fbpx

[Video] Dr. Vinko Gorenak: “Vlada je v dobri kondiciji, niti vročine nima!”

Državni sekretar v kabinetu vlade dr. Vinko Gorenak. (Foto: Vlada RS)

V sredo je v Temi dneva nastopil tudi nekdanji minister za notranje zadeve in aktualni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak. Z voditeljem Luko Svetina sta spregovorila o po mnogih merilih norem iztekajočem se letu in upanju za prihodnost. Gorenak pritrjuje trditvi, da v slovenski politiki trenutno vlada zmeda, glede pripravljenosti opozicije na sodelovanje pa je izjemno skeptičen in nič kaj optimističen.

V Temi dneva je tokrat gostoval dr. Vinko Gorenak, državni sekretar, ki predstavlja vez med vlado in državnim zborom in je kot tak skoraj zagotovo človek, ki iz prve roke pozna dinamiko odnosov med vlado in opozicijo in ve, kako državni zbor diha. V pogovoru je potrdil, da trenutno v državnem zboru le redki vedo, kdo natančno pije in kdo plača v odnosu vlada – opozicija, dodal pa je tudi, da ne upa na kooperativnost opozicije.

Gorenak je najprej opozoril na nenavadnost situacije, ko je DeSUS pred kratkim izstopil iz vlade, so pa poleg vlade in podporne SNS glasovali za PKP7, s čimer je želel tudi povedati, da situacija še zdaleč ni tako enostavna kot jo že ves čas opisujejo KUL-ovci, v smislu, da tudi med njimi obstaja razdvojenost.

Ko je skušal opisati zdravstveno stanje koalicije, je posegel po prispodobi, ki v zadnjem času ni bila prva na njegovem Twiter profilu, na kar je spomnil. Tokrat se je postavil v vlogo zdravnika in vlado opisoval kot pacienta. Dejal je, da je zdravstveno stanje koalicije stabilno, da se tu in tam najde kakšen podpornik kašlja, da niti nima vročine, in da glasovanje nad 50 glasov za PKP7 povedo vse:

Dr. Vinko Gorenak (Foto: Zajem zaslona You Tube)

Glede jasne slike, kdo je koalicija in kdo opozicija je še dejal, da je očitno, kar se glasovanja tiče, da vlada vedno ali vsaj pogosto lahko računa tudi na DeSUS, na SNS Zmaga Jelinčiča in na oba predstavnika manjšin, kar zagotavlja 50 plus glasov pri glasovanju o ukrepih.

Na vprašanje, ali morda stranka SDS, z ozirom na očitke nekaterih, res preveč načenja ideološke teme, je dr. Gorenak odgovoril, da kvečjemu nasprotno, da se SDS svojim koalicijskim partnericam pretežno prilagaja in se upogne pred njihovimi zahtevami kot so npr. bili pred kratkim pri PKP7 nekateri dodatki SMC – ja.

Kritičen je bil tudi do dejstva, da po Jožetu P. Damijanu sedaj prvo ime za mandatarja in “sestavljalca” nove vlade predstavlja človek, ki ima najmanj poslancev in ki je sam na zadnjih volitvah prejel manj kot 400 glasov. Jasno je izpostavil, da se mu to, kar se opozicija gre, absurdno. Na koncu je na vprašanje o upanju o večji kooperativnosti opozicije v prihodnosti žal, na podlagi svojih in izkušenj stranke SDS, odgovoril, da ga nima preveč oziroma da ga sploh nima. To za Slovenijo vsekakor ni dobro, toda to nikakor ni in ne more biti krivda te vlade ali stranke SDS, ki je svojo pripravljenost na sodelovanje izkazala že prevečkrat.

Aleš Ernecl