fbpx

[Video] Perič (SMC) poslanko LMŠ Korčetovo povsem “razbil” pred TV zasloni

Foto: posnetek zaslona

Opoziciji KUL ne uspeva vlaganje interpelacij, saj jim ne uspe prepričati zadostnega števila poslancev. Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič meni, da gre pri vlaganju interpelacij za nagajanje koaliciji in prazne očitke, pri čemer nagajajo vladi in koaliciji, namesto da bi ta čas raje namenili za reševanje drugih problemov. “Jaz mislim, da sta bili obe interpelaciji, vsaj za ta trdi del opozicije KUL-a, konkreten fiasko,” poskuse KUL-a ocenjuje Perič. 

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je v oddaji 24ur poslanki LMŠ Jerci Korče nalil čistega vina. Perič je izpostavil, da se je v prejšnji vladi Marjana Šarca izkazalo, da so poslanci LMŠ znali rušiti svoje ministre in ni presenečen nad številom interpelacij v tej vladi. “Ena interpelacija ni bila uspešna, vse te argumentacije, ki jih poslušamo, so bile pojasnjene, tudi minister je sam pojasnil. Tisti, ki je želel razumeti, je razumel,” je dejal Perič.

Perič v nadaljevanju pojasnjuje, da je tudi interpelacija ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča bila neuspešna. “Niste bili uspešni pri rušenju drugih ministrov,” je dejal. V nadaljevanju še pojasni, da niso bili uspešni pri sprejetju proračuna, kljub obstrukciji pa jim ni uspelo preprečiti izvolitve novega ustavnega sodnika. “Kadarkoli začutite nek dvom, neko negotovost, umaknete svoje poslance, sploh pri tajnih glasovanjih, ker si med seboj ne zaupate,” je dejal Korčetovi.

Perič še opaža, da s strani opozicije prejmejo le destrukcijo, nesodelovanje, razbijaštvo in neko spotikanje. “Nobene kreativne rešitve, nobenega konstruktivnega predloga,” je pojasnil. Sam misli, da ljudje vidijo, kakšne so alternative, in so zagotovo razočarani nad tem, kako delajo kot politiki. “Jaz verjamem, da alternative so in današnji prispevek je zelo jasno pokazal, da se v političnem prostoru marsikaj dogaja in se marsikaj bo zgodilo,” je še dodal.

Delitev na leve in desne ne prinaša rezultatov
Perič meni, da trda blokovska delitev na levo in na desno sredino ne bo prinesla rezultatov. “In to, kar v KUL-u ponujate, neko izključevanje, neko nezmožnost sodelovanja in težave, ki jih imate znotraj sebe, ni tisto, kar Slovenija v tem trenutku potrebuje,” je zaključil Perič. Slednji je v torek podal svoje mnenje tudi v Temi dneva, kjer je dejal, da so obe interpelaciji njihovih ministrov vzeli resno. “Izkoristili smo jih kot priložnost, da predstavimo, kaj je bilo v tem času narejenega.”

Razprava pri interpelaciji ministrice je bila veliko bolj bogata, saj je dlje časa na svojem položaju kakor Dikaučič. “Jaz mislim, da sta bili obe interpelaciji, vsaj za ta trdi del KUL-a opozicije, konkreten fiasko,” je ocenil. Očitki ministroma so bili po njegovem opažanju prazni, opazil pa je tudi elemente zaničevanja in neke obtožbe, ki ne pritičejo Državnemu zboru. “Jaz mislim, da si ta “trdi del” opozicije ne dela usluge, ko brez nekega premisleka te instrumente, ki jih ima na voljo, vlaga enega za drugim.”

Čas, namenjen interpelaciji, bi lahko izkoristili za kaj drugega
Perič je pri interpelaciji Kustečeve opazil, da so na njeno delo padali enaki očitki kot pri prvi interpelaciji. “Vložena je bila zaradi interpelacije same, zato da se nagaja koaliciji, nagajajo državnemu zboru, navsezadnje nas izčrpavajo,” je pojasnil in dodal, da ne vidi nobenega smisla v takšnem početju, saj bi lahko te ure, ki so bile namenjene interpelacijama, izkoristili za kaj drugega. “Od teh dveh interpelacij državljani niso imeli praktično nič koristnega in uporabnega.”

Foto: Montaža Demokracija/STA

Ministru Dikaučiču očitajo, da je v sodni preiskavi. Po besedah Periča si Dikaučič želi, da bi se sodni postopki zoper njega pohitrili, kar se je tudi zgodilo. “Kot nam je minister pojasnil, so tisti postopki, ki tečejo zoper njega, takšni, da sam ni v skrbeh in ni nič narobe. Mi mu zaupamo in verjamemo. Verjamemo tudi, da bodo ti postopki v kratkem zaključeni in da se bo izkazalo, do česa je res prišlo,” je obrazložil.

Zaradi lastnih odločitev Levica ni mogla opraviti glasovanja na daljavo
Dva poslanca Levice nista mogla glasovati na interpelaciji, saj sta bila pozitivna na novi koronavirus. V Državnem zboru so se že pogovarjali, da bi lahko poslancem omogočili glasovanje na daljavo, ampak ravno na pozive Levice bi morali zaostriti pogoje, kdaj se uspe to narediti. “Sedaj se je izkazalo, da so se znašli v škripcih ravno zaradi lastnih odločitev,” je poudaril.  Kot je dejal v nadaljevanju, je ironično, da so ravno po seji, ko so ministru nekaj ur očitali, da ne spoštuje postopkov in da ni na strani pravne države. “Tukaj vidimo, kako v KUL opoziciji resno jemljejo postopke in pravno državo.”

KUL ima na voljo dve poti delovanja
Volitve bodo 24. aprila naslednje leto, Perič meni, da bi  bilo korektno, da opozicija dovoli vladi, da dokonča svoje delo in vse projekte, ki ostajajo odprti. “Imajo pa dve možnosti: ali se še naprej spotikajo na ta način in skušajo svoje volivce prepričati, da so oni tista alternativa. Lahko pa uberejo neko drugo pot, da ponudijo nekatere kreativne ideje, projekte in vizijo Slovenije,” še ocenjuje in poudarja, da se najraje poslužujejo prve možnosti, kar pa predvsem škodi državi. Žal pa KUL-u ne uspeva, saj jim ne uspe prepričati zadostnega števila poslancev, da bi lahko svoje namere tudi uresničevali.

Sara Rančigaj