fbpx

[VIDEO] Ekskluzivni pogovor z Janezom Janšo v kraljestvu Triglava: “Ni pomembno, ali bo Šarčeva vlada na videz večinska ali manjšinska, to bo vlada globoke države!”

Intervju z Janezom Janšo ob sestopu s Triglava, nedaleč od koče na Doliču, je opravil novinar Luka Svetina. Foto: Nova24TV.

V soboto, 4. julija, se je s tradicionalnim vzponom na Triglav zaključil že 23. letni tabor Slovenske demokratske stranke, ki je dva tedna potekal v Bovcu in Lepeni. Tudi tokrat se je blizu sto planincev udeležilo vzpona na najvišjo slovensko goro, simbol slovenstva, ki letos obeležuje tudi 240 let od prvega pristopa na vrh države. Letos so planinci že v petek z doline Zadnjice v Trenti krenili proti koči na Doliču, kjer so v noči na soboto tudi prespali, preden so se v soboto zgodaj zjutraj povzpeli na vrh Triglava, ki je bil tokrat odet v meglo. Mistično, kot je trenutno tudi vzdušje okrog prihodnje vlade Republike Slovenije – Janez Janša je priznal, da kljub temu, da se posveča družini in prijateljem, od daleč spremlja dogajanje v Ljubljani, kjer globoka država na vsak način poskuša na oblast spraviti Marjana Šarca, ki bi bil zagotovilo, da bi bila tudi naslednja vlada šibka in podvržena vplivom stricev iz ozadja. Z Janezom Janšo se je ob sestopu z vrha Triglava pogovarjal naš novinar Luka Svetina.

Gospod Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke, še en letni tabor se bliža zaključku, kot po navadi ste ga sklenili z vzponom na Triglav, ta je že 23. po vrsti, kot ste povedali na vrhu, pa letos nekaj posebnega tudi zaradi obletnice sploh prvega zabeleženega vzpona na Triglav?
Drži, danes smo obeležili dva uspeha ali pa je bil to slovenski pohod zaradi dveh zadev. Prva je prvi zabeležen pristop na vrh Triglava pred 240 leti, druga pa naša zmaga na državnozborskih volitvah in seveda smo to vse skupaj počastili v okviru našega 23. letnega tabora, ki se danes tudi zaključuje. Zadnji teden je bil precej v narekovajih osvajalen, osvajali smo kraljestvo Krna, kraljestvo Mangarta, kraljestvo Škrlatice in danes tudi kraljestvo Triglava.

Bo ostalo še kaj prostega časa, preden se vrnete na delo, ali ste zdaj dejansko zaključili z vašimi poletnimi počitnicami, da tako rečeva?
Edini res takšen dan, ko sem imel prosti čas, je bil včeraj popoldne in zvečer v koči na Doliču, ko ni bilo signala (smeh). Sicer pa ta sodobna tehnologija, še posebej v teh časih, pravzaprav pravega prostega časa ne dopušča, dopušča pa kombinacijo, ki smo jo izkoristili maksimalno v zadnjih dveh tednih.

Morda samo še eno vprašanje o taboru, preden greva na druge teme, ste z obiskom zadovoljni? Po navadi imate omejeno število prijav? Vsako leto vidimo približno enako število planincev. No, videli smo tudi dva vaša poslanca, bi si želeli, da bi bil še kakšen več?
To zagotovo, ja, ampak nekateri so še malo utrujeni od dolge in intenzivne kampanje, v kateri smo obiskali na deset tisoče slovenskih domov, razdelili na deset tisoče slovenskih zastav. Kar pa se tiče obiska teh najzahtevnejših planinskih vzponov, je pa tako, da smo omejeni delno z elementi varnosti, delno pa s kapaciteto koč. Enostavno ni mogoče sprejeti več prijav, kot je ležišč v koči. Čeprav je bilo prijav bistveno več.

Foto: Nova24TV

V času tabora SDS pa  Lista Marjana Šarca poskuša sestaviti koalicijo. Ste takole od daleč spremljali dogajanje v Ljubljani?
Če ne moreš vplivati na neke zadeve, na to, kar počnejo drugi, potem je brez veze, da se s tem sploh ukvarjaš, s tem se nismo ukvarjali. Od daleč smo spremljali te poskuse, pravzaprav smo že na sam volilni dan, ko smo izvedeli rezultate in glede na razdrobljen slovenski državni zbor, vedeli, da se bo vse to, kar se zdaj dogaja, dogajalo, nič ni nepričakovanega. Ta tura pa še ni končana, na vrh pridejo najbolj vztrajni, če ne v prvem, pa v drugem poskusu.

Kaj torej pričakujete? Da bo Slovenija dejansko dobila manjšinsko vlado, po, denimo, vzoru Portugalske? Ampak tam je, jasno, takšno vlado sestavila zmagovita stranka …
Kakršnokoli vlado bi Slovenija dobila, če bi bila to večinska ali manjšinska, bi to že bil uspeh. To, kar se zdaj sestavlja,  ne glede na to, ali bo to formalno večinska ali manjšinska vlada, je vlada globoke države. Vlada je torej fasada, vladajo pa interesne skupine v ozadju, in tem je seveda v interesu, da je vlada šibka, da pravzaprav ne vlada, da je to čim daljši čas medvladja. Zelo se trudijo, kot vidimo, uspešno, da Slovenija že od marca nima operativne vlade, temveč je bolj fasadna. Tako da, pravo ceno seveda plačujemo Slovenke in Slovenci, prebivalci te države, davkoplačevalci, veliko stvari je nepostorjenih v tem času, seveda se to na prvi pogled ne vidi, vsak pa to na koncu občuti, predvsem v žepu, ko denimo pogleda odrezek od pokojnine ali plače ali ko gre v trgovino. Zaostajamo za tistimi, ki so nas pred desetimi leti še od daleč gledali v hrbet, danes pa so po kupni moči na prebivalca pred Slovenijo, čeprav smo še vedno isti narod, imamo iste potenciale, imamo pa precej slabše upravljanje kot nekatere druge srednjeevropske, tudi bivše komunistične države.

No, kakršnokoli vlado bi Lista Marjana Šarca že sestavila, prav dolgo verjetno ne bi zdržala. Kaj bi bilo torej po vaše najboljše za Slovenijo? Nove predčasne volitve? Tretji krog, ko bi se morda nekatere stranke vendarle začele pogovarjati tudi z vami in prenehale s politiko izključevanja?
Citiral bom predsednika države, ki je dejal, da je zagotovo vedno možno najbolj stabilno vlado sestaviti okrog tistega, ki je na volitvah zmagal, ki mu je večina volivcev podelila svoje zaupanje. SDS je na teh volitvah močno zmagala, zelo velika razlika je med nami in vsemi preostalimi, jasno je, da samo Slovenska demokratska stranka lahko sestavi stabilno vlado, pogoj za to pa je, da drugi sodelujejo. Ker pa jim strici v ozadju, oziroma kakorkoli jim že rečete, interesne skupine, ki v času kaosa iščejo koristi, tega ne dovolijo in s pomočjo medijskih spinov in tudi strašenj – marsikaj se verjetno dogaja v ozadju, česar sploh ne poznamo – pač držijo stran od tega in pobirajo sadove. Tudi v tem času, ko vlade ni, se prodajajo državni deleži, banke dajejo kredite, za katere bomo kasneje ugotavljali, da so morda spet nezavarovani, v tujih časopisih beremo, kako tuja mafija iz Črne gore ali davčnih oaz uporablja slovenske banke za pranje denarja, in to nekomu odgovarja, ima korist. Tukaj niti ne gre za ideologijo, čeprav se želi v ospredje postaviti kulturni boj, gre za materialne koristi nekaterih, ki živijo na račun drugih.

No, verjamem, da ste si v slovenskih hribih, ki so venomer fantastični v mesecu avgustu, uspeli nabrati energije za nove politične boje. Na vašem Twitter profilu vidimo, da objavljate veliko slik iz hribov tudi z vašimi otroki. Kdaj jih boste prvič vzeli s seboj tudi na Triglav?
No, to je bila letos že dilema. Moj najstarejši sin in hčerka sta bila v teh letih tudi že prvič na vrhu in drugo leto, zagotovo, bo šel vsaj Črtomir z nami. Skušali smo osvojiti Mangart prejšnji teden, a smo se zaradi slabega vremena odločili vrniti. Ampak to je recimo za letos še vedno cilj. Drugo leto pa potem Triglav in morda čez dve leti tudi Škrlatica.

Hvala za vaše besede in srečno.

Hvala tudi vam in srečno pri sestopu.

L. S.