fbpx

[Video] Evroposlanka in’ t Veldova se je izognila neprijetnim vprašanjem Nove24TV, je pa veselo odgovarjala Lili Bayer

Vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in 't Veld (foto: STA)

V petek, 15. oktobra 2021, je v Ljubljani potekala novinarska konferenca poslancev EP o vrednotah EU v Sloveniji. O samih vrednotah je bilo povedanega bore malo, je pa nastopila vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in ‘t Veld. Novinarska konferenca je bila bolj kratka, čas za novinarska vprašanja boren, povedanega pa več ali manj nič novega. In ‘t Veldova je ugotovila, da javne institucije v Sloveniji delujejo, kategorično pa zavrača delitve na leve in desne. Prepričana je, da je njena skupina dobro opravila svoje delo.

Rezultati večdnevne misije raziskovanja dejanskega stanja medijske svobode in vladavine prava v Sloveniji, sodeč po povedanem s strani vodje delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in ‘t Veld spominjajo na noja, ki je zakopal glavo v pesek. Po mnenju in ‘t Veldove dejstvo, da se v vseh teh dneh ni sestala niti z enim predstavnikom medijev, ki so dejansko imeli priložnost izkusiti na lastni koži politične pritiske, ni ovira pri zagotavljanju celovite slike dogajanja v Sloveniji.

Progresivna evroposlanka je povedala, da sama, ko pride do pregona novinarjev, ne sprejema delitev na leve, desne, konservativne, liberalne in kakršnekoli drugačne. Zanjo je ključno, da do pregona novinarjev zaradi opravljanja svojega dela ne sme priti. Vse lepo in prav, a tak utopističen pogled na svet ne spremeni dejstva, da je realnost radikalno drugačna.

Na vprašanje novinarja Nova24TV, zakaj ministrstvu za kulturo ni bilo omogočeno snemanje srečanja s predstavniki odbora in ‘t Veldove, je vodja odbora odvrnila, da njihova srečanja potekajo za zaprtimi vrati. Sprva je vztrajala, da oni že niso preprečevali snemanja, temveč je krivo ministrstvo za kulturo, ker ni imelo svoje snemalne opreme. Kasneje je vseeno priznala, da so snemanju rekli NE, ker ne želijo delati izjem in nimajo v navadi snemati svojih pogovorov s predstavniki oblasti za zaprtimi vrati.

Novinarji so lahko tiskovno konferenco in ‘t Veldove spremljali v živo na kraju dogodka ali pa prek spleta. Vsa vprašanja novinarjev Nova24TV prek spleta so bila prezrta, si je pa evroposlanka vzela čas za odgovor na vprašanje Politicove Lili Bayer, ki se je vključila proti koncu tiskovne konference.

Vprašanja, ki ostajajo neodgovorjena
Tako ostaja neodgovorjeno vprašanje, kaj so sploh evropske vrednote in če jih lahko in ‘t Veldova našteje. Ravno tako ni bilo odgovora na vprašanje, ali so si člani odbora ogledali video o medijski sliki v Sloveniji, ki ga Slovenija ni mogla predvajati na enem od zaslišanj. Odgovora ni bilo niti na vprašanje o zaskrbljenosti za stanje medijske svobode na Nizozemskem, kjer novinarje v letu 2021 sredi Amsterdama pobijajo. In ‘t Veldova ni odgovorila na vprašanje, ali je zaradi atentata na nizozemskega raziskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa zahtevala srečanje in pojasnila s strani nizozemskega premierja Marka Rutteja, kakor se ni niti pritaknila vprašanja, zakaj je med drugim za hotelske sobe v Bruslju leta 2018 porabila kar 27.840 evrov, ko pa že od leta 2005 živi v Bruslju? Glede na to, da evroposlanka poudarja potrebo po transparentnosti, je trenutno stanje zaskrbljujoče.

Ivan Šokić