fbpx

[Video] Golobovi freudovski zdrsi: Po provizijah se je izdal še pri vprašanjih na soočenjih!

Robertu Golobu uhajajo besede, ki bi jih sicer moral zadržati zase. (Foto: STA)

Predvidevanja, da Robert Golob hodi izrecno na televizijska soočenja samo tja, kjer mu pred oddajo ponudijo vprašanja in vsebine, niso več samo predvidevanja. Večkrat je že zavrnil udeležbo v oddaje Nova24TV in Planet TV, zdaj pa je tudi sam (verjetno nehote) priznal, da ima ob udeležbi na soočenjih vnaprej pripravljena vprašanja. Enako se je zapletel, da ni dobil provizij pri energetskih poslih v Bosni in Hercegovini, saj projekt ni bil realiziran. V psihologiji ta pojav imenujejo Freudovski zdrs in nenamerno razkrije nezavedno misel ali odnos.

Na tretjem predvolilnem soočenju, ki ga je v živo predvajala televizija POP TV, je bil med kandidati tudi elektro oligarh in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki mu je med razpravljanjem o morebitnem kršenju integritete njegovih kandidatov, vezano za temo korupcije v zdravstvu, “ušel” stavek, ki dokazuje vsa predvidevanja, da se Golob ne udeležuje soočenj, če nima vnaprej pripravljenih vprašanj  in neverodostojnost njegovih odgovorov, ki so prav tako vnaprej pripravljeni.

Golob priznal, da so vprašanja vnaprej pripravljena
Strokovnjak za govorico telesa Edvard Kadič je na zadnjem soočenju opazil, da se je Golob izdal z naslednjim stavkom: “In ja, ker vem, kaj me boste vprašali, preverili smo, ali je kdo od njih kršil osnovna načela osebne integritete, in ne, nihče od njih naj tega ne bi kršil po naših podatkih”, je dejal Golob, ob čemer pa tudi telesna govorica Tine Bregant, kandidatke za ministrico za zdravje gibanja Povežimo Slovenijo jasno izraža njeno presenečenje nad Golobovim izrečenim stavkom, pri čemer si je tudi ona najbrž mislila, da je “Golob izrekel nekaj, česar ne bi smel“.

Tudi odgovori vnaprej pripravljeni?
Glede na to, da je na razkritje Golobovih nečistih poslov v Bosni in Hercegovini in očitanju jemanja provizij elektro oligarh dejal, da “provizije niso bile plačane, ker projekti niso bili realizirani”, se ob tem poraja velik dvom v poštene namene Golobovih praks. Sploh če pri tem upoštevamo kup očitkov o njegovem nezakonitem izplačevanju plače in dodatkov na račun državnega podjetja GEN-i in dejstvo, da svojo dohodninsko napoved skriva, ne odgovarja na vprašanja javnega značaja in odklanja udeležbo v določenih oddajah, saj se zaveda, da bo moral ob tem pojasniti marsikaj, kar pa očitno brez “plonk listka” ne more storiti.

Freudovski zdrs je zdrs jezika, ki se zdi, da nenamerno razkrije nezavedno misel ali odnos. Ta koncept izhaja iz raziskave Sigmunda Freuda, ustanovitelja psihoanalize. Freud je verjel, da so ti zdrsi jezika običajno spolni po naravi in ​​pripisujejo globoko zatrtim željam iz podzavesti osebe za pogosto neugodne zamere. Zdrsi jezika najpogosteje pojavijo, ko so posamezniki pod stresom ali hitro govorijo.

Golob težko sledi svojim “zgodbicam”
Ironično je dejstvo, da je na soočenju Golob zase dejal, da je “ekonomsko neodvisen in imun na korupcijo”, češ da ima do korupcije ničelno toleranco, medtem ko javnost o njegovih domnevno nezakonitih plačah in korupcijskih poslih posluša in bere že lep čas, vsakodnevno pa na dan pricurljajo še novi poskusi ohranjanja oligarhovske pozicije. Očitno je, da je usklajevanje vseh zanikanj, laži in prikrivanj postalo prezahtevna naloga za Goloba, ki bo slej ko prej prišel v situacijo, ko mu tudi vnaprej pripravljena vprašanja in odgovori ne bodo več pomagali.

Tanja Brkić