[Video] Fajonova končno priznala, da so doslej imeli samo prazne obljube

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto: STA)

Predsednik Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu volitev in po pričakovanjih bodo 24. aprila letos redne volitve. Po dolgem času, po zadnji Janševi vladi leta 2008, bodo to prve redne volitve. To veliko pove o levih vladah, je v oddaji “Kdo vam laže?” komentiral voditelj Boris Tomašič. “Takoj, ko so bile volitve razpisane, so KUL-ovci sklicali tiskovno konferenco.”

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da je zadovoljna s Pahorjevo odločitvijo, da je volitve razpisal na prvi možni termin. “Še 74 dni in Slovenija bo spet na pravi poti,” je dejala. Na to je Tomašič pripomnil, da je sam razumel, da je rekla, da bodo čez 74 dni dokončno v opoziciji. Rekla je namreč, da bo Slovenija spet na pravi poti. “Zdaj je na pravi poti in čez 70 dni bo spet na pravi poti. Verjetno je mislila, da bodo oni zmagali. Kaj pa, če ne? Pravijo, da je samozavest serijsko dobra, ko greš v volilno kampanjo, ampak mora ta odražati vsaj približno dejansko stanje,” je dodal.

Foto: Nova24TV

“Zavedamo se, da ljudje s politiko niso zadovoljni. Zadnji dve leti je pravzaprav jasno, zakaj ne,”  je še dejala Bratuškova. Tomašič je ob tem pripomnil, da mu je zelo zanimivo, kako KUL-ovci natančno vedo, kaj ljudje mislijo. “Ne vem, zakaj potem nimajo 100-odstotne podpore. Govorili bi lahko samo tisto, kar ljudje hočejo slišati”. Poudaril je, da mu gredo na živce pavšalne ocene. “Dajte kaj konkretnega povedati. Denimo, narobe je to, to in to. Mi bi to naredili drugače.” Bratuškova je povedala, da se volilni sistem mnogokrat omenja kot nekaj, s čimer ljudje niso zadovoljni, ker ne morejo dati glasu človeku, za katerega želijo, ampak stranki. Tomašič se je vprašal, če si Bratuškova res želi, da bi ljudje volili osebo. “Bratuškova je namreč dobila tako malo glasov, da niti v svoji mičkeni strančici ni prišla v parlament. Njen pokojni kolega je dobil več glasov kot ona. Če bi ljudje volili ljudi, bi bila Bratuškova od parlamenta tako daleč, kot je morje od Prekmurja.”

Ljudstvo nima in ne more imeti enotnega mišljenja
Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da ta vlada, ki jo bodo sedaj postavili, mora biti od prejšnjih drugačna v tem, da zelo jasno povedo, kaj bodo naredili in potem to tudi naredijo. “Luka Mesec, to ne bo drugače od te vlade. Če bi vi tako delali, bi bili še zmeraj na oblasti. Zdajšnja vlada je podpisala koalicijski sporazum, kjer so zelo jasno določene stvari, ki bodo narejene. Večina od njih je bila tudi narejena.” Tomašič je kritično dodal, da oni kot nadkoalicijska stranka skupaj z ostalimi niso skupaj naredili popolnoma nič. Mesec je v nadaljevanju med drugim povedal, da se je po njegovo vlada oddaljila od ljudstva, ta vlada pa naj bi bila najhujša. Podal je prepričanje, da bi se o ključnih vprašanjih in izzivih spraševalo ljudstvo na posvetovalnem referendumu. “Na ta način ne bomo vedeli, kaj misli ljudstvo, ampak večina na referendumu. Ljudstvo nima in ne more imeti enotnega mišljenja. To je možno samo v komunističnih diktatorskih sistemih, pa tam ljudstvo nima nobene besede.” Tomašič je spomnil, da je Mesec že predlagal posvetovalni referendum, denimo o zakonu o dohodnini. “Kaj se je zgodilo? Rekli ste, da nočete izvedeti, kaj želi ljudstvo, ker je to neka izmišljena zgodba in ste umaknili zahtevo za referendum. Eno so besede, drugo pa dejanja.”

Foto: Nova24TV

Po mnenju Mesca je tretja stvar, ki jo potrebno odločno narediti, povedati, v kakšni državi želimo živeti leta 2030, in to pot pričeti tlakovati dan po volitvah. “Kaj ste povedali Luka Mesec? Od ene politične stranke pričakujem, da že danes ve, v kakšni državi želimo živeti, in gre s programom na volitve. Na volitvah se ljudje odločijo, katera pot jim je všeč,” je dejal Tomašič in dodal, da so mu takšne besede nekoliko čudne, ker so seje Šarčeve vlade trajale tako dolgo, da Počivalšek sploh ni mogel kave spiti.

Demokracija v Sloveniji deluje, saj pred volitvami ni noben šef opozicijske stranke v zaporu
“Prihodnost je pred vrati, če bomo le znali zagrabiti bika za roge in se zavedati vsega, kar je bilo do sedaj narobe in po volitvah delati drugače”, je izjavil Marjan Šarec. Tomašič je izpostavil, da je prihodnost pred vrati, tudi če ne bo on grabil bika za roge. “Prihodnost nam je zagotovljena in bo prišla z bikom ali brez. Ste mislili boljša prihodnost? To pa je nekaj drugega,” je dodal Tomašič.

Foto: Nova24TV

Šarec se je v nadaljevanju zavzel za razveljavitev vseh PKP-jev z enim krovnim zakonom, da bodo vrnili demokracijo spet nazaj. Tomašič je na to dejal, da ga zanima, kam je šla demokracija. “A je to kakšna gospa, ki je zapustila Slovenijo? Kdaj jo je zapustila, kako? Zakaj bi se sedaj prišla nazaj, če je šla? Ampak, razveljavili boste vseh 10 PKP-jev? Kaj pa potem? Ljudje bodo vračali denar, če boste vse razveljavili.” Sam je dejal, da ne razume, zakaj bi to naredili. “Demokracijo naj bi izgubili zaradi PKP-jev, ki so reševali slovensko gospodarstvo in ljudi, da so preživeli? Noro.” je izpostavil Tomašič. Poudaril je, da demokracija v Sloveniji deluje, saj pred volitvami ni noben šef opozicijske stranke v zaporu. “Če svobodne večstrankarske volitve niso odraz demokracije, kaj pa je?” je bil jasen Tomašič. Spomnil je, da je PKP-je sprejela večina v parlamentu, ki so izvoljenci ljudstva.

Vsi “neodvisni” novinarji na listi SD, kakšen pa je pri Šarcu
Predsednica stranke SD Tanja Fajon je povedala, da je sama bila dolgo časa novinarka in da ve, kaj pomeni imeti kot novinar svobodo, neodvisnost. “Medijem moramo zagotoviti avtonomijo in avtonomijo ter svobodo izražanja narodu, moč argumentom,” je dodala. Tomašič je na to komentiral, da bo neodvisnost medijev najbolj zagotovila tako, da nas pusti pri miru in se ne vtika v medije. “Pravi, da je bila novinarka in da ve, kako je to. Ni zanimivo, neodvisna in avtonomna novinarka gre na listo stranke SD. Potem imamo velikega novinarja Blaža Zgago, ki v Evropi tožari Janšo, je neodvisen pošten novinar, pa gre na listo SD. Dejan Karba, tudi velik neodvisen novinar, pa gre na listo SD. Pa kako za vraga, da so vsi “neodvisni” novinarji na listi SD, kakšen pa je pri Šarcu?” je bil kritičen Tomašič in dodal: “A potem vsi odvisni novinarji pa ostanejo novinarji ali kako?” Tomašič je dejal, da ga zanima, če bodo morda prepovedali njegovo oddajo. “Kako boste naredili red z mediji?”

Foto: Nova24TV

Državo je ugrabil vzporedni mehanizem
Prav tako je bilo mogoče s strani Fajonove slišati očitek, da naj bi prišlo do popolnega političnega prevzema javne medijske hiše. V luči te izjave je Tomašič spomnil, da je bil včasih predsednik Programskega sveta RTVS Janez Kocjančič, prvi predsednik Združene liste socialnih demokratov. Do nedavnega je bil Ciril Baškovič, član Centralnega komiteja Zveze komunistov. “Da ne naštevam plejade SD-jevcev, ki so se smukali po raznih uredništvih, programskih svetih itd. Sedaj, ko SD začenja izgubljati vpliv nad nacionalno televizijo, pričnejo govoriti, da je to čista politizacija televizije. Ne, to je normalizacija televizije,” je bil kritičen Tomašič.

“Naša demokracija je ugrabljena, naša država je ugrabljena,” je zatrdila Fajonova. Na to je Tomašič pripomnil, da je naša država že dolgo ugrabljena. Poudaril je, da države ne more ugrabiti vlada, poslanci, ki so legalno in legitimno izvoljeni. “To državo je ugrabil vzporedni mehanizem. Zmeraj, ko pride na oblast nekdo, ki začne rezati lovke in popkovino z vzporednim mehanizmom, začnemo poslušati takšne neumnosti,” je izpostavil.

Na tiskovni konferenci pa ni bilo videti samo novinarjev, pojavil se je namreč tudi Milan Kučan. Tomašič je poudaril, da nedvomno ni prišel zato, da bi napisal kakšen članek. “Kontrolirati je prišel svoje, v zadnjem času precej neposlušne otroke, da ne bodo kaj narobe rekli. To je najbolj vidni predstavnik vzporednega mehanizma,” je bil jasen Tomašič.

Foto: Nova24TV

Fajonova priznala, da so doslej imeli samo prazne obljube
“Sama pa zagotavljam, da Socialni demokrati ne bomo več obljubljali. Konec je obdobja praznih obljub, ampak predstavljamo načrt. To bo naš program, naša ekipa z načrtom, ki bo zelo jasen, konkreten, izvedljiv, uresničljiv, s časovnimi zavezami in tudi finančnimi izračuni,” je še povedala predsednica SD. Tomašič je izpostavil, da je s to izjavo Fajonova priznala, da so doslej imeli samo prazne obljube. “Pričakoval sem, da bo rekla, da bodo šli od besed k dejanjem,” je dejal in dodal, da je program politične stranke obljuba. “Imamo program demokratičnih povezovalnih strank, ki so konkretni in tudi kaj naredijo. To je obljuba. Imamo pa program SD-ja in KUL-a, ki je pa prazna obljuba. Zahvaljujoč Tanji Fajon smo prišli do definicije programa: imamo obljubo in prazno obljubo. Obljubo je potrebno držati, prazna obljuba pa je tako prazna,” je zaključil Tomašič.

Sara Kovač