fbpx

[Video] Golob svojemu položaju ni kos? Tako je šokirala njegova izjava pred tujo in domačo javnostjo

Premier Robert Golob je šokiral javnost z izjavo, da je bila odločitev za politiko slaba. (Foto: STA)

Izjava Roberta Goloba, s katero se je zaključil letošnji Blejski strateški forum (BSF), o katerem so za razliko od lanskega leta osrednji mediji poročali veliko bolj aktivno, je dodobra potrdila, da Golob svojemu položaju ni kos. To je priznal sam, njegova trditev pa je sprožila ogromno odzivov tudi na Twitterju.

“… Ne naredite tega,” je odgovoril Robert Golob na vprašanje voditelja na BSF, “kaj ga je najbolj presenetilo pri prehodu iz zasebnega v vladni sektor”. Golob je s svojo trditvijo jasno dal vedeti, da svoji poziciji ni kos, kar pa je le potrditev na vse pretekle prazne obljube, lapsuse v boju z energetsko in prehransko draginjo, njegovim nasvetom o “morski terapiji” kot zdravilu za koronavirus in ostale “golobizme”. Glede na zastavljeno vprašanje pa očitno tudi voditelj ni vedel, da je “vodenje družbe v 100 % državni lasti ni zasebni sektor”, na kar je na Twitterju opozoril tudi voditelj Boris Tomašič.

Na njegovo izjavo sta se odzvala tudi poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je Golobovo izjavo komentiral, da je premier Golob jasno dal vedeti, da je bila njegova pot iz zasebnega sektorja v politiko slaba odločitev. Zaključek panela, ki nam ne more biti v ponos.” Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, je ob tem opozorila na ponavljanje napak iz preteklosti ob izvolitvi “novih obrazov” in zapisala: “če vas ob naslednji volitvah prime, da bi volili Goloba ali spet kakšen “nov obraz”, si ponavljajte Golobov stavek: “Don’t do it.”

Spomnimo, da se je lani, ko je vlado vodil Janez Janša in je bil zunanji minister dr. Anže Logar, Blejskega strateškega foruma udeležilo 17 predsednikov vlad oziroma držav. Letos je zgodba, ko vlado vodi Robert Golob in je zunanja ministrica Tanja Fajon popolnoma drugačna. Na Blejskem strateškem forumu je namreč prisotnih 5 predsednikov držav oziroma vlad. Tega dejstva na BSF niso mogli spregledati niti novinarji, zato so po tako “skromni” udeležbi povprašali samega predsednika vlade Roberta Goloba. “Premier Golob na vprašanje glede letošnje udeležbe predsednikov in premierjev na @BledStratForum, ki je manjša kot lani – je bilo to načrtno ali se vabilom preprosto niso odzvali?” je vprašanje novinarjev objavil novinar N1. Odgovor predsednika vlade je bil morda za nekatere presenečenje, za druge pa prav gotovo ne: “Kaj naj vam odgovorim na to… Ni bilo načrtno.” S tem je Golob dejansko pokazal, kako “resno” ga sprejemajo v tujini in tudi kako “resno” jemljejo trenutno vlado. Udeležba je namreč sorazmerna z ugledom vlade, je opozoril mednarodni pravnik Miha Pogačnik.

Robert Golob (Foto: STA)

Pa vendar njegova izjava ne preseneča, glede na njegovo delo v preteklem obdobju, odkar je postal premier. Dejstvo, da je prišel iz uspešnega državnega podjetja, kjer je bil na vodstveni poziciji, ni pomenilo, da bo prav tako uspešen tudi v vlogi vodenja države. Kot nekdanji predsednik uprave GEN-i, je vodil monopolno podjetje na račun davkoplačevalskega in državnega denarja,  in ni ustvarjal nove vrednosti, kot to počnejo zares uspešni menedžerji. Njegov način vodenja in soočanja s težavami pa je hitro postal jasen, ko je prevzel položaj premierja, saj so se lapsusi vrstili kar eden za drugim.

Od prihoda Goloba na položaj so se kaotična stanja kar vrstila
Spomnimo, da je zaradi nepremišljenega komuniciranja premierja v Sloveniji  že nekajkrat zavladal kaos. Najprej je s politično naivno in do slovenskih potrošnikov povsem neusmiljeno napovedjo regulacije cen pogonskih goriv povzročil kaos na bencinskih črpalkah. Kasneje pa na enak nepremišljen način napovedal odkup vsega slovenskega žita, ne pa tudi cene, zahtevane kakovosti, od koga natančno bo država odkupovala žito in tudi ne finančnih pogojev odkupa. Tako je kaos nastal tudi v prehranski verigi. Da ne govorimo “okvirni košarico 15 živil, z informiranjem o cenah”, zaradi katerih bodo zaposleni dodatni ljudje, ki bodo šteli in primerjali izdelke med seboj. Nepremišljenim izjavam in praznim obljubam pa ni bilo konec, ko je prostovoljnim gasilcem obljubil dodatek, potem pa o tem ni bilo ne duha ne sluha, omembe pa sta vredni tudi njegovi izjavi o zdravljenju koronavirusa z “morsko terapijo” in, da “ljudje ne potrebujejo preveč denarja, ker ga zapravljajo za neumnosti”. Če je koga doslej čudilo, da je Golob zdaj tudi sebi priznal, da nalogi ni kos, je zdaj jasno zakaj.

Tanja Brkić