[Video] Državna sekretarka Jelka Godec: Pričakujem, da bo opozicija zakon o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu podprla!

Državna sekretarka pri predsedniku vlade Jelka Godec (Foto: Twitter)

Državna sekretarka pri predsedniku vlade Jelka Godec pozdravlja namere državnega zbora za sprejetje novele zakona o javnem naročanju medicinske opreme. Rešitev pri javnem naročanju si želijo videti tudi v opoziciji, a se ti v tem primeru osredotočajo le na trenutno vlado, Godčeva pa meni, da se po vsej verjetnosti stvari niso izpeljale tako, kot so si jih zamislili sami. V tem trenutku vidi kot ključno to, da stopijo vsi skupaj in podprejo spremembe. “Pričakujem, da bo opozicija zakon o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu podprla, še posebej, če si želijo transparentno javno naročanje v zdravstvu,” je poudarila. 

Parlamentarna komisija javnih financ je na sredini seji z osmimi glasovi za in brez glasu proti sprejela sklep, s katerim je pozvala ministrstvo za zdravje in vlado, naj v izogib nadaljnjim preplačilom medicinske opreme in v korist bolnikov pripravita spremembe javnega naročanja in ga pripravljenega državnemu zboru predlagata v roku dveh mesecev. V koalicijskih SDS, NSi in SMC pa so skupaj s poslanci SNS v parlamentarni postopek predložili predlog novele zakona o javnem naročanju dobav za javno zdravstvo. Ta po njihovih navedbah prinaša znižanje cen medicinske opreme ter bolj transparentno in organizirano poslovanje javnozdravstvenih zavodov.

“Sejo smo sklicali zato, da ugotovimo, zakaj pet eminentnih slovenskih strokovnjakov iz zdravstvenega sistema podaja neke pobude za spremembo javnega naročanja v našem znanstvenem sistemu, a se jih ne upošteva,” je dejala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek. Pri tem je še opozorila, da je takratna poslanka in sedaj državna sekretarka pri predsedniku vlade Jelka Godec večkrat izpostavljala nepravilnosti v zdravstvu, a za zdaj v času epidemije v letu in pol po njenem mnenju ni bilo narejeno še ničesar.

Stična točka opozicije in koalicije je ugotovitev, da težava ni zgolj v zakonodaji, ampak med drugim tudi v škodljivih praksah, kot sta izogibanje javnim naročilom in drobljenje naročil, na katero je opozorilo že računsko sodišče. Bratuškova se pri tem strinja, da se v zdravstvu že zadnjih dvajset let kopičijo težave. Kardiolog dr. Marko Noč pravi, da so se za odstop odločili, ker so po treh mesecih dela v komisiji spoznali, da na strani ministrstva ni bilo pripravljenosti za uveljavitev ključnih ukrepov, ki jih je predlagala komisija. Noč je dejal, da so na sredini seji podali predloge, večjih kritik pa na račun tega ni bilo, zato pričakuje, da se bodo stvari začele odvijati v pravi smeri.

Odstop svetovalne skupine je bil preuranjen
Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je v oddaji Tema dneva pojasnila, da so na njeno pobudo predstavnike Zdravstvo.si povabili v delovno skupino, da bi vendarle končno lahko nekaj premaknili na področju javnega naročanja v zdravstvu. Po njihovih besedah je prišlo do zastoja, saj so njihove ideje zavrnili, s čimer v vladi opažajo, da se nekje ne želijo prestaviti zadeve naprej. “Ti predlogi so bili na mizi, mogoče je bil ta odstop preuranjen, ampak mislim, da se je v državnem zboru vendarle nekaj premaknilo,” je pojasnila Godčeva.

Foto: Twitter

Vlada je bila deležna kritik, da ni v tem letu in pol storila nič, a Godčeva poudarja, da se v dejanskem stanju stvari niso premaknile v smeri, ki bi si jo vsi želeli. “Poudarjam, da to, kar so danes vložile koalicijske stranke in SNS, je napredek. Jaz bi raje opozicijo tukaj raje pozvala, da nehajo obtoževati, koliko časa je nekdo na vladi pa nekaj ni naredil, ampak je sedaj čas, da skupaj stopimo,” je poudarila. Po sprejetju novele zakona ne pričakujejo velikih zneskov pri prihrankih v zdravstvu. “A vseeno lahko govorimo nekje o 100 ali 200 milijonih, ki bi se lahko privarčevali,” je dodala in pri tem poudarila, da bo sprejem slednjega zahtevalo močne napore vseh, da se zadeva sprovede.

Urad bo pripravljal referenčne cene, ne načrtujejo še centralne nabave
Zakon o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu predvideva pripravo referenčnih cen za posamične artikle, kar bi bil maksimum nabavne cene. Referenčne cene se bodo pripravile na podlagi nabav slovenskih bolnišnic in na podlagi cen na evropskem trgu. “Največ deset odstotkov nad to ceno pa se bo lahko nabavljalo,” je še pojasnila. Cene se bodo pripravljale na osnovi slovenskih bolnišnic in evropskega trga. “Urad, ki bi bil ustanovljen, ne bo posegal v nabave, temveč bo pripravil referenčne cene, jih posredoval in bdel nad tem, da se te cene primerno oblikujejo in, da tisti, ki nabavljajo to tudi spoštujejo,” je še pojasnila. Artiklov je namreč več deset tisoč in ta urad bi imel precej dela že s tem, poleg tega pa bi tudi bdel nad tem, da se referenčne cene v bolnišnicah spoštujejo.

Foto: STA

“Pričakujem, da bo opozicija zakon o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu podprla, še posebej, če si želijo transparentno javno naročanje v zdravstvu,” je poudarila. Za zdaj ne načrtujejo centralnih nabav, a se lahko v prihodnosti zgodi, da bodo centralno nabavo urejali na ministrstvu za zdravje. “V preteklosti se je to sicer že izkazalo za kartelni dogovor pri žilnih opornicah in so vsi dobavitelji dali višje cene in nihče popustil,” je dodala. Pri tem še poudari, da bi bilo sicer dobro, da se bolnišnice usedejo skupaj in določene artikle nabavljajo skupaj.

Sara Rančigaj