fbpx

[Video] Ganljivi prizori: V Zagreb prispelo truplo mladega vojaka, padlega v napadu talibanov v Afganistanu – Na letališču ga je pričakal sam državni in politični vrh

Letalo s truplom ubitega Josipa Briškega (Foto: MORH)

Na zagrebškem letališču Pleso sta državni in vojaški vrh skupaj z nekaterimi predstavniki drugih držav zveze Nato in družine pričakala truplo vojaka Briškega, ki je bil v sredo ubit v napadu talibanov v Afganistanu. Pokopan bo v soboto, od četrtka pa je na ministrstvu za obrambo odprta žalna knjiga. Vojaka, ki sta bila v napadu ranjena, naj bi bila izven življenjske nevarnosti in se bosta v kratkem vrnila v domovino.

Na zagrebško letališče Pleso je danes prispelo truplo hrvaškega vojaka Josipa Briškega, ki je ta teden umrl po napadu talibanov. Krsto je dostavilo ameriško transportno letalo C-17, poleg družine ubitega vojaka pa je po poročanju Jutarnjega lista truplo na letališču pričakal celoten državni in vojaški vrh. Tam so bili namreč predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predsednik vlade Andrej Plenković, minister za obrambo Damir Krstičević in načelnik generalštaba oboroženih sil Republike Hrvaške Mirko Šundov skupaj z ostalimi sodelavci in drugimi visokimi uradniki ministrstva za obrambo in Hrvaške vojske. Navzoči so bili tudi predstavniki držav članic Nato, in sicer Združenih držav Amerike, Francije, Nemčije, Češke in Albanije.

Briški je bil pripadnik poveljstva specialnih sil
Po organiziranem sprejemu krste je bila ob 11. uri organizirana tudi komemoracija na ministrstvu za obrambo, kjer je od četrtka odprta žalna knjiga. Briški, ki je imel 27 let, bo pokopan v soboto, Hrvaški vojski pa se je pridružil novembra 2014, od septembra 2016 pa je pripadnik poveljstva specialnih sil. V Afganistanu je sodeloval pri svetovanju in mentorstvu afganistanskih varnostnih sil, to pa je bila tudi prva mednarodna misija, na kateri je sodeloval. Za njim sta ostala žena in enoletni sinček.

Letalo s truplom ubitega Josipa Briškega (Foto: MORH)

Je Josipova mati slutila, da se bo zgodilo nekaj strašnega?
Za Večernji je spregovoril prastric vojaka Tomislav Raič: “Besede ne morejo opisati te žalosti. Ne zato, ker je moj, pač pa ker je bil resnično dober fant. Ni bil pijanec, ni hodil po bifejih. Resnično je bil veseljak in je imel veliko prijateljev, tam kjer je bil on, je bilo veselje.” O Josipu je spregovorila še Anđela Raič: “Soprogo je spoznal prek sestre, skupaj študirata. Njegov oče dela na Dunaju. Vsak večer so se mu javljali prek kamere, niti en dan ni minil, ne da bi videl svojo ženo in sina.  A kot da bi njegova mati nekaj slutila, se mu je v zadnjih dneh nenehno javljala in preverjala, kako je ter kaj dela. Še en večer prej so se slišali, nihče si ni mogel predstavljati, kaj se bo zgodilo naslednje jutro.”

Napad na hrvaške vojake v Afganistanu (Foto: MORH / M. Čobanović)

Ranjena vojaka naj bi bila izven življenjske nevarnosti, kmalu se vrneta v domovino
Kot smo na Nova24TV že poročali, sta bila v napadu talibanov, ki se je zgodil v sredo zgodaj zjutraj v bližini afganistanskega Kabula, ranjena še dva hrvaška vojaka, ki pa naj bi bila po včerajšnjih Krstičevićevih navedbah izven življenjske nevarnosti, njun povratek v domovino pa se pričakuje v naslednjih 7 do 10 dneh. Na delu je bil samomorilski bombni napadalec, ki se je na glavni cesti pred kampom Lyon ob 8.45 z motociklom zaletel v tretje izmed vozil v koloni. Iz kampa so nemudoma prihiteli vojaki, ki so zavarovali okoliš in nudili pomoč ranjencem.

Napad na hrvaške vojake v Afganistanu (Foto: MORH / M. Čobanović)

Hrvaški vojaki v Afganistanu ne sodelujejo v bojnih operacijah
Krstičević je v sredo na novinarski konferenci pojasnil, da hrvaški vojaki v Afganistanu delujejo kot mentorji in svetovalci in kot taki ne sodelujejo v bojnih operacijah. V sklopu hrvaškega kontingenta je v Afganistan odšlo še 41 pripadnikov partnerskih držav, in sicer 31 Črnogorcev, 6 Makedoncev, 2 Albanca in 2 pripadnika oboroženih sil Bosne in Hercegovine. Afganistanski mediji so poročali, da so za napad že prevzeli odgovornost talibani.

Rok Krajnc