[Video] Golob naletel na mino: Ministra Hojsa, ki je razgalil katastrofalno poslovanje Gen-I

Foto: Printscreen RTVS

Vsi, ki so bili nekdaj politično nastavljeni, se danes prikazujejo kot neodvisni strokovnjaki. To je še posebej aktualno v zadnjem času, ko je v zrak skočil Robert Golob, ki se v medijih prikazuje kot nekakšna “žrtev” političnega kadrovanja, saj si ne zmore predstavljati, da bi moral po več letih zapustiti direktorski stolček. “Gospod Golob je ustvaril mit, da je on nezamenljiv. Vsak je zamenljiv. Trdi, da bo gospodinjstvom še naprej ponujal isto ceno elektrike, hkrati pa bolnišnicam ponuja trikrat višjo ceno,” je v včerajšnji oddaji Tarča na RTV Slovenija razkril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. 

Robert Golob je imel vse od novice, da mu po poteku mandata nadzorniki tega ne bodo podaljšali v državnem podjetju Gen-I, zagotovljene ekskluzivne nastope v osrednjih medijih. Vse do četrtkove Tarče, ko je poleg njega stal minister za notranje zadeve Aleš Hojs“Začel bi v letu 1994, ko je dober prijatelj, ki je bil zaposlen v eni izmed državnih firm, prišel k meni in rekel, da so sedaj prevzeli oblast fantje iz LDS-a in da toliko bolj kot jim poskuša dopovedati, da je res, da ga je nastavil gospod Peterle, sedaj pa je politično neodvisen, tega nekako ne razumejo. Ti gospodje o katerih govorimo danes se pravzaprav obnašajo povsem enako. Vsi politično nastavljeni, danes pa vsi neodvisni strokovnjaki,” je uvodoma pojasnil minister Hojs.

Rezultati Gen-I so katastrofalni
Hojs je dejal, da morda kdo v tej državi pričakuje, da so ministri fikusi. “Sam nisem tega mnenja. Jasno, da se pogovarjamo o tem, kdo je kje primeren kader. Jasno je, da se je te državne upravljavske pravice izvajalo preko nadzornih svetov in to je po moji oceni povsem normalno. Mimogrede, nihče ne izbira direktorja na podlagi tega, kaj bo naredil, ampak po tem, kaj je naredil v preteklih 15 letih in rezultati Gen-I-ja so katastrofalni,” je poudaril. Ob 3 milijardah evrov prometa so namreč imeli lansko leto 15 milijonov evrov dobička. “Katastrofa.”

Foto: Printscreen

Bilanca ⁦za leto 2020 (Vir: AJPES)

Bolnišnicam se ponuja trikrat višjo ceno!
Več kot 40 odstotkov njihovih družb v tujini so dokapitalizirali. To se je po besedah Hojsa zgodilo, ker so tako slabo poslovali. “Te prazne obljube o znižanju cen Gen-I uporabnikom v naslednjem letu.” Hojs je povedal, da je bil na vladi šokiran. Informirani so bili namreč o stanju v slovenskih bolnišnicah. “Skupnost zavodov slovenskih bolnišnic je predstavila izide ponudb za dobavo električne energije slovenskim bolnišnicam. Gen-i je za 2022 predlagal trikrat višjo ceno kot letos. Katastrofa. Si lahko predstavljate?” je razkril Hojs. Na to pa je Golob le odgovoril, da je ponudil ceno kot vsi drugi. “Res je, sumim celo na kartelni dogovor,” je dodal Hojs.

Glede na to, da Golob v javnosti rad navaja, da s politiko nima nič, je Hojs spomnil, da je Golob v preteklosti zasedal mesto državnega sekretarja (leta 1999). Spomnil je, da ko je Zoran Janković prevzel župansko mesto v Ljubljani, je dejal, da bo direktor tisti, ki ga bo določil on. “In veste, kdo vodi energetiko v Ljubljani? Gospod, ki je bil povezan s posli v Stožicah. Njegova edina referenca je bila, da je bil vodja volilnega štaba gospoda Jankovića,” je bil kritičen in dodal, da ta sprenevedanja, ki jih v slovenskem gospodarstvu v glavnem počne tranzicijska levica, pravzaprav presegajo že vse meje. “Ko se danes pogovarjamo o nekam mitu, ki ga je v zadnjih tednih ustvaril gospod Golob, češ da je on nezamenljiv. Poglejte, vsak je zamenljiv.” 

V nadaljevanju je Hojs pojasnil, da sta razloga za menjavo Goloba v vodenju in poslovanju. “Rezultati Gen-I-ja so katastrofalni. Prepričan sem, da lahko najdemo direktorja, ki bo to podjetje vodil bistveno bolje, predvsem pa da to podjetje našim bolnišnicam, našim šolam, našemu gospodarstvu ne bo danes ponujalo 3-krat večjih cen kot pred enim mesecem. Gospod Golob pravi, da bo gospodinjstvom nudil dano ceno, vendar pa bo vse ostalo prevalil na bolnišnice, šole in druge ustanove v državni lasti, torej bodo to posredno preko proračuna plačevali davkoplačevalci,” je bil kritičen Hojs.

Ker je bilo v oddaji govora tudi o sekretarju SDS Borutu Dolancu, je Hojs pojasnil, da je ta večkrat v parlamentu v poslanski pisarni. “Gospod Krivec je že povedal, da so se z Ribičem pogovarjali o ustrezni zakonodaji na energetskem področju.” Sekretarji namreč po njegovih besedah usklajujejo, kako bo koalicija uskladila kakšne zakonske predloge. “Takrat so se pogovarjali tudi o tem, na kakšen način bomo prebrodili to energetsko krizo  – da se najranljivejšim zagotovi energetske bone, zniža ceno elektrike, ali na kakšen drugi način pomagali.”

Foto: Printscreen RTVS

Ker se je Golob pričel smejati, mu je Hojs odvrnil: “Gospod Golob se danes tukaj v oddaji lahko smeji, saj zasluži pol milijona evrov bruto na leto. Tistim z nizkimi dohodki ni do smeha. Mi bomo tem pomagali, da bodo prebrodili to energetsko krizo.” Za konec je še poudaril, da je pristaš tega, da se daje na ustrezna mesta ljudi, ki so sposobni, ki bodo povečali kapitalske donose in dvigali državno premoženje. “Če prispodobno rečem: Ni važno, kakšne barve je mačka, važno je, da dobro lovi miši.”

Nina Žoher