fbpx

[Video] France Cukjati: Ker so prvič uspeli sestaviti vlado po načelu izključevalnosti, očitno upajo, da bo ta primitiven protokol ponovno uspešen

Predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati. (Foto: Nova24TV)

Komentar na družbenopolitično dogajanje je tokrat podelil predsednik Zbora za republiko dr. Franc Cukjati, ki je v začetku spomnil, da je ena osnovnih zakonitosti živega organizma v tem, da si zapomni predvsem tisti način delovanja, ki mu prinaša uspeh. “Uspešen postopek ravnanja, ki ga vedno znova ponavlja, organizem sčasoma ponotranji. Vse do tja do svojih genetskih osnov, ki se celo dedujejo. Ne samo drevo, ki se je naučilo svoje korenine širiti v rodovine in vlažne pasti zemlje, ali bakterija, ki odkrije obrambno pred antibiotikom, tudi politiki in ki želijo po svoji zamisli vplivati na družbo, si hitro zapomnijo kako doseči svoj cilj.”

Protokol ravnanja s katerim človek uspeva postane človeku navada, ki obarva njegov osebni značaj, je dejal dr. Franc Cukjati. Tudi s tega vidika postaja politično dogajanje slovenske družbe več kot zanimivo, predvsem pa bolj razumljivo. “Se spomnite lanske pomladi, ko nas je zajela pandemija in smo padli v norišnico nabavljanja nujne zaščitne opreme, na ponorelem svetovnem trgu? In so nam slovenski mediji vsiljevali sum težke korupcije ministrov, ki so komaj nastopili na ministrski položaj. S takšno lahkoto so jih obdolževali, da se je moral vsak kritični opazovalec dobesedno zgroziti.”

V tujino so novinarji širili laži
Sledilo je delovanje svobodnih novinarjev, ki so v tujino nenavadno zavzeto prepričevali kako slovenska vlada preganja novinarje in zatira medijsko svobodo. Čeprav so s tem že sami dokazovali, da v Sloveniji vlada ne le svoboda govora in tiska, ampak tudi svoboda laži in krivične deskreditacije, je opomnil Cukjati. “In res so tuji levičarski mediji laži povzeli in diskreditacijo Slovenije v Bruslju je bila do neke mere uspešna. Uspeh, ki so ga avtorji doživeli, je tako utrdil protokol njihovega delovanja.”

Izkušnja dovoljenega nasilja postala navada
Spomnite se prvih lanskih protestov, na katerem se je kričalo “Ubi Janšo” in kasneje “smrt Janšizmu”, pa zažiganje človeških lutk, špricanje po policistih, nadlegovanje zdravnikov, pljuvanje poslancev, grožnje, da bodo pobili njihove otroke, je nadaljeval Cukjati v svojem komentarju. “Organizirali so dolgo vrsto nenapovedanih protestnih shodov in to v času, ko so bili celo napovedani shodi prepovedani. Noben organizator ni bil kaznovan, zato se je uspešna izkušnja spremenila v navado, ki temelji na prepričanju, da zakonov in predpisov v Sloveniji ni potrebno spoštovati. Slovensko tožilstvo in sodstvo pa nam je dalo tudi vedeti, da se lahko neomejeno grozi, poziva k umoru in pljuva v obraz, če gre za pripadnike desno-sredinske opcije.” Izkušnja tako dovoljenega nasilja s katerimi se uspešno doseže sovraštvo, postaja protestnikom navada in trajni protokol njihovega delovanja.

Napoveduje se čudna in za državo ne ravno koristna kadrovska politika
Spomnite se tudi zadnjih volitev, je nadaljeval Cukjati. Šarčeva koalicija ni temeljila na skupnih programskih ciljih ampak na eni sami točki, ki so jo neprestano postavljali v ospredje “samo, da ne bo Janša“. A potem, ko so na osnovi izključevalnosti oblikovali vlado in je bil Janša izključen, so razpadli, ker ni bilo več nobenega lepila, ni bilo cilja, zaradi katerega bi še sodelovali”.  Ker so prvič uspeli sestaviti vlado po načelu izključevalnosti očitno upajo, da bo ta primitiven protokol ponovno uspešen. Ne vprašajo se niti to, kaj jih bo še povezovalo, če uspejo oblikovati vlado, na temelju svoje primitivne agende. So pa že sedaj napovedali, da bo izključevalnosti veljala za vse stranke, ki so sodelovali s sedanjo vlado in očitno tudi za vse volivce in simpatizerje teh strank. Napoveduje se čudna in za državo ne ravno koristna kadrovska politika.

Zakaj narodi propadajo?
Svetovna znana ekonomista Acemoglu in Robinson sta v svoji analitični knjigi, zakaj narodi propadajo, prepričljivo pokazala, da je prav izključevalni vzrok propadanja naroda, je spomnil Cukjati. “Dolgoletno ščuvanje sovraštva do osrednjega ne levičarskega politika je naredilo svoje. Usodno je zastrupilo celotno levo politično polje in povsem izpraznilo njihovo državniško agendo. Ostalo jim je le še sovraštvo, izključevalnosti.” Še nikoli v zadnjih 30 letih, še ni v tako kratkem času, tako drastično padla splošna politična kultura, in še nikoli se nista tako drastično razbohotila medijska laž in prostaška pocestna agresivnost, ki je bila najprej naščuvana na desno-sredinskega politika sedaj pa se vse bolj loteva drugih tarč. Neukročeno in celo nagrajeno sovraštvo, se po svoji notranji zakonitosti vedno bolj poglablja in širi, dokler ne eksplodira v grozljivi kataklizmi.

Stara modrost opozarja, da ni težko zajahati tigra, težko ga je razjahati in ostati živ, je dejal Cukjati in dodal, da Bruselj pravzaprav pravično opozarja, da je v Sloveniji problem z vladavino prava. “Vse kaže, da državljane, tudi politiki, policaji, zdravniki, poslanci so državljani, organi pregona nič več ne ščitijo pred napadi, žalitvami in grožnjami pocestne drhali. Celo lažnivo obrekovanje slovenske države v tujini ter množično kršenje zakonov ni več sankcionirano, če to počno ljudje leve politične usmeritve. Tudi pravica javnosti do verodostojne informacije in resnice ni omogočena, kaj šele zagotovljena, čeprav jih plačujejo.”

Ključ za urejeno slovensko državo so modri in odločni volivci
Za laž, nasilje in izključevanje ni prostora za vladavino prava. “Če hočemo ohraniti ozirom vzpostaviti samostojno, svobodno in pravno urejeno slovensko državo, ki očitno nimajo vedno modrih politikov, resnicoljubnih novinarjev in kulturnih aktivistov, moramo imeti vsaj modre in odločne volivce. Za države, ki je tako razdeljena kot je Slovenija je verjetno edina rešitev ideološko pisana vlada, kakršno smo dobili po umiku Šarčeve vlade.” Dve desnosredinski in dve levosredinski stranki so nam zagotovili učinkovito in državotvorno vlado, je spomnil Cukjati in zaključil, da je prepričan, “da Slovenija premore dovolj levih volivcev, ki bi na naslednjih volitvah zaupali mandati tistim levosredinskim strankam, ki niso ujete v slabo izključevalnost in so sposobne sodelovanja v korist slovenskega naroda.”

Anita Gužvič