fbpx

[Video] Dr. Vinko Gorenak: “Očitki opozicije SDSu, da naj bi organiziral nasilne proteste, so velika neumnost!”

Državni sekretar v kabinetu vlade dr. Vinko Gorenak. (Foto: Vlada RS)

V Temi dneva je 6. novembra 2020 nastopil dr. Vinko Gorenak, sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki je skupaj z voditeljem Luko Svetina komentiral dogajanje na četrtkovih protestih in odziv leve opozicije, ki odkrito namiguje, da je proteste zrežiral kar SDS oziroma del vlade sam. Gorenak je namige opozicije označil za veliko neumnost in si zaželel, da bi tako opozicija kot osrednji mediji odigrali bolj konstruktivno vlogo.

V Temi dneva je tokrat nastopil nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj pa sekretar v kabinetu predsednika vlade, Vinko Gorenak. Z voditeljem Luko Svetino sta spregovorila o četrtkovih nasilnih protestih in nenavadnem odzivu opozicije, češ da naj bi nasilje organizirala kar vladajoča SDS.

Najprej sta spregovorila o vlogi medijev in trditvi ministra Aleša Hojsa, da so mediji krivi ali vsaj sokrivi za nasilje. Gorenak je dejal, da gotovo niso samo mediji, da pa bi si gotovo želel, da bi odigrali drugačno vlogo. Da bi določena dejanja protestnikov – ne le tista v četrtek, obsodili in, da namesto tega ne bi po Ljubljani lovili skupin protestnikov in jih spraševali, kam bodo šli in kako naj jih snemajo (aluzija na znameniti posnetek, kjer Jaša Jenull novinarki POP TV – ja narekuje, kako naj snemajo).

Namigi opozicije so velika neumnost

Glede namigov opozicije, da naj bi nasilne proteste zrežiral kar vladajoči SDS sam, je Gorenak odvrnil, da je to ena največjih neumnosti, kar jih je slišal in to primerjal s tem, da bi nekdo proti samemu sebi poslal anonimko svojemu šefu. Izrazil je željo po večji kooperativnosti opozicije, da bi vse stranke stopile pred parlament z jasnim sporočilom: “Nasilje ni dopustno!”

Glede trditev, da naj bi SDS to nasilje zrežiral, ker gre na roko vladi na račun diskreditacije petkovih protestnikov, je povedal, da je tudi tukaj potrebno biti objektiven in pogledati kaj so dejstva. Da so se petkovi protestniki, vsaj tisti, ki se eksponirajo, sicer distancirali od četrtkovih, a da je obenem bilo na četrtkovih protestih videti veliko istih obrazov kot na petkovih, npr. Ivana Galeta.

Drugi problem s petkovimi protestniki, je izpostavil Gorenak, da v bistvu ne vemo, kdo so, oziroma kdo so njihovi organizatorji, saj tudi najbolj eksponirani zavračajo to vlogo. Poudaril je, da je pomembno, da policija izve, kdo so bili organizatorji četrtkovih protestov in da izve tudi, od kod so bili mnogi akterji, saj se je zaradi pogoste rabe srbohrvaškega jezika zdelo, da so iz tujine. Ko je sindikat policistov na Twitterju objavil fotografijo napadalca na policista in prosil za informacije, se je javilo mnogo ljudi, od katerih je vsaj eden prepoznal, da je zakrinkani napadalec na sebi imel trenirko Partizana.

“Žvižgač” Ivan Gale na četrtkovih nasilnih protestih (Vir: Twitter)

Izpostavil je, da opozicija ne igra vloge, kakršno bi v takšnih situacijah najbolj morala, to pa bi bilo, da bi obsodila razgrajače in nasilje na protestih zelo jasno in glasno, namesto tega pa sproža insinuacije in neti sovraštvo do vlada, torej izkorišča situacijo za pridobivanje političnih točk.

Na njihove očitke ministru Hojsu, da ga na petkovih protestih ni bilo, da pa se je je pojavil na četrtkovih, je odvrnil, da je sam leta 2012 policiste sicer šel pozdravit šele na koncu, na enem zadnjih protestnih shodov, toda obenem poudaril, da mu je veliko policistov reklo, da naj se ministru Hojsu zahvali za to, da je na četrtkovih protestih bil prisoten.

Matjaž Nemec izrablja svoj položaj

O očitkih Matjaža Nemca, predsednika KNOVSA predsedniku vlade, Janezu Janši, da mu je fotografijo Ivana Galeta poslal dirketor Sove, Janez Stušek, zaradi česar ga vabijo na naslednjo sejo, je Gorenak odvrnil, da lahko vsak državljan brska po internetu, objavlja na Twitterju, nekomu drugemu pošilja stvari, ki jih je našel na internetu in dodal, da Nemec svojo funkcijo očitno izkorišča in da upa, da se predsednik vlade na seji ne bo pojavil.

Za konec je dr. Gorenak dejal, da glede na sporočilo opozicije, ki podtika vladi organizacijo protestov, gre pričakovati, da se bodo stvari nadaljevale. Dodati pa je še želel, da je treba delo policistov, ki ga tudi sam pozna zelo dobro, pohvaliti in jih po možnostih spodbuditi, saj opravljajo izjemno pomembno vlogo.

Aleš Ernecl