fbpx

[Video] dr. Vinko Gorenak o Zorčičevem neodstopu: “Levica hrepeni po oblasti in ne zna živeti v opoziciji.”

Dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

Državni zbor RS je na predlog koalicije odločal o razrešitvi predsednika Državnega zbora RS Igorja Zorčiča. Za razrešitev je bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, a so jih zbrali 45, saj sta bila 2 glasova neveljavna, opozicija pa je sejo v celoti obstruirala. Na vprašanje glede tega, kako sta glasovala poslanca manjšin, glede na to, da pri glasovanju po navadi ne predstavljata jezička na tehtnici, je državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade RS, zadolžen za odnose med vlado in državnim zborom, dr. Vinko Gorenak, povedal, da ne bi rad špekuliral okrog tega. “Res je, da so v podobnih situacijah ravnali tako ali pa tudi ne. Leta 1996/97 je Janez Drnovšek sestavil vlado prav z manjšinskimi glasovi.”

Dr. Vinko Gorenak je ob tem poudaril, da je potrebno zavedanje, da omenjena situacija ne predstavlja konca sveta. “Gre pa za blokado pri delu Državnega zbora RS, ki jo bo potrebno na nek način razrešiti.” Na vprašanje, če se bo situacijo reševalo tako, da bo predsednik SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek odšel v poslanske klopi, je Gorenak odgovoril, da je o tem sedaj težko govoriti. “V naslednjih dneh se bo potrebno usesti in pogovoriti.”

“Vendarle to dogajanje veliko pove. Igor Zorčič je bil pred enim letom zločinec, baraba itd., ker je prestopil v vlado Janeza Janše. Danes je največji demokrat in vse ostalo.” V nadaljevanju se je Gorenak navezal na komentarje opozicijskih poslancev in spomnil, da, ko so v koaliciji pred mesecem dni pri nezaupnici obstruirali sejo državnega zbora, so ti govorili: Lomijo jim roke, to je nedemokratična stranka. “Danes so naredili isto,” je bil jasen Gorenak. “Ko je bil Matej Tonin zakoniti predsednik Državnega zbora RS, je zelo jasno povedal: Sam bom odstopil, ker nisem del koalicije. Danes (v torek) se to ni zgodilo.” To po prepričanju Gorenaka govori o osebnostnih vatlih, da slovenska politična levica ne zdrži brez oblasti. “To se je zelo dobro pokazalo,” je bil jasen.

Na vprašanje, če je sedaj najbolj možni scenarij, da gremo na volitve, je Gorenak pojasnil, da se v slovenski ustavi, predpisih, ki opredeljujejo to področje, zelo težko pride do takšne situacije. “Ni tako enostavno. V kolikor predsednik vlade ne odstopi (verjamem, da ne bo vrgel puške v koruzo, kot je to storil Marjan Šarec) je potrebno, da se oblikuje neka druga politična večina. Mora se izvoliti predsednika in tako se pride do nove vlade. Poskusi so trije. Če se v nobenem izmed poskusov ne pride do novega predsednika vlade, je čas za predčasne volitve. Do tega je še kar dolga pot, če bi o tem razmišljali,” je poudaril Gorenak.

Stranka SDS lahko gre jutri na volitve
Glede na to, da smo v tretjem valu epidemije, se poraja vprašanje, kdaj bi bilo sploh primerno izpeljati volitve in na varen način. “To je odvisno od situacije epidemije. Tudi čas je malo neroden.” Gorenak je poudaril, da kar se tiče političnega pogleda, je dejstvo, da lahko gre stranka SDS jutri na volitve. “Bolj je to problematično z vidika države, predvsem obvladovanja epidemije. Če bi se oblikovala neka nova ekipa, bi potrebovala določen čas, druga stvar pa je tudi predsedovanje Svetu EU. Nerodno je namreč, da imaš v tem času volilno kampanjo, oblikovanje neke nove vlade, kar pa lahko traja tudi šest mesecev. S tega vidika je to nerodno. Z vidika SDS pa seveda ni nobene težave.”

“Menim, da v tem trenutku sploh ne bi bilo možno izvesti volitev pred 1. julijem.” Po besedah Gorenaka so redke države, ki so imele v takih časih volitve. “Tam je šlo bolj za redne volitve, ne pa da opozicija počne, kar počne pri nas”. V prihodnjih dneh bodo sledili pogovori, kaj in kako naprej. “Vsi vemo, da eno od opcij predstavlja Počivalšek, ampak odločitve bodo padle v času, ki prihaja,” je poudaril.

S strani desnice so prihajale obtožbe na račun Zorčiča, da bi moral odstopiti in ob tem se poraja vprašanje, čemu tega ni storil. Na vprašanje, če gre za neko računico levice, je Gorenak odgovoril, da sam meni, da se je zadeva zgodila precej spontano. “Razmišljal sem o tem, da bo vendarle imel toliko jaza, kot gospod Tonin, in odstopil. Očitno misli, da bo na levici lažje deloval. Ne vem, če poznamo kakšno državo, kjer bi predsednik Državnega zbora RS prihajal iz vrst opozicije. Vse to meni govori o tem, da levica hrepeni po oblasti in da ne zna živeti v opoziciji. To se vidi na vsakem koraku,” je bil jasen.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik SMC (Foto: STA)

V luči nedavnega predloga vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana glede “političnega lockdowna”, v katerem bi razčistili, kdo je v opoziciji in kdo v koaliciji, je Gorenak pojasnil, da je bila izjava namenjena DeSUS-u in morda SNS. “Želijo jih priseliti, da bodo glasovali z njimi. Za nič drugega jim ne gre. Dejstvo pa je, da ima vsak poslanec pravico, da glasuje po svoji vesti. Če DeSUS podpira dobre predloge vlade, jih seveda gospod Han ne more prisiliti, da bodo glasovali z njimi.” 

Nina Žoher