fbpx

[Video] Evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Zver enotna, da imamo v Sloveniji resne težave z medijskim prostorom!

Evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Zver (Foto: SDS)

Evropski poslanci so v sredo na plenarnem zasedanju govorili o domnevnem vmešavanju Madžarske v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji. V razpravi sta sodelovala tudi evropska poslanca dr. Milan Zver in Romana Tomc. Poslanec Zver je uvodoma izpostavil, da je razočaran nad intenco, ki jo ima ta točka dnevnega reda. “Predlagatelji zagotovo vedo, da je prost pretok kapitala ena izmed temeljnih svoboščin zavezništva; a to za njih očitno ni pomembno,” je bil jasen. 

Evropska poslanka Romana Tomc je ob plenarnem zasedanju dejala, da “govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desno sredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na Novinarskemu častnem razsodišču.”

Poslanec Milan Zver je nadaljeval, da kolikor mu je znano, so investicije zasebnih madžarskih družb v skladu s pravom EU, so transparentne, izključno poslovne in ekonomske narave ter ne morejo pomeniti vladnega vmešavanja v notranje zadeve Slovenije ali Severne Makedonije. “Nenazadnje je dobršen del levih medijev, ki imajo izrecni monopol pri oglaševanju javnih podjetij, v tuji lasti,” je dejal.

Nacionalna RTV ni neodvisna

Tudi poslanka Tomčeva je poudarila, da imamo v Sloveniji “resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. Poseben problem je nacionalna RTV, za katero bi pričakovali, da je neodvisna. Žal temu ni tako.” Tomčeva je tudi izpostavila, da dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo kar 90 odstotkov medijskega prostora in da so tisti, ki so v slovenski lasti, v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo. “Njihova moč pa je izjemna. Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit,” je bila kritična poslanka.

Tudi Zver je izpostavil, da v Sloveniji obstajajo problemi z mediji, saj so v veliki večini, zlasti osrednji mediji, levo usmerjeni. “Ni mogoče trditi, da je v Sloveniji medijski prostor uravnotežen in pluralen. Investicije v nove medije pa lahko povečajo pluralnost medijev in neodvisnost novinarjev, ki danes večinoma pišejo po diktatu oglaševalskih klik in levih političnih elit, ki dostikrat niti ne skrivajo simpatij s starimi in preživelimi vzorci komunikacije,” je dodal dr. Zver.

Spremembe so potrebne

Poslanka Tomčeva je še dodala, da so spremembe potrebne ter, da to ne pomeni uničevanja neodvisnih medijev, ravno nasprotno. Po njenem mnenju so poskus, kako medijski prostor narediti boljši – bolj neodvisen, pregleden in uravnotežen. Tomčeva je dejala, da je “ravno ta primer očiten dokaz, kako celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti zlorabljajo medije za politični bolj.” Na koncu svoje razprave je poslanka še dodala, da bosta za njo nastopili dve bivši slovenski novinarki, ki imata bogate izkušnje z neuravnoteženim medijskim prostorom. “Bili sta del tega in ne dvomim, da bosta z vsemi silami branili monopole v katerih sta delovali,” je povedala Tomčeva.

“Medijska sfera je asimetrična. In na levici bodo storili vse, da tako tudi ostane, saj jim omogoča nadzor nad medijskim prostorom. Slovenski demokrati pa želimo, da se razmerje izboljša, da se desetodstotni delež alternativnih medijev, ki so desno usmerjeni, poviša! Zato so investicije iz tujine v tem smislu nadvse dobrodošle,” pa je v svoji razpravi zaključil Zver.

Sara Kovač