[Video] Ekonomist dr. Anže Burger kritičen do Šarčeve vlade: “Gospodarstvo se ohlaja, posledice bodo manjši prihodki in luknja v proračunu, ki že sedaj trpi za okrog 300 milijonov evrov previsokih izdatkov.”

Foto: YouTube

Pod vlado Marjana Šarca sta bencin in dizel dosegla novo najvišjo ceno letos, nedavno pa so podražili še javne storitve. Očitno pa bo šlo vse samo še navzgor – kar se tiče dajatev državi. Vlada je namreč pred nekaj dnevi napovedala davčne spremembe, ki pa so jih na vladi poimenovali kar reforme. Ministrstvo za finance naj bi želelo s predlogi izboljšati predvsem položaj zaposlenih, ki spadajo v tretji dohodninski razred, to pa naj bi pokrili med drugim z večjo obremenitvijo kapitala. Če se bodo v nekaj mesecih spet podražile storitve in dvignile cene, torej ne bodite presenečeni. Očitno je cena uvajanja socializma po diktatu Levice izredno visoka. Žal jo bomo plačali državljani.

Ekonomist dr. Anže Burger je za Nova24TV ocenil stanje javnih financ v Republiki Sloveniji in povedal, da je sicer res, da javne finance nominalno izkazujejo presežek, a se problem skriva v strukturni naravnanosti proračuna. “Fiskalni svet je namreč za letošnji proračun ocenil, da izdatki presegajo dovoljene izdatke v okviru ustavnega fiskalnega pravila za okrog 270 milijonov evrov.” 

Po besedah Burgerja je prejšnji teden Evropska komisija podobno ocenila, da Slovenija ne izpolnjuje obvez, kar se tiče pakta za stabilnost in rast, rast izdatkov je namreč previsoka za okrog 340 milijonov evrov, medtem ko bo, kar se tiče strukturnega primanjkljaja, torej tega srednjeročnega cilja, ki ga mora zasledovati država članica, Slovenija za letos presegala izdatke za okrog 390 milijonov evrov. “Torej, naš proračunski presežek je pozitiven, vendar je premajhen. Presežek bi moral biti višji, sedaj bi morali bolj intenzivno zmanjševati javni dolg in se pripravljati na ohladitev gospodarske rasti, ki prihaja v naslednjih letih,” je prepričan Burger.

Posnetek intervjuja z dr.  Burgerjem poglejte tukaj:

Vlada Marjana Šarca je sicer povišala plače v javnem sektorju, prav tako je dvignila minimalno plačo, a so se hkrati pojavile podražitve različnih storitev. Po besedah Burgerja vpliv višje minimalne plače in drugih plač v javnem sektorju sčasoma vpliva na inflacijo, zato ker se poveča povpraševanje in s tem tudi pritisk na rast cen. “Hkrati višje cene dražijo stroške poslovanja, to pomeni, da morajo podjetja zviševati cene za nas, potrošnike.” Glede davčnih sprememb, ki jih je Šarčeva vlada najavila pompozno kot reforme, je Burger poudaril, da bi morale strukturne reforme, če so tiste prave, državljanom na dolgi rok koristiti, ker zato se jih tudi izvaja, na kratek rok pa so seveda določeni stroški. “Omenjena davčna reforma ima tri velike pomanjkljivosti, ki jih vidim, načeloma pa gre v pravo smer, naslavlja namreč velik problem v Sloveniji: to so previsoko obdavčeni nadpovprečno visoki dohodki, plače inženirjev, razvojnikov, razvijalcev in drugih visoko kvalificiranih zaposlenih. Ta davčna reforma je premalo fokusirana na ta segment – preveč obdavčenega dela – in se preveč javnofinančnih prihodkov izgublja za bagatelna povečanja podpovprečnih in povprečnih plač. Govorimo o povečanju neto plače za 3 ali 12 evrov za povprečno plačo. Škoda vsega tega denarja.”

Druga stvar, ki po besedah Burgerja predstavlja problem, je, da gre za okrog 110-milijonsko povečanje drugih davkov, ki jih plačujemo državljani, zaposleni, podjetja. “Če znižate davke na enem področju in jih sorazmerno povečate na drugem področju, je to čez čas popolnoma nevtralizirano. Tretja pomembna stvar je, da davčna reforma ustvarja okrog 160 milijonov evrov veliko luknjo, ki jo vlada namerava zakrpati z bolj intenzivnim bojem proti sivi ekonomiji, kar je preveč optimistično, saj podobnih učinkov preganjanja sive ekonomije, davčnih utaj ne bomo mogli doseči kot lani, z ozirom na to, da se gospodarstvo ohlaja. Lani smo imeli 4,4-odstotno rast, letos komisija napoveduje samo 3,1-odstotno rast. Torej, gospodarstvo se ohlaja, posledice bodo manjši prihodki in luknja v proračunu, ki že sedaj trpi za okrog 300 milijonov evrov previsokih izdatkov.”

Javna poraba previsoka glede na to, koliko dobimo
Glede mnenja fiskalnega sveta in Evropske komisije, da je javna poraba v Sloveniji previsoka, je Burger poudaril, da je javna poraba previsoka glede na to, koliko dobimo. “Če bi bile storitve javnega sektorja temu primerno kakovostne in dobre, bi lahko upravičile tako visoke javne izdatke. Preferiram manjši obseg izdatkov države, in sicer, da bi se ti zmanjšali s sedanjih 43 odstotkov BDP na okrog 35 odstotkov BDP, kot Švica. S tem bi se zmanjšal nadzor države nad privatnim življenjem, je pa ogromno prostora v našem javnem sektorju. Kar se tiče racionalizacije delovanja teh velikih sistemov, poglejmo zdravstvo, kako je neučinkovito in drago, veliko prostora je na pokojninskem področju (ustavimo lahko intenzivno upokojevanje, aktiviranje upokojenih), ogromno rezerv na področju javne uprave, kjer bi se dalo zmanjšati število zaposlenih, število agencij, uradov. Na ta način bi lahko financirali strukturne reforme, s tem, da bi racionalizirali javni sektor in s tem bi potrebovali manj prihodkov v proračun,” poudarja Burger.

V enem izmed intervjujev je Burger izpostavil, da vlada krši ustavo z neupoštevanjem fiskalnega pravila. “Če spremljate indikatorje gospodarske aktivnosti po svetu, večina indikatorjev že kaže neko ohlajanje ali upad (od nemških indikatorjev poslovne aktivnosti do potrošnikovega zaupanja, Kitajska se ohlaja, indikatorji korejskega izvoza, rast pomembnih gospodarstev, kot je Velika Britanija, ki je v zadnjem četrtletju že zabeležila negativno rast). Vsi ti indikatorji napovedujejo, da bo prišlo do ohladitve, mogoče celo recesije. Prej ali slej bo prišlo do upada rasti, potrebno je zato delovati po načelu previdnosti, kot jo zapoveduje ustavno fiskalno pravilo. S previdnostjo je potrebno načrtovati izdatke in ne posegati po neupravičenih ukrepih, kot je previsoko zvišanje plač v javnem sektorjev, ne da se s tem ustrezno zmanjša število zaposlenih in da se s tem uravna rast mase plač v javnem sektorju.”

Po besedah Burgerja je težko napovedati, kako in ali bo sploh prišlo do naslednje krize. Ohlajanje bo, odvisno pa je, kjer bo izbruhnilo. “Če bo v evropskem gospodarstvu, je največja skrb Italija, ki ima velike probleme s fiskalno disciplino, ta je namreč najbolj zadolžena. Italija je naš zelo pomemben izvozni trg, 12 odstotkov izvoza gre v Italijo, takoj za Nemčijo. To je največja bojazen. Kriza lahko pride od koder koli. Tudi Turčija je že v krizi, težko je napovedati, kako bo s Slovenijo.”

Dejstvo je, da je Šarčeva vlada že takoj na začetku mandata dvignila minimalno plačo, da bi ohranila socialni mir, hkrati pa obremenila najšibkejše – predvsem upokojence z dražjimi domovi za ostarele in starše otrok z dražjimi vrtci. Po drugi strani pa Šarčeva vlada nikoli ne spregleda priložnosti, da bi še več denarja namenila za boljše življenje ilegalnih migrantov v Sloveniji. Medtem ko Marjan Šarec socialno ogroženim Slovencem nameni zgolj riž in konzerve, migrantom brez odlašanja odobri denar za ekološko pridelano hrano. V sredini februarja je tako urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada pod okrilje kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, javno objavil pogodbo za izvajanje oskrbe s prehrano prosilcev za mednarodno zaščito – živila, pridelana na ekološki način. Vrednost pogodbe je skoraj 2,8 milijona evrov. Iz naročila je razvidno, da so pogodbo sklenili s podjetjem Sodexo, ki bo vsaj dve leti z živili, pridelanimi na ekološki način, skrbelo za prehrano migrantov v izpostavi azilnega doma na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Sodexo mora upoštevati prehrambene navade prosilcev za azil in tujcev. V izrednih okoliščinah, kot je na primer post ramazan, mora podjetje v dogovoru s predstavniki urada prilagoditi sestavo jedilnikov in urnik delitve obrokov.

Vlada premalo ambiciozna
Kar se tiče napovedanih reform, je po prepričanju Burgerja trenutna vlada premalo ambiciozna. “Dalo bi se namreč izkoristiti gospodarsko rast in izvesti nujno potrebne strukturne reforme v povezavi s privatizacijo. To bi lahko prispevalo k zmanjšanju javnega dolga. Povečati učinkovitost velikih sedaj državnih podjetij in celega grozda podjetij okrog njih, s tem bi lahko spodbudili gospodarsko rast, če bi privatizirana podjetja postala bolj učinkovita, hkrati pa bi uspeli pridobiti sveža sredstva, ki bi financirala kratkoročne stroške teh strukturnih reform: zdravstveno, nepremičninsko itd.”

Glede dviga plač je Burger prepričan, da je bila napaka storjena, ko se ni nič naredilo na masi plač. “Morali bi iti v smeri zmanjševanja zaposlenih, ne pa povečanja. Od začetka rasti in do danes se je v javnem sektorju za desetino povečalo število zaposlenih, namesto tega bi se moralo zmanjšati za desetino, saj bi s tem lahko povečali produktivnost zaposlenih z višjimi plačami, ne da bi morali pri tem povečati davke za gospodarstvo in  potrošnike. S tem bi bilo več prostora za pripravo na krizo in bi lahko bolj intenzivno zmanjševali javni dolg kot smo ga do sedaj.” Sicer je kakovost življenja po besedah Burgerja na visokem nivoju, a to ni razlog za pretiran optimizem. “Če stagniramo, če nismo aktivni, lahko nazadujemo. Potrebno je izboljšati sistem, in sicer v smeri, da zmanjšamo vlogo države – s privatizacijo. Umik države iz gospodarstva je nujno potreben, druga stvar so previsoke obremenitve, previsoki socialni prispevki, ki niso omejeni navzgor. Tu smo popolnoma nekonkurenčni s sosedami. Tretja stvar pa je: zmanjšali bi lahko restrikcije, administrativne ovire, odpravili regulirane poklice, z odpravo ovir pa bi se lahko izboljšali dinamika in stroški poslovanja.” 

H. M.

 • Stric iz ozadja
 • Antonius

  Gospodarstvo se ohlaja ?! A veleizdajalec tudi?!

  • Hunyađi

   To je vsa rešitev oz videnje, ki jo premorete podat v komentar. Kot možganski trust in spoštovanja vredna oseba kot me karajo drugi, da bi vas zarad renomeja moral spoštovat. Se v gospodaratvu ne znajdete z izkušnjami in vizijo?

 • bubamara

  Butalci živijo na kredit. Približno 1.7B€ na leto. Če bi živeli glede na to koliko ustvarimo, bi bili na ravni Slovaške. Vendar butalc je navajen na kredit še iz časa Yuge zato misli, da je to edini pravi sistem. Mladi, naebali ste. Račun čez par let bo velik.

  • Govekar

   V resnici je obratno, Slovenija ima plačilno bilanco 7% BDPja v plusu, Slovaška 2% v minusu, na kredit živijo Slovaki, Slovenija pa se valja v prihrankih.

   • bubamara

    Koliko se država sposodi na leto za pokojnine in plače v JS ? BDP ustvari 25% prebivalcev. Po tej logiki 25% prebivalcev preživi celo Slovenijo ? Malce bosa.

    • Govekar

     Najbolj in zadnjič je Slovenija živela na kredit v času prve Janševe vlade, takrat smo imeli ogromne odlive denarja iz države na račun divjega zadolževanja in potrošnje. Še hujši smo bili, kot so danes Slovaki, od vsakega ustvarjenega evra nam je ostalo zgolj 0,95 centov. Danes so stvari obratne, Slovenija ima presežke kot kake naftne države, Nemčija, Švica.

     • bubamara

      Sej bo.

     • Common Sense

      Ti živi naprej v svojem prepričanju, imaš pravico. Naredi screenshot tega pogovora, spravi ga, potem pa poglej čez 2-3 leta. Samo to ti lahko povem.

   • Common Sense

    Govekar, nisi zajel bistva prispevka. Neodgovorno je z netrajnimi prihodki financirati trajne (fiksne) odhodke. Točno to je storila leva koalicija z novodobnimi mlečnozobimi komunisti na čelu.

    Ob več kot 4% rasti smo uspeli pridelati le simboličen presežek ob tem pa smo na novo zabetonirali trajno višje 8% odhodke. Ne potrebuješ doktorata iz ekonomije, da ti je jasno, da bo to velik problem, ko rast upade na še vedno spodobnih 2%.

 • Hunyađi

  Ga ni junaka, ki bi shiral zaposlene na višjih pozicijah JU in DU. Vrana vranu ne izkljuje očesa.
  Kar se tiče ostalih rešitev za bildanje gospodarstva, so pri SDS medle, enako kot pri levakih.
  NSi me za enkrat najbolje pepriča z obsežnim programom, strokovno podkrepljenim.

 • totex39

  Šarca to nič ne moti, glavno da on in njegovi nesposobneži uživajo, saj drugo pa ga tako nič ne zanima.

 • Ava

  A ne dela ta gospod v javni upravi? Pa to je že vseskupaj smešno :)Ljudje v javni upravi sekajo proti njej, za glasove tistih par nas delavcev v gospodarstvu :) Heh, gospodiči izvolite, odpovedi na mizo pa da vidimo ta pogum :D Bodite vzgled! Do takrat pa je vse do raznih profesorjev s 3k in vaških komedijantov pa da ne rečem paravojaških maškar (mišljen Kordiš), nabijanje prazne slame. Gospodarci so pa kar lepo tiho zdaj, …Jah vsi moramo jesti nekaj in vzdrževat familije doma, JU je pač lepo in dobro plačana služba, v kaj drugega pa v Sloveniji ne verjamem več. Tudi na volitvah me več ne vidijo. Pa upam da vas moj komentar ne vznemiri preveč :)lep sončen dan vsem :)

 • Common Sense

  g. Burger je povedal točno to kar kažejo podatki in gospodarski trendi. Mimogrede, nemogoče je, da finančni minister tega ne ve. Nemogoče je, da Šarec tega ni vsaj izvedel od finančnega ministra. Torej denar delijo iz preračunljivosti. S tem si je LMŠ na naš račun in račun še nerojenih naših vnukov kupil volilce za neposredne naslednje (predčasne) volitve. Tragikomično pa je, da LMŠ (in kompanjonska Levica) s tem odvzemata volilce ravno svojim koalicijskim partnericam SD-u in Desus-u, SABu in SMC-ju. Če pa se malce odmaknemo od dnevne politike pa je tole početje izjemno neodgovorno. Kot je pravilno izpostavil g. Burger, pomembna je “masa plač”. Ta bo naš mlinski kamen okoli vratu čez leto, dve. Tole dogajanje in španovija LMŠ – Levica verjetno le ni tisto kar so si volilci LMŠ predstavljali. A bodo tudi oni plačali račun in ta pride kmalu. Kakor kaže je Janša dejansko res edini vidnejši politik, ki vidi kam vse skupaj pelje. In ima prav, butalski nezainteresirani in neumni Slovenceljni na zadnjih predsedniških volitvah niso sprevideli, da bo bolje, da Šarca parkirajo na benigno mesto predsednika republike. Tako bi naredil za vsaj milijardo evrov manjšo škodo.

  • Ava

   Ok, se strinjam z vsem…Omenja se tudi preobširna javna uprava, to je po moje eden izmed glavnih problemov pri vsem skupaj. Zanima pa me, kdo bo določil kdo je in kdo ni uporaben člen v ju, ko pa se vsi grizejo samo za lasten stolček? Kam se bodo ti ljudje prezaposlili? Mimo grede, če pride privatnik ne bo več heckanja, 3 ure kave in obisk frizerja v delovnem času ( vem kaj govorim sem delala 1 leto v ju in imam dotično izkušnjo) Kako se bo to spremenilo? Če pride janša na oblast, bodo takoj protesti (že videno)…Torej tukaj vsa ekonomija pade – če je sploh ni možno realizirat.

 • bubamara

  Definicija BDP-ja za butalce:
  BDP vključuje celotno potrošnjo privatnega sektorja (zasebna potrošnja), državno potrošnjo, naložbe, ter neto izvoz (izvoz minus uvoz). Izračunavanje lahko prikažemo tudi v formuli: BDP = Z + D + I + NI (iz-uv)
  Z = zasebna potrošnja
  D = državna potrošnja
  I = bruto kapitalske investicije v osnovna sredstva
  NI = neto izvoz (izvoz minus uvoz)
  Zasebna potrošnja se financira v Butalah tudi z državnimi obveznicami (beri kredit države v vrednosti 2.7B€ bruto letno). Ali drugače: BDP poganja tudi sposojen denar bogatih držav. Denar, ki ga bodo morali vračati naši otroci. Že danes plačujemo samo za obresti 12% BDP-ja. Za levičarje življenje s tujim denarjem ni problem.

  • Common Sense

   In seveda jim “dol visi” kako bomo vrnili skoraj 40 mrd EUR dolga, ki se še kar veča. Potem se bodo pa ti isti drli o grdih zlih kapitalistih in bankirjih, ki bodo hoteli denar enkrat nazaj. Kot da nas je kdo s palico “teral”, da si v povprečju vsako leto na novo sposodimo dodatno milijardo EUR.

 • Franjo Trojner

  Šarčeva nesposobna in zapravljiva vlada z svojimi finančno kretenskimi ukrepi drastično posega v NAŠE ( osebne ) davkoplačevalske denarnice.
  Cepci, ki Šarcu in njegovim kretenizmom ploskate mi povejte kaj bodo od Šarčevih ukrepov imele občine in kaj vsi davkoplačevalci, še posebej tistih 400 000 tarevnih ????
  Sindikati javnega sektorja so izsilili višje plače in Šarec jim je vse te silne milijone dal, čeprav jih v državni blagajni nima, kar je v nasprotju z USTAVO zaradi Šarčevega nepuštevanja priporočil fiskalnega sveta, ki nasprotuje zapravljanju denarja, ki ga v proračunu NI.
  Torej komu je Šarec kaj DAL?? Šarec ni nikomur nič dal, temveč je nam vsem iz denarnic vzel. Iz naših denarnic je že in še bo Šarec vzel denar, ki ga v proračunu nima, to je dejstvo, ki se ga ne da izpodbiti.
  Cene zaradi Šarčevega popuščanja sindikatov že skačejo v nebo, kar že občutimo državljani:
  – višajo se položnice za oskrbo v domu upokojncev
  – višajo se položnice za vrtce
  – cene goriv bencina, dizla in kurilnega olja pa vsak dan višje , pa so bile že do sedaj precej višje od cen v vseh naših sosednjih državah.
  Višji davki, višje cene goriv vedno pomenijo tudi višanje vseh ostalih cen, torej inflacijo, krčenje gospodarstva in večjo brezposelnost.
  Upam, da vsi davkoplačevalci sedaj razumete, da vam Šarec nič ni dal, temveč dejansko iz žepa, denarnice vzel, da je lahko dal pogoltnim sindikatom javnega sektorja in si s tem za nekaj časa podaljšal svoje vladanje.
  Sicer še obstaja nekaj malega upanja, da se to noro Šarčevo uničevanje države konča, saj je državni svet izglasoval veto na novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna in se bo moralo o njem v DZ znova glasovati. Šarec je nesprejetje državnega proračuna vezal za svoj odstop, torej če v DZ nekim čudom pade sprejetje proračuna pade tudi ta za Slovenijo škodljiva vlada. Sedaj mora Šarec zbrati 46 glasov za, kar ne bi smela biti prevelika težava, toda če mu podporo odrečeta poslanca Ital in Madž skupnosti, pa nezadovoljni poslanci SMC, pa poslanci SNS, morda tudi nepredvidljivi poslanci ZL se pa Šarec z njegovo levo vlado vred odpelje, mar ne?

  • bubamara

   Neumnemu naroda je najlažje vladati. Spredaj mu daš bonbonček, iz zadnjega žepa mu pobereš desetaka.

   • Ava

    Mene bolj čudi, kako to, da so volilci izkazali podporo Janši (24%), Šarec jih je dobil “pičlih” 12% če se ne motim. Torej vsi le niso(mo) neumni, ampak več kot očitno je v Sloveniji par ostarelih prepotentnežev, ki držijo kurjo glavo na tnalu. To je zaskrbljujoče, da se ne upošteva volje ljudstva, torej se nikoli ne bo spremenilo nič. Če pa, kdaj?

    • bubamara

     24% tistih, ki gredo na volitve. Armada SDS simpatizerjev. Nizka udeležba je dokaz, da ljudje ne razumejo demokracije. Volilci imamo v rokah palico. Volilci, ne simpatizerji.

     • Ava

      heh, ja ampak če je nizka udeležba – je nizka za vse ;) …In Šarca so na silo skupaj spravl – samo da ni Janša. No sicer pa to že vsi vemo. ;)

     • bubamara

      Nič ni bilo na silo. So se že pred volitvami zmenili. Javno. Na predvolilnih srečanjih. ;)

     • Ava

      Ok – zmenili so se pred, med, na, povolilnih srečanjih, javno, nategnil 3/4 slovenije, ostali smo šli na volitve, dosegli 24%,—- (in ostal nategnjeni) :D haha ;)

     • bubamara

      Zakaj nategnjeni ? Če voliš nekoga, ko ti cela Slovenija govori, da ne bo z njim v vladi, potem nisi nategnjen. Prej kaj drugega.

     • Ava

      Ok, potem si neumen, hočeš rečt? :) …Možno, da sem…Pa niti ne neumna, prej naivna. No ja, si mi dala mislit, ni kaj.

   • Franjo Trojner

    En milijon volilcev, ki se volitev ne udeležuje je sokrivo, da je vladal Pahor, Cerar in nam danes vlada Šarec!
    Samo prve volitve za predsednika države so me dobesedno vrgle na rit, saj nisem verjel, da bi šef komunistov lahko bil izvoljen za predsednika prve samostojne, demokratične države vsega Slovenskega roda. Od teh volitev dalje za mene nobeni rezultati volitev niso več presenečenje.
    Umankanje demokracije in pravne države je naš pravi problem, ki ga je danes zaradi vsemogočne globoke države skoraj nemogoče razrešiti. Tipko reset bi morali pritisniti in dokončati vse tisto, kar smo leta 1991 želeli pa zaradi vseh vrženih polen pod noge nismo uspeli.

    • bubamara

     Se strinjam v celoti.

  • Stric iz ozadja

   V tem se strinjam samo point je v tem da tisti ki ne koristijo vrtca in domov (vecina) dol visi ce drugi nastradajo.

   • Franjo Trojner

    Sprostitev določanja cen goriv v Slovrniji je nateg na kvadrat!
    Vlada naj zniža ( trošarine) davek na gorivo pa bodo tudi cene goriv TAKOJ primerljive tistim v sosednjih državah. Marža trgovcev z gorivi je v ceni enega litra bencina, nafte, kurilnega olja, plina itd neznatna!

 • Olga101

  Opozorila zdrave pameti ne padejo na plodna tla, saj jih cvekar ne razume!

 • xtc

  Definitivno je Burger zadel bistvo kaj je treba-seveda je to volilna baza levice-torej nič od tega.
  Globalno pa se spreneveda vsi vemo da je Turčija že v recesisi Italija tudi vse večje težave ima Francija pa Nemčija,kjer naj bi papirje o ne recesiji ponaredili,težave ima tudi Kitajska,ki ob težavah na EU in ZDA trgih in ustavitvi izvoza tja dobesedno izgine v notranji vojni.
  Seveda pa se Brurger spreneveda o RU,EU je sod smodnika,kjer države z kupi ilegalnih pritepencev preprosto ne zmorejo več socialnih in zdravstvenih izdatkov,kar se kaže v dvigih davkov,trganju plač,penzij in dvigih cen ter še dodatna norost tiskanje evra kar še bolj poganja inflacijo in cene-ECB bi morala pričeti dvigovati obrestne mer a je zaradi panike kreize začela tiskati denar in stopila na pot nevarnosti hiper inflacije,ki bi bila za EU pogubna,vse hujše pa so tudi napetosti,saj bi kriza,ne samo prinesla recesijo v celi EU marveč zanetila vojno,ki je vse bolj verjetna zaradi vse večjih finančnih bremen in neravovesij v EU,,ECB skuša krizo reševati s tiskanjem denarja brez podlage ,da bi tako zagnala rast,ki pa je seveda NE BO,kajti poceni denar,povzroča inflacijo dvice cen in dejansko se namen izgubi takoj saj se višek takoj prelije v vsesplošen dvig cen vsega in rast stroškov,tako ,da imajo Evropejci šemanj kot preje,ob enem pa se skokovito veča nevarnost hiperinflacije zaradi prenatisnjenega denarjada ECB igra nevarno igro,saj bi lahko hitro izgubila-čez noč nadzor nad inflacijo,kar bi pomenilo zlom EU,razpad EU propad eura in hudo krizo z notranjimi vojnami.
  Skoraj zagotovo pa bo nova kriza z recesijo v Evropo privlekla notranjo vojno zaradi zgrešene imigrantske politike in nemogoče rešitve tega problema in gospodarskih zablod.

 • garfi

  Grims-SDS je napovedal odhod iz “ljudske” stranke,
  če izključijo Orbana in povezovanje z višegrajci
  LUDAmila-nsi še naprej z več demokracije uničuje desnico po naročilu soros-kućan gLobaListične mafije, ki nam vsiljuje radikalni islam seveda tudi z medijskim molkom
  člani nsi bi morali ukrepati, če se imajo za domoljube

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!