kot Gorenak prepričan, da je povsem nezaslišano, da nekdo reče, da ne bo odgovarjal na ustno poslansko vprašanje. “V razvitih demokracijah bi to naletelo na velikanski odmev. To na eni strani pokaže Šarčevo ignoranco, na drugi strani pa na težave, s katerimi se on srečuje. Vse bolj spoznavamo, da je ta predsednik vlade prazen, da nima kaj povedati in da obrača nekaj floskul. Vidi se, da je ta instant vlada resnično bolj kratkega veka.”

Gorenak: Šarec z obnašanjem deluje bolj po gasilsko
Vsi resni ekonomisti, fiskalni svet, Evropska unija opozarjajo, da se moramo pripravljati na prihajajočo krizo. “No, saj tudi ni nobene garancije, da bomo jutri živeli,” je na tako resno vprašanje v stilu Serpentinška odgovoril Šarec. Po prepričanju Gorenaka je povsem nedopustno, da tako odgovori predsednik vlade. “Če govorimo o vsebini tega zlatega fiskalnega pravila in proračunu, je situacija tudi jasna. Mi smo postavili neodvisen državni organ, fiskalni svet, predsednik Davorin Kračun pa izpostavlja tisto, kar pokaže matematika, in sicer, da zapravljamo preveč. Ta gospod (Šarec) pa se sedaj popolnoma nič ne sekira. Še več, ko desnica opozarja na možnost ustavne presoje te zadeve, pa desnico obtožujejo, zakaj se ta ne ukvarja raje z reševanjem aktualnih problemov države. Saj to je normalno, če smo v Ustavo RS zapisali, da se ne sme zapravljati več, kot se ustvari, pod določenimi pogoji. To je potrebno spoštovati.” Gorenak je prepričan, da je Cerar v vlogi predsednika vlade deloval vsaj bolj intelektualno, medtem ko Šarec z obnašanjem deluje bolj po gasilsko. “Ne vem, če Šarec ve, da je v parlamentu in da ga snemajo.”

Foto: Printscreen

Ta teden se je začel odkrit spopad med Mirom Cerarjem in Šarcem, namreč, če je Cerar dalj časa prenašal Šarčevo poniževanje, mu je sedaj pričel vračati in ta spor je postal jasen. “To kaže na resne razpoke znotraj koalicije,” je prepričan Petek. “Alenka Bratušek in Cerar morata biti zelo ponižna in pohlevna do predsednika vlade, namreč v primeru padca vlade sta onadva na cesti, nista bila izvoljena za poslanca, saj sta prejela le nekaj sto glasov. Nekdanja predsednika vlade takšnega odnosa verjetno ne bosta prenašala v nedogled,” je prepričan Petek. “Šarec je na tem posnetku ponovno pokazal, da je v vlogi vaškega zabavljača. Ti nastopi ‘kvajdej poj, babe zoprne!’ pod senikom so nekaj povsem drugega, saj so se ljudje takrat smejali. Takšni odgovori v funkciji predsednika vlade pa so izrazito zaskrbljujoči in kaže se, da je to neko votlo drevo, ki lahko Slovenijo ponese kar krepko nazaj v preteklost.”

Ob tem pa je Gorenak pripomnil, da je šele pred dvema tednoma v levih medijih pričel opažati kritične prispevke na račun Šarca. “Gre za širši proces, to je šele prva faza. Levo politično podzemlje je po mojem mnenju prižgalo ali rdečo luč Šarcu ali zeleno luč novinarjem, da Šarec ni več nedotakljiv. Očitno ga mediji pričenjajo opozarjati, sledilo pa bo točno tisto, kar sem leta 2015 že dejal Cerarjevim, danes vas je 36, potem vas bo za dobrega fička. Enako se bo zgodilo tudi tukaj. Vidim to kot širši proces.” Petek je spomnil na obisk Milana Kučana pri prvaku SD Dejanu Židanu in ob tem dejal, da Kučan predstavlja glavnega urednika levih mainstream medijev. Ko se začne brati kritične prispevke v medijih in na družabnih omrežjih, se ve, da se na levi strani nekaj dogaja. Ali je to prvo opozorilo, da se med sabo sestavijo, ali pa je opozorilo kot v času vlade Alenke Bratušek, ko začneta vlada in koalicija razpadati, kar pa pomeni, da se v ozadju skriva nek nov junak. Gorenak je glede drugega tira in makete dejal, da gre za predvidljive znake. “Zakaj je ta afera počila prejšnji mesec? Saj je Nova24TV o tem na enak način poročala pred enim letom, pa ni nič počilo. Nekdo je dal sedaj znak, da mora to počiti. Res je zelo predvidljivo.”

Če odmislimo komedijantske nastope Šarca, je potrebno poudariti, da se Slovenija nahaja v precej nezavidljivi situaciji. Imamo zdravstveni sistem, ki dejansko razpada, vrste se podaljšujejo, zdravniki dajejo odpovedi. Gorenak je prepričan, da lahko situacijo reši le močna desna vlada. “Kako priti do močne desne vlade, pa nimam pravega recepta. Dejstvo je, da ta vlada ne bo naredila nobene reforme. Posledica bo stopicanje na mestu in gledanje proti Poljski, Češki, Slovaški, ki vozijo mimo nas z močnejšim avtom in se oddaljujejo, mi pa v fičku.” Po besedah Petka dogajanje samo dodatno dokazuje, da levi samo trošijo, ne pa ustvarjajo. “Novi minister za zdravstvo je podaljšek prejšnje ministrice za zdravstvo. Sam priznava, da o zdravstvu ne ve kaj veliko, saj je pred tem prodajal semena, sedaj bo pa vodil kar celo zdravstvo.” Ob tem je bilo slišati, da je Fakin odstopil v povezavi z zahtevami Levice, ki se nadeja ukinitve dodatnega zdravstvenega zavarovanja, Fakin pa je bil izrazito proti v primeru, da se prej ne najde nove rešitve. “Upor v SD, obisk Kučana, nato SD čez nekaj ur podpiše in je zgodba končana. Glede na to, da je bil isto uro, ko je minister Fakin odstopil, napovedan že novi minister Šabeder, to jasno kaže na dogovor. Šarec ga je menda obiskal na domu,” je povedal Gorenak.

Kadrovska ponudba Šarca je porazna
Petek je komentiral tudi dolžino obiska nekdanje novinarke POP TV Joveve pri predsedniku vlade in dodal, da njen izbor kaže na to, da LMŠ v svojih vrstah nima pretirane kadrovske izbire. “Njen prvi nastop v vlogi kandidatke za evropsko poslanko na nacionalni televiziji je bil izrazito beden. Na vse je odgovarjala podobno kot Marjan Šarec, v enih ali dveh skromnih povedih. Kdo kadruje v ozadju, je pa drugo vprašanje. Verjetno ne samo Marjan Šarec,” izpostavlja Petek. “To, da je na vrhu vlade komedijant, se očitno odraža tudi v ministrski ekipi. Znajo zaposlovati le v javni upravi, v kabinetu dela kar gostinec iz Kamnika. Da pa pošiljajo nekvalificirane ljudi v Evropski parlament, je pa višek,” poudarja Petek. “Tam se gleda na težo posameznika.”

Foto: Printscreen

Nedavna raziskava Mediane je pokazala, da je Šarčevi LMŠ kar za petino padla podpora. Podpora pa je padla tudi Šarčevi vladi, podporo ji namreč namenja 52,4 odstotka vprašanih, medtem ko ji dobra tretjina nasprotuje (36,5 odstotka), 11 odstotkov pa je neopredeljenih. Videti je, da ji podpora pada tako hitro, kot ji je prej tudi naraščala. Po besedah Gorenaka je sicer v navadi, da podpora predsedniku vlade in vladi prve mesece najprej naraste, nato pa je različno. “Šarec je pri delu volilnega telesa povišal plače in je tudi to naredilo svoje, svoje pa je naredilo tudi lepo poročanje. Volivci bi morali biti kritični opazovalci političnega dogajanja, ne pa da kar tako verjamejo javnomnenjskim anketam.”

Foto: Printscreen

Potem ko je Šarec je “odpikal” Bratuškovo in Cerarja, je očitno sledila kazen: njemu je padla podpora. Po prepričanju Petka je pričakovati, da bo prišlo do predčasnih volitev, a je le vprašanje, kdaj. Ali bo to v roku enega leta, preden bo v veljavo stopila odločba ustavnega sodišča, da je potrebno spremeniti volilni sistem? “Povsem možno je, da bodo poskušali po starem načinu izpeljati volitve.” Po besedah Gorenaka naj bi bilo slišati, da si Cerar išče službo zunaj,  zanj je namreč popolnoma jasno, da ne more biti izvoljen, niti kdo iz njegove stranke. “Če bi pričela Bratuškova in Cerar prehajati k SD, potem bi to pomenilo, da nekdo gradi SD, če bi prehajali v Levico, potem bi to pomenilo, da nekdo gradi okrog Levice. Razšlo pa se bo tako kot pri LDS.” Glede evropskih volitev je Gorenak prepričan, da se glede na kandidate na levici ne bo zgodilo, kar se je zgodilo pred dvema mesecema, da bo LMŠ dobil od 2 do 4 evroposlance, SD 2 poslanca. “Mislim, da se na desni strani zna zgoditi, da se bo ohranilo stanje. Potencialne možnosti, da se ohrani, so, je pa vse odvisno od kampanje,” poudarja Gorenak. Lahko se zgodi, da NSi in SLS dobita dober rezultat, pa ne bosta imeli poslanca, zato ne čudi pobuda SLS, da bi se vse tri desne stranke povezale in imele enotno listo. Ker je NSi objavila svojo listo, ta pobuda očitno ne bo realizirana. Oba kandidata sta za konec napovedala, da si želita, da bi bilo razmerje desnice proti levici 5:3.

H. M.