fbpx

[Video] Gorenak: Švarc Pipanova je omenila depolitizacijo sodstva in tako priznala, da so sodišča spolitizirana

dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

Svoj mandat je nastopila 15. slovenska vlada pod vodstvom Roberta Goloba. Vladi Janeza Janše so očitali kadrovanje in da tega oni ne bodo počeli. Na prvi seji vlade pa smo bili priča kadrovskemu cunamiju, ki je bil precej nesorazmeren. Naročili so namreč pregled vseh zaposlitev in napredovanj v zadnjih dveh letih. “Kadar kadrujejo na desni, je to brutalni napad, brutalni posegi z lastnimi kadri, ko kadrujejo na levi, pa so to nujno potrebni kadrovski popravki. Na prvih sejah vlade običajno prihaja do imenovanja državnih sekretarjev,” je v intervjuju pojasnil nekdanji poslanec, minister in državni sekretar dr. Vinko Gorenak.

Kot pravi Vinko Gorenak, je od leta 2008 prešlo v navado, da se je na prvih sejah imenovalo državne sekretarje. Prej pa tega ni bilo. “V letih 2012 in 2020 smo jih tudi mi. Tu in tam se je zgodila še kakšna menjava, kot je recimo vrh policije, Sove, kakšne obveščevalne službe morda”.  Prva seja te vlade pa je Gorenakovih navedbah posegla mnogo globlje. Prvič je videl, da so uveljavili generalne sekretarje, menjavali generalne direktorje. “Posegli so torej do tretjega nivoja generalnih direktorjev. To ne nakazuje nič dobrega. Brutalno bodo kadrovali in to prodajali kot nujno potrebne popravke z namenom normalizacije Slovenije. Njihovi dominantni mediji, zlasti hišna POP TV, bodo to seveda veselo reklamirali,” je prepričan.

Vsaka vlada zaposli določene kadre. Tudi pred odhajanjem, je pojasnil Gorenak in mu ni jasno, kaj jim bo prineslo preverjanje vsega tega. Meni, da nič pametnega, ker če je bil nekdo zaposlen, je bil zaposlen. “Ne moreš reči: zaposlila te je Janševa vlada, odpustili te bomo. To se ne da, ker na sodiščih ne gre skozi. S svojim ravnanjem povzročajo samo nemir in strah med zaposlenimi, ker efekta zaradi tega ne bo,” je bil jasen.

Kot je znano, se gre Golobova vlada racionalizacijo s povečanjem ministrstev. “Golobu ne bi verjeli, če ne bi mediji, ki so njim naklonjeni, to prodajali kot živo resnico. Ne moreš ti tega, da tam, kjer je bil enkrat en minister in bosta sedaj dva, dve tajnici, dva fikusa, dva državna sekretarja, x ljudi v kabinetu, prodajati za racionalizacijo. To se da prodajati samo tam, kjer ljudje verjamejo njihovim medijem.”

Večje število ministrstev nikakor ne pomeni večje učinkovitosti
Če bodo tri ministrstva več, to pomeni tri ministre več, šest državnih sekretarjev, tri tajnice, 3-krat 6 kabinetnih zaposlitev, in smo že pri 30 do 35 ljudeh, je pojasnil Gorenak: “To ne more biti racionalizacija, pa sem tukaj naštel najožji del, da ne govorim še o kakšnem šoferju in tako naprej. Gospod Golob pravi, da je s tem okrepil določena področja. Poglejte, mi smo leta 2012 imeli 12 ministrstev pa je vse čisto normalno delovalo. Mnoge države imajo mnogo manjše število ministrstev, Madžari denimo osem, malo pa jih imajo tudi Švicarji.” Gorenak meni, da je tukaj v veliki meri šlo za to, da je Golob zadovoljil apetite ljudi, zlasti tistih, ki sodelujejo v vladi, in tistih, ki jih je sam povabil v vlado. “Večje število ministrstev nikakor ne pomeni večje učinkovitosti. Kvečjemu obratno,” je prepričan.

Bobnarjevi več težav predstavljalo pokrivanje vnaprejšnih Golobovih izjav glede južne meje
Gorenak je povedal, da je bila predstavitev zdajšnje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar edina, ki jo res spremljal od prve do zadnje minute, ostale pa je spremljal tako kot večina ljudi. “Njena predstavitev je bila ena najbolj poglobljenih. Tukaj se kaže več aspektov. Prvič, aspekt poznavanja. Ona sistem pozna. Začela je kot kriminalistka, končala kot generalna direktorica policije, sedaj pa je ministrica.  Drugi del, kjer je imela nekoliko več težav, je bilo pokrivanje Golobovih vnaprejšnjih izjav glede južne meje.” Bobnarjeva je bila namreč v vrhu policije, ko se je južna meja postavljala. “Res ni bila oseba, ki bi o tem dokončno odločala, a videlo se je, da ima pri tem težave. Govorila je, češ, bomo kamere postavljali, žico pa odstranili. Ponavljala je tudi floskule, kot so, da so vsi ilegalci begunci ter da so vsi enakopravni. To je očitno neka mantra Goloba in te vlade. Ona dobro ve, da ni tako.” Pravi prosilci za azil, torej begunci, namreč pridejo na mejni prehod, povedo, zakaj so prišli, torej, da so preganjani, da je pri njih vojna in so upravičeni do azila. Ilegalci pa ne pridejo na mejne prehode, poskrijejo se v tovornjake in tako naprej. “To seveda počnejo, ker vedo, da so v nezakonitem položaju.”

Gorenak meni, da je Bobnarjeva povsem zgrešila dvoje: “To je vračanje položaja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU)  v leto 2010. Vedeti moramo, da je bil položaj NPU, ki ga je postavila Katarina Kresal sui generis. Dejali so, da deluje pri kriminalistični policiji, čeprav ni bil del policije. Šef NPU-ja je bil po zakonu prek generalnega direktorja odgovoren ministrici.” To narediti je po Gorenakovem mnenju napačno. Tisti, ki preiskujejo kriminal, so namreč del kriminalistične policije. Ne morejo biti del česa drugega. “Drugo pa, da bo zavarovala generalnega direktorja policije tako, da bo spremenila zakon, da ta ne bo zamenljiv. To smo že imeli leta 2010. To zakonsko stanje sem kot minister za notranje zadeve podedoval in sem lahko generalnega direktorja prosil, da bi odstopil. Ona sama pa je na zaslišanju rekla, glejte, jaz nič en zamerim, da sem bila odstavljena. Tako ali tako s to ekipo ne bi bila kompatibilna, je dejala. Prav, moramo pa tudi to kontra obrniti. Nov minister tudi lahko ni kompatibilen z generalnim direktorjem policije.”

Foto: Nova24TV

O tem, da bo ponovno pogledala policijske postopke, pa Gorenak meni, da ima vsak minister pravico stvari pogledati za nazaj. “Tudi mi smo naredili tako. Iz tega ne bi delal posebne drame. Čisto nepotreben pa je bil njen korak proti sindikalistom. Z njimi namreč ne bo imela nobenih problemov. Sindikati delajo probleme desnim vladam, nikoli pa levim. V času mojega ministrovanja sta imela oba policijska sindikata pogodbo z ministrstvom oziroma s policijo, po kateri je med 60 in 80 policistov 365 dni v letu prejemalo plačo za sindikalno delo,” je izpostavil in dodal, da bi to v resnici bilo treba pogledati.

Ko je levica na oblasti, ni kolesarjev, ni demonstrantov
Dominika Švarc Pipan je govorila o depolitizaciji sodstva. Na isti seji, kjer se je njo potrjevalo, je predsednica Državnega zbora RS rekla, da bodo brisali vse globe, ustavili vse postopke, ki tečejo proti protestnikom, ki so kršili zakon, in podelili splošno amnestijo vsem, ki so protestirali proti vladi Janeza Janše. “S tem, ko je omenila depolitizacijo sodstva, je priznala, da so sodišča spolitizirana. To me veseli. To, da nekdo na eni strani napove, da bo naredil amnestijo v tem primeru, je ena najbolj nagravžnih in podlih stvari.” S tem namreč dajo po Gorenakovih besedah zelo jasen signal. Prvič, da je dovoljeno demonstrirati in kršiti. “Ko je levica na oblasti, tako ni kolesarjev, ni demonstrantov. Po moji oceni je to investicija za naprej. Sporočajo namreč, ste oproščeni, ampak, če bi prišel na oblast zopet Janša, je potrebno takoj na kolesa. Takoj začeti kričati, še preden bo prevzel oblast. Vas bomo tako potem mi oprostili. Podlo, nesramno in grdo.”

Goloba vidim kot šoferja avtobusa, ki je začel v Murski Soboti, naredil krog po Sloveniji in se ustavil v Ljubljani in nabral določeno število potnikov. “Ti potniki se med seboj ne poznajo. Pojma nimajo, kdo je kdo. Logično je, da to ne more funkcionirati. Če zraven dodava še to, kar se je zgodilo po volitvah, volivci vendarle mislijo, da bo zmagovalec sestavil vlado s strankami, ki so v parlamentu. Šarec in Bratuškova so izpadli, sedaj pa so prišli nazaj. Ljudstvo jih je nagnalo, on pa jih je vzel nazaj. Še več, bodejo tudi druga imenovanja. Heferle je izpadla iz parlamenta, pa je postala državna sekretarka MNZ, državni sekretarji so postali tudi Koprivc, Medved itd.,” je poudaril kritično. Meni, da bo prej ali slej prišlo do sporov. “Vprašanje je, kdaj bomo za to izvedeli.” Misli, da bo vlada trajala štiri leta. “Levica bo najprej ugotovila, da ni dosegla svojih ciljev, in bo znala izstopiti. Golob lahko še vedno reče, hvala lepa, izvolite. Ima še vedno skupaj z manjšincema 50 glasov. Če pride v spor z SD, je že malo bolj nevarno. Želim si, da ostanemo vsaj tam, kjer smo,” je zaključil.

Sara Kovač