[Video] Gorenak: Robert Golob ne bo videl 1. januarja 2024 v vlogi predsednika vlade

Dr. Vinko Gorenak

Mineva natanko leto dni, odkar je nastalo Gibanje Svoboda. Čas, ko je bila stranka še zunaj parlamenta, je zaznamovala sovražna retorika do drugače mislečih oz. političnih manjšin. Čas na oblasti pa so zaznamovali črni seznami oseb za “odstrel”, čistke v državnih podjetjih, ogromna nakazila na državna podjetja, ki jih obvladujejo Golobovi družinski prijatelji, in drastično padanje kakovosti življenja državljanov. Nekaj aktualnih tem s sveta politike je v Temi Dneva osvetlil nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak.

Uvodoma je dejal, da je to, da v tem paketu ministrov, ki so jih imenovali v DZ, ni bilo notranjega ministra, zgovorna zadeva. “Ker je ta položaj očitno prepomemben in Robert Golob išče nekoga, ki bo pismonoša ali kurir. Dobival bo navodila pri njem in jih prinašal navzdol. Kdo to je, je preuranjeno, ampak menim, da je pomembnejše, kdo bo generalni direktor policije, ker minister ima omejena pooblastila do policije. Generalni direktor policije, kot kaže, ne bo Boštjan Lindav, in tu bo bolj pomembno, ali bo ta oseba znala zaščititi neko avtonomijo policije ali ne. Mislim, da bo izbral nekoga zanesljivega, ki mu neizmerno zaupa,” je prepričan Vinko Gorenak.

O ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitev je Gorenak dejal, da ima vsaka država muzej, kjer predstavlja nastanek svoje lastne države. “V Sloveniji imamo tri muzeje, ki se s tem ukvarjajo, in sicer v Celju, Mariboru in Ljubljani, ni pa na enem mestu vse zbrano, kar bi moralo biti. In to je bil namen ustanovitve muzeja, da na enem mestu predstavimo ta del zgodovine v času osamosvajanja.”

Gorenak o očitkih, da si desnica prisvaja osamosvojitev: “Dejstvo je, da so bili predniki današnje levice proti osamosvojitvi”
Komentiral je tudi javni zapis Ladislava Lipiča in Tomaža Časa, ki sta dejala, da vztrajanje pri samostojnem muzeju slovenske osamosvojitve ni upravičeno. “Lipič in Čas sta se sedaj oglasila, sicer pa vodita veteranske organizacije, ki so privesek leve politične opcije. In sama sebe v tem muzeju osamosvojitve ne najdeta, ker sta imela nepomembne vloge v času osamosvajanja”. Na očitke,  da si desnica želi prisvojiti osamosvojitev, pa Gorenak komentira takole: “Če vzamemo, da je Milan Kučan neformalni vodja slovenske leve politične scene, je potem jasno, saj je bil proti osamosvojitvi. In večji del današnje leve politične oziroma njihovi predhodniki so bili proti osamosvojitvi.” Dodal je, da tudi Kučan sodi v ta muzej, ampak ta del zgodovine, ki se je zares zgodil. “Bil je najprej proti, bil je nato predsednik predsedstva in prvi predsednik države. Res pa je, da je glavni del osamosvojitvenih dogodkov naredil Demos, iz katerih so izšle bolj desne stranke.”

Ustavna presoja je inštrument opozicije
O aktualnem dogajanju prejšnjega tedna, ko je koalicija želela dati v ustavno presojo zakon o davčni upravi, je Gorenak imel dialog s stranko Levica. “Rekli so, da so zakon podprli s stisnjenimi zobmi, ampak ga bodo dali v ustavno presojo. Dejal sem, da ga ne morejo dati, ker potrebujejo tretjino poslancev. Potem se je govorilo, da bo cela koalicija dala, nato SD ni želela. “Rešitelj” na koncu pa je varuh človekovih pravic, ki ga bo dal v ustavno presojo. Kakorkoli gledamo, ta inštrument je namenjen opoziciji, ne pa da vlada sprejme in DZ potrdi zakon, potem pa sprašujejo ustavne sodnike, če je vse v redu.”

Kaj Gorenak napoveduje tej vladi?
DZ že leta in leta nazaduje v kulturnem obnašanju, dostojanstvu, pravi Gorenak. “Bili so časi, ko je bilo problematično, ko si svoj suknjič dal na svoj stol, zdaj pa pijejo kavice in kmalu bodo imeli še dunajske šnicle.” Vlada, ki protestira proti sami sebi, je neumnost, če si ti odgovoren za stanje na tem področju, še pravi. “Moje mnenje je, da Robert Golob ne bo videl 1. januarja naslednje leto v vlogi predsednika vlade. Prej ali slej bo prišlo do konfliktov in do zamenjav. Prišel bo nek tretji, ki bo izpolnjeval zahteve političnega podzemlja.”

Anita Gužvič