fbpx

[Video] Finančni minister Šircelj v Temi dneva: “Investicije nas bodo naredile boljše in učinkovitejše, s čimer bomo odplačevali dolgove”

Finančni minister Andrej Šircelj (foto: Nova24TV)

V oddaji Tema dneva je gostoval minister za finance, mag. Andrej Šircelj, ki je z voditeljem Luko Svetino spregovoril o državnem proračunu. Ta bo zagotovo sprejet, saj bo glasove zanj dala SNS Zmaga Jelinčiča, na podoben način kot je to storila, ko je vladal Marjan Šarec, je pa Šircelj kljub vsemu odgovoril na najpogostejše pomisleke opozicije, v povezavi s proračunom.

Pri Luki Svetini je v Temi dneva gostoval slovenski minister za finance, mag. Andrej Šircelj. Spregovorila sta o državnem proračunu za naslednje leto, ki bo zagotovo sprejet, a ga spremljajo nekateri očitki opozicije. Na vse najpogostejše očitke opozicije je Šircelj v oddaji tudi odgovoril.

Na vprašanje oziroma na očitke opozicije, da bo denar, ki si ga sposojamo za investicije, potrebno plačati, je minister mag. Šircelj odgovoril, da bo del denarja odplačan skozi leta, ko se bodo pričeli kazati dolgoročni pozitivni učinki investicij, zaradi katerih bomo bolj konkurenčni na mnogih ravneh. Investicije nas bodo naredile boljše in učinkovitejše, s čimer bomo odplačevali dolgove. Nove, obnovljene ceste, prenovljene, izboljšane kapacitete slovenskega zdravstva…

Očitke vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, da cilji niso dovolj konkretni oziroma razvidni, je minister Šircelj gladko zavrnil. Dejal je, da lahko govorimo o investicijah v zdravstvo, o modernizaciji UKC in bolnišnice v Celju, tretji razvojni osi, tudi o modernizaciji na vodovodnem področju, zaščiti ljudi in nepremičnin pred plazovi in vodotoki. Omenjene investicije bodo deloma financirane iz proračuna deloma iz evropskih sredstev.

Slovenija med državami, ki bodo najhitreje okrevale

Na ocene, da bo gospodarstvo okrevalo dlje kot je bilo sprva pričakovano je dejal, da to drži, zaradi drugega vala. Minister je dejal, da upa, da bo epidemija čim prej pojenjala in se bo okrevanje začelo čim prej, vendar je potrebno reči, da je v teh problemih vsa Evropa. Za Slovenijo je dejal, da je glede ukrepov, ki jih sprejemamo in učinkov, ki jih zaenkrat kažejo, ocenjena dobro – tako s strani ocenjevalnih agencij kot s strani mednarodnih trgov. Tudi padec, ki nam ga napovedujejo Umar, Evropska komisija, IMF in drugi, je manjši v primerjavi s primerljivimi državami. Hitrejša je tudi rast, kar pomeni, da je Slovenija po teh projekcijah med državami, ki bodo najhitreje okrevale.

Na vprašanje, ali bi lahko Slovenija imela težave s pridobivanjem evropskih sredstev, zaradi veta Madžarske in Poljske je dejal, da verjame, da Slovenija s tem ne bi smela imeti težav in upa, da bo do dogovora o tem prišlo tudi na ravni EU.

Aleš Ernecl