[Video] Golob upošteval nasvet Janše, ki mu ga je dal na interpelaciji

Novinarska konferenca glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predsednik vlade Robert Golob. (Foto: sta)

Dan po interpelacijski razpravi v DZ je zasedal svet največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Po interpelaciji, katero je vložila stranka SDS, je Janez Janša vladi in Robertu Golobu v izjavi svetoval: “Prav bi bilo, da malo stopijo skupaj, da nehajo delati zmedo, da ne obljubljajo, pa potem tega ni,” je dejal in nanizal vrsto primerov, ko je vlada nekaj obljubila ali najavila, pa potem tega ni izpeljala. “Upam, da je tudi ta razprava, kjer se pokazalo ogledalo vladi, vlado streznila,” je Janša še dodal. In očitno jih je res. Na včerajšnji seji sveta stranke Gibanje Svoboda so stopili skupaj in prišli do zaključka: “Ne bomo več dajali obljub, ampak trdo delali in potem javnost seznanjali z rezultati.” 

“Hvala, Janez,” je ob tem Robert Golob sporočil Janši in dejal, da so lahko “ponovno spoznali, zakaj smo v politiki in zakaj moramo v politiki vztrajati”. Da ne bodo dajali več le obljub in da bodo raje več delali, je Golob sicer označil za pomemben zasuk v načinu komuniciranja: “Izvedli bomo zasuk v komuniciranju – trdo bomo delali in rezultate predstavili takrat, ko bodo vidni”.

Preberite tudi: [Video] Interpelacija minila v luči laži in hvalisanja s tujim delom

Zasuk v komunikaciji
Gibanje Svoboda je namreč gradila svojo kampanjo na obljubi, da bodo spremenili komunikacijo od prejšnjih vlad. Po treh mesecih vladanja je Golob dejal, da je njihov največji dosežek “komunikacija z državljani in znotraj vladne ekipe”. Po enem letu so ugotovili, da ta komunikacija, ki so jo imeli, ni dobra in sedaj delajo nov zasuk. “Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj nam bodo pa ljudje raje hvaležni za rezultate, je še dejal Golob po seji sveta stranke.

Primeri zmedenosti in praznih obljub Golobove vlade – “razglašen orkester”
Priča smo lahko bili mnogim obljubam vlade, ki niso obveljale. Od dodatka sodnikom in davčne reforme, kar povzroča zmedo, je po interpelaciji dejal Janša. “Če smo malo komični, ne vnaša se zmeda samo med ljudi, ampak tudi med živali. Minister najavi odstrel medvedov, predsednik vlade nato pravi, da to ni dobra stvar, na koncu pa smo izvedeli, da bodo medvede vseeno streljali.” 

Minister za zdravje: Nikoli nismo obljubili ukinitve, Luka Mesec: dopolnilno zavarovanje ukinjamo
Eden od primerov “razglašenega orkestra” je ravno ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o čemer so se prav tako pogovarjali na seji sveta stranke. Pravijo, da njihova glavna prioriteta ostaja zdravstvo, pri tem so po premierjevih besedah ključni trije zakoni, eden izmed teh je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim želi vladajoča koaliciji ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vlada RS je na Twitterju objavila izjavo ministra za zdravje Danijela Bešića Loredana, ki je dejal: “… Nikoli ni bilo rečeno, da bomo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinili in ne bo treba ljudem plačevati nič.” Minister je dejal, da nikoli niso obljubili ukinitve, medtem pa je Luka Mesec na svojem Facebook profilu zapisal: “Podražitve ne bo, dopolnilno zavarovanje ukinjamo!”

Pravosodna ministrica eno, Golob drugo
Naslednji primer zmedenosti je Golobova najava, da bodo vrnili vse globe protestnikom v času epidemije: “Delamo na odpravi krivic, ki jih je prejšnja vlada povzročala civilni družbi in ljudem. 62 tisoč glob je bilo izdanih za prekrške v času epidemije. Glob je bilo več kot za 5 milijonov €. Pripravili smo zakon, s katerim bomo vse globe vrnili.” Golob je torej uradno napovedal vrnitev vseh glob, medtem ko je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan izjavila, da “država že spisanih kazni ne bo oproščala in vračala vsepovprek”. Po vsem tem je Slovenija lahko vesela, da se nam obeta “zasuk v komunikaciji”, torej manj obljubljanja in več trdega dela.

Sara Kovač