fbpx

[Video] Evroposlanka Romana Tomc o komisiji Sophie in ‘t Veld: Delovala je kot ‘inkvizicijski organ’, ki pride z nekim vnaprej določenim ciljem in ne posluša nikogar

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

V tokratni oddaji Kdo vam laže je bila gostja evropska poslanka Romana Tomc, ki je podala svoje mnenje na delovanje komisije Sophie in ‘t Veld, ki je proučevala stanje na področju vladavine prava, medijev in preprečevanja korupcije. Po mnenju Tomčeve komisija od vsega začetka ni delovala transparentno in ni poslušala, kaj jim imajo sogovorniki za povedati, zato skupina ni dosegla svojih ciljev. “Ni ugotovila, kakšno je stanje pravne države, saj se je izključno ukvarjala samo z vprašanjem delegiranih tožilcev,” je v nadaljevanju obrazložila in dodala, da se komisija sploh ni ukvarjala z nepreglednim lastništvom, koncentracijo in “tajkunizacijo” medijev. “Ukvarjala se je izključno s financiranjem STA, do korupcije pa sploh nismo prišli.”

Evropska poslanka Romana Tomc je v tokratni oddaji Kdo vam laže obrazložila, da je v Bruslju na temo Slovenije veliko bolj mirno, kot pa temu pozornost namenjajo slovenski mediji. “Tam je to nekaj, o čemer se večina ne pogovarja, pravzaprav niti ne ve, da se dogaja,” je poudarila in dodala, da gre za izvoženo notranjepolitično temo. “Gre za politične namene škodovanja vladi in to kar smo doslej nekako predvidevali se je dokazalo s ‘prstnimi odtisi’ kdo so ostali v nekem dokumentu s strani pisarne Tanje Fajon, ki v pripravi tega poročila ni imela kaj sodelovati, saj je v misiji v Sloveniji ni bilo,” je še dejala.

Ker je Fajonovo veselilo, “da je poročilo pokazalo, kako vse je narobe v Sloveniji” je po mnenju Tomčeve zadosten dokaz, da so bile slednje ugotovitve temeljni namen in cilj Fajonove. Tomčeva, ki je sodelovala v misiji, poudarja, da poročilo še sploh ni bilo sprejeto. “Pričakujem, da bomo poslanci o poročilu, ko bo popravljeno na tehničnem nivoju, tudi kaj rekli, ali je tisto, kar je notri zapisano, v redu ali izraža dejansko stanje ali ne,” je dejala Tomčeva in obrazložila, da sploh ni prišlo do glasovanja, ali se strinjajo z napisanim ali ne. “In to kaže na nekoliko nedemokratično vodenje celotne skupine.”

S strani komisije in njene predsednice Sophie in ‘t Veld je po mnenju Tomčeve že od vsega začetka šlo za netransparentno delovanje, vključno z oblikovanjem seznamov tistih, ki so bili njihovi sogovorniki na slovenski strani. Omenjeno skupino je videla kot ‘inkvizicijski organ’, ki pride z nekim vnaprej določenim ciljem in ne posluša, kaj mu imajo sogovorniki za povedati. “Pač ve, kaj mora na koncu pisati, da bi čim bolj škodovali vladi,” je pojasnila.

Komisija ni dosegla ciljev, ki si jih je zadala
Misija je imela cilj, da ugotovi, kakšno je stanje na področju vladavine prava, kakšno je stanje na področju medijev in kakšno je stanje na področju preprečevanja korupcije. “Nobenega od teh ciljev ta komisija ni dosegla. Ni ugotovila, kakšno je stanje pravne države, saj se je izključno ukvarjala samo z vprašanjem delegiranih tožilcev,” je v nadaljevanju obrazložila in dodala, da se komisija sploh ni ukvarjala z nepreglednim lastništvom, koncentracijo in “tajkunizacijo” medijev. “Ukvarjala se je izključno s financiranjem STA, do korupcije pa sploh nismo prišli.”

Sara Rančigaj