fbpx

[Video] Evropska poslanka Romana Tomc: Zaradi posega Tanje Fajon evropsko poročilo ni uravnoteženo, nepristransko in dobro poročilo

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Nova24TV)

“To prav gotovo nakazuje na to, da je Tanja Fajon sodelovala pri pripravi poročila evropske delegacije. To je skrajno nenavadno, zavržno in nedopustno,” se je odzvala Romana Tomc na včerajšnjo afero, v katero je vpletena Tanja Fajon in njen asistent Jure Tanko. Na to ves čas opozarjamo, da se je ta zgodba začela v Sloveniji, da je bila izvožena v Bruselj in da se prek Bruslja izvaža nazaj v Slovenijo, kjer skuša vplivati na notranje politične razmere, je dodala.

Spomnimo, da je včeraj Romana Tomc na svojem Twitter profilu objavila sliko, ki je dokazala, da je imel Jure Tanko, asistent Tanje Fajon, dostop do poročila in da je tudi posegal vanj. “Karkoli je že tukaj bilo, je vsak poseg nekoga, ki ni bil zraven tej misiji in ne ve, kaj se je dogajalo, nedopusten,” je prepričana Tomčeva.

Nenavadno je tudi dejstvo, da sta STA in RTV Slovenija dobila poročilo še pred Tomčevo, ki je v misiji evropske delegacije v Sloveniji, pod vodstvom Sophie in ‘t Veld sodelovala. Kako je to sploh mogoče? “Te stvari se dogajajo. Dokumenti uhajajo iz posameznih odborih iz delovnih skupin in to takšni dokumenti, ki bi morali ostati zaupni,” je dejala Tomčeva. To je sicer pogosta praksa, da predvsem njeni kolegi iz leve strani dosežejo to, da dokumenti pridejo do novinarjev prej kot pa oni sami, ki so sodelovali v misiji, pravi. “To je še eno skrajno nenavadno, nedopustno dejanje.”

Vsebina poročila izraža zaskrbljenost nad stanjem demokracije v Sloveniji, čeprav je bilo na tiskovni konferenci septembra rečeno, da institucije v Sloveniji dobro delujejo. “Poročilo je najprej nastajalo na tehnični ravni, po moji oceni bi ga morali v nadaljnjem koraku potrditi vsi tisti poslanci, ki smo bili člani misije pa vendar se to nikoli ni zgodilo. Mi smo enostavno končno verzijo poročila dobili na mizo. Jaz se niti z načinom, kako se je to poročilo sprejemalo niti z njegovo vsebino globoko ne strinjam in bom to sporočila tudi sekretariatu in seveda odboru.”

Pritiski se bodo nadaljevali, dokler za to obstaja potreba s strani KUL-ovcev
Evropska poslanka Romana Tomc še pravi, da se bo monitoring Slovenije v Bruslju po pričakovanjih nadaljeval, dokler za to obstaja potreba s strani notranje političnega razmerja v Sloveniji. “To se pravi, dokler bodo KUL-ovci v opoziciji, to bo pa še dolgo, se bodo ti pritiski prek Bruslja na slovensko vlado vršili neprenehoma.” Poudarila je, da se sama resnično zavzema za to, da se o Sloveniji, o stanju pravne države, o medijskem prostoru opravi, nenazadnje tudi v parlament, resna in poglobljena razprava. “Mi imamo težave z vladavino prava, mi imamo težav z neuravnoteženim medijskim prostorom, vendarle te teme, ki so bile tokrat predmet nadzora misije, niso tiste, ki so pomembne. Nismo govorili o šikaniranju sodnikov, kako v razpadajočem stanju v slovenski pravosodni sistem, nismo govorili o koncentraciji medijev, ki je nedopustna. Da so mediji v rokah tajkunov, nismo govorili o tem kako se skriva lastništvo medijev. Vse to so zelo pomembne teme o katerih je treba spregovoriti,” je ob tem dejala in dodala, da jo žalosti dejstvo, da kljub temu, da imamo v Sloveniji takšne težave, je bilo za člane misije, ki so slabo poznali stanje v Sloveniji, ko so prišli na obisk, glavno vprašanje in glavna tema financiranje STA. “Potem seveda temu poročilu, ki to tudi postavlja na prvo mesto, ne moremo reči uravnoteženo, nepristransko in dobro poročilo,” je še jasno povedala evroposlanka.

Anita Gužvič