[Video] Gorenak: Samo na levem polu prihaja do neprijavljenih in nasilnih protestov

Foto: Nova24TV

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič je v petek obdeloval oddajo Skupaj naprej, ki sta jo pripravili komercialna televizija POP TV in javna RTVS. Oddaja naj bi bila namenjena skupnemu boju proti epidemiji, izkazala pa se je za skupen boj proti aktualni vladi. V Butalah torej nič novega. V Kdo vam laže pa se je voditelju pridružil tudi vedno zanimiv gost dr. Vinko Gorenak, nekdanji miličnik in notranji minister, državni sekretar, predavatelj in še kaj. Gorenak je bil miličnik med letoma 1977 in 1990 – takrat je bil namreč tak sistem. Bolj ga pa skrbi, da so nekateri še danes miličniki in se obnašajo, kot da bi še zdaj imeli enopartijski sistem. 

Dr. Vinko Gorenak si sicer ni predstavljal, da se bo iz zasluženega pokoja vrnil še kdaj nazaj v službo. A mu je aktualni premier Janez Janša ponudil to mesto – kot državni sekretar predstavlja nek vezni člen med parlamentom in vlado. “Je pa res, da če hočeš to nalogo opravljati, moraš poznat in parlament in vlado. Parlament sem v treh mandatih spoznal, v vladi sem tudi bil kot minister – tako da te labirinte recimo obvladam,” je povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Povedal je tudi, da mu njegova javna prepoznavnost, ki si jo je pridobil v mnogih letih delovanja v politiki, pride kar prav in da se tudi zaradi tega lahko dobro sporazumeva tako s poslanci kot tudi z ministri. Voditelj oddaje Boris Tomašič ga je vprašal, če to lahko zatrdi za vse poslance, ne glede na to, iz katere stranke prihajajo. Gorenak mu je odvrnil: “Ne, to pa ne gre,”  temu pa je sledilo pojasnila, da v koaliciji KUL komunikacije tako ali tako ni. Ponudili so jim partnerstvo za razvoj, da bi lahko sodelovali pri pripravi zakonov in tako naprej, pa seveda niso hoteli. Komunicira lahko sicer s komerkoli, vendar pa ima z nekaterimi poslanci, ko nastopajo v državnem zboru, težave.

Tomašič je Gorenaka izzval tudi z vprašanjem, da je bil včasih komunist – kako torej je lahko prišlo do tega, da je danes demokrat. Gorenak je pričel z razlago od začetka. V srednji šoli ga je našel profesor sociologije, nagovoril je nekaj dijakov, da vstopijo v partijo. Seveda so vstopili, to je bil čas, ki ga ljudje danes ne razumejo, je dejal državni sekretar. V partijo ni šel zaradi privilegijev, ampak zato, ker so jih prepričali, da živijo v najboljši državi na svetu in v najboljši Republiki na svetu – se pravi, na planetu ni več ničesar boljšega od Slovenije, ki jo vodijo komunisti. Sam je iz partije sicer izstopil globoko v času socializma, kar je opisal tudi v svoji knjigi ter objavil dokumente. A stranka SD ga je še dolgo za tem vodili v svojih evidencah – večkrat jim je moral zagroziti, naj ga izbrišejo.

Razklanost med levim in desnim polom še nikoli ni bila tako izrazita
Gorenak se je spomnil, da je v vseh svojih poslanskih mandatih z lahkoto komuniciral prav vsemi, ne glede na politično opredeljenost, danes pa temu ni tako. Ne predstavlja si, da bi se na primer usedel na pogovor z Markom Koprivcem, ponosnim naslednikom komunistov, pa ne zato, ker se sam ne bi hotel usesti. Se pa Gorenak boji, da Koprivcu ne bi mogel dopovedati niti najbolj elementarnih stvari. Spomnil je, kako so si leta 1990 v stranki SD prisvojili vse nepremičnine, ki so jih imeli v partiji, leta 1996 so se z neko resolucijo od partije distancirali – Miran Potrč je o tej resoluciji zelo pogosto govoril in poudarjal, naj ne gledajo na njih kot na naslednike komunistov, potem pa se zgodi leto 2018, ko pride ponosni naslednik zveze komunistov Koprivc. “Jaz tega ne razumem, ne znam razumeti tega,” je poudaril Gorenak, s Tomašičem pa sta rekla še nekaj stavkov na temo Moškovičeve vile ravnanja z družbenim premoženjem.

Samo na levem polu prihaja do neprijavljenih in nasilnih protestov
Naslednja tema so bili neprijavljeni protesti, ki potekajo že ves čas epidemije, nekateri protesti pa so bili tudi nasilni. Voditelj je Gorenaka prosil za komentar očitkov, ki so nekajkrat leteli na Policijo – češ da so prekoračili svoja pooblastila, da so bili pregrobi. Gorenak je za začetek izpostavil prvo ločnico – ne spominja se namreč niti enega protesta desnega pola, ki bi bil neprijavljen. Tudi ko so leto in pol protestirali pred sodiščem, so bili vsi shodi prijavljeni, sami so plačevali varnostnike in skrbeli za red. Druga ključna razlika pa je tudi v tem, da se na desnih zborovanjih vidi slovenske zastave, domoljubne pesmi, na levem političnem polju pa vidimo nasilje. “Že v miselnosti desne in leve politične scene je ena velika razlika,” je poudaril Gorenak. Opaziti je tudi razliko, kako o dogajanju poročajo mediji. Tako leta 2012, 2013 kot tudi sedaj, je bilo na protestih poškodovanih več policistov kot pa udeležencev – kdo je potem nasilen, policija ali demonstranti? Jasno je, da ne gre za nasilje policistov. Mediji ves čas poudarjajo, kako je policija nasilna le v času desnih vlad – seveda, če pa v času levih vlad ne prihaja do nasilnih protestov, mar ni to povsem logično? A mediji namenoma zamenjujejo posledice in vzroke, tako kot tudi namenoma ponavljajo, da se je tokrat prvič uporabilo vodni top in solzivec. Tudi to namreč ne drži, kar je Gorenak potrdil.

Foto: Nova24TV

POP TV se gre medijski umor
Sogovornika sta se pogovarjala tudi o napovedanih interpelacijah, voditelja je zanimalo, ali bi opozicija lahko nabrala potrebnih 46 glasov – Gorenak je bil mnenja, da zelo težko. “Zaenkrat ne kaže, da bi uspeli,” je ocenil Gorenak. Tomašič je v okviru tega pogovora izpostavil, da ga skrbi to, kar se je zgodilo ministru Andreju Vizjaku oziroma dejstvo, da očitno obstajajo določeni posnetki, stari 14 let ali pa morda še več, ki so bili nezakonito posneti in shranjeni do primernega trenutka. Poraja se seveda vprašanje, koliko takih posnetkov še obstaja in koliko ljudi se morda izsiljuje na podlagi nekih posnetkov. “POP TV se gre sedaj medijski umor, Vizjaka želijo medijsko izčrpati in uničiti,” je Gorenak opisal delovanje komercialne medijske hiše, ki posnetek med Vizjakom in Bojanom Petanom objavlja po delih, kot da bi šlo za neko telenovelo. A je prepričan, da Vizjak temu ne bo podlegel.

Kaj nas torej čaka, izjemno umazana volilna kampanja, v kateri bo šlo za biti ali ne biti na obeh straneh? Vse kaže na neko zmago na levem političnem polu, vsaj ankete, je dejal Gorenak. Recimo da se to tudi zgodi in da levi pol dobi možnost da sestavi vlado. Na podlagi zgodovinskih podatkov starih tri leta lahko ugotovimo, da so to isti ljudje, ki so se leta 2020 skregali, vrgli puško v koruzo in zbežali. Kakšno garancijo torej imamo, da je taka vlada lahko stabilna? Gorenak je sicer prepričan, da bo stranka SDS povečala število poslancev, enako si želi tudi za NSi. Za bolj natančno napoved pa vabljeni k ogledu celotne oddaje.

Sara Bertoncelj