fbpx

[Video] Grims o Klakočarjevi: Če je tako sodila, ni čudno, da je imela težave in je morala oditi

Poslanec Branko Grims (Foto: Nova24TV)

“Dejstvo je, da parlament vodi sodnica, ki ob očitni kršitvi poslovnika pravi, da postopkovna pravila veljajo, če večina ne odloči drugače. Če je tako sodila na sodišču, se ne čudimo, da je imela tam težave in je morala tudi oditi,” je prepričan poslanec SDS Branko Grims glede nove predsednice Državnega zbora RS Urške Klakočar Zupančič, ki sicer pravi, kako je v komunikaciji potrebno spoštovanje, a praksa je povsem drugačna. Čeprav nova vlada sploh še ni dolgo na oblasti, smo priča neprimernim izpadom in nespoštovanju Poslovnika Državnega zbora RS.  

Gibanje Svoboda je preprečljivo zmagalo. Medeni tedni so se začeli spreminjati v medene mesece z mediji. Dogaja pa se veliko stvari, ki bi jih težko imenovali kot praznik demokracije. Pijani od zmage proslavljajo, a kaj hitro so zašli iz poti demokracije.

Branko Grims je v oddaji Aktualno, kjer se mu je kot sogovornik pridružil tudi poslanec NSi Jožef Horvat, poudaril, da Ustava RS zavezuje vse in vsakogar. Vse veje oblasti bi se tako morale ravnati po ustavi. “Izvršilna veja oblasti pa potrebuje poleg tega še zakonsko podlago za vsako svojo odločitev. V danem primeru gre za očitna kršenja slovenske ustave, in sicer vsaj treh členov, ko gre za izdelavo spiskov za odstrel gre za kršitev 49. člena Ustave RS, ki govori o svobodi dela. Se pravi, da imamo svobodo izbire dela in da je vsakomur pod enakimi pogoji dostopno vsako delo. Po drugi strani gre tukaj za kršenje 2. člen ustave, ki pravi Slovenija je pravna država in 14. člen ustave po katerem smo vsi enaki. Sedaj pa očitno nismo več,” je kritičen poslanec.

Poslanec Grims se je obregnil ob nedavno odločitev ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je preklicala sklep vlade iz prejšnjega mandata, po katerem je potrebno izterjati stroške policije od organizatorjev protestov. Zakon je tukaj kristalno jasen. “Če je potrebno sodelovanje policije, če gre za nelegalne proteste/neprijavljene proteste, potem je tisti, ki je organizator, to dolžan plačati. Oziroma je policija to dolžna izterjati. Tukaj ni nobenega lahko, da bi bila pravica izbire,” je poudaril in dodal, da je Bobnarjeva s tem zavestno kršila zakon RS in s tem tudi slovensko ustavo.

Izpadi, nedovoljevanje postavljanja vprašanj, brutalno povožen poslovnik, način komunikacije v Državnem zboru RS. “To so izpadi, ki jih doslej nismo bili vajeni. Sploh pa ne s strani predsednika DZ,” je poudaril poslanec Horvat in dodal opažanje, da je ta svoboda nekoliko ali pa bistveno drugačna kot je svoboda, ki je ena od ključnih vrednot krščanske demokracije. “Svoboda je tesno povezana kor siamska dvojčka z odgovornostjo. Ta njihova svoboda je celo kršiti pravila, ki veljajo v tej državi, ustavo in zakone. Takšnih nastopov še nismo vajeni s strani enake med enakimi. To nas vznemirja. Po drugi strani pa se strinjam, da pijanost od velike zmage še kar traja. Od te pijanosti ljudje ne moremo živeti.” Niti pa natančno ne vemo, kakšna smer politike se nam obeta, je prepričan poslanec NSi. To namreč ne vemo, ker eno je retorika s strani KUL-ovcev in Roberta Goloba v času volilne kampanje, drugo je, kar je napisano v koalicijski pogodbi. Potem pa imamo že tretjo varianto – interpretacije koalicijske pogodbe, češ da ne bo tako, kot je v koalicijski pogodbi. “Velja torej ena zmeda,” je prepričan.

Grims je v pogovoru spomnil na legendarni stavek iz filma: “Zdaj moramo paziti, kaj govorimo, zdaj je svoboda”. Dejstvo je, da  vodi parlament sodnica, ki ob očitni kršitvi poslovnika pravi, da postopkovna pravila veljajo, če večina ne odloči (izglasuje) drugače. Če je tako sodila na sodišču se ne čudimo, da je imela tam težave in je morala tudi oditi.” Po besedah Grimsa je tisto, kar v danem primeru najbolj bode v oči to, da se govori eno, dela pa drugo. “To lahko pokažemo tudi na drugih primerih. Poglejte gospo Bobnarjevo. Bila je podpisnica predloga za postavitev dodatne ograje in zdaj ista ministrica zagovarja podiranje te iste ograje. To so milo rečene smešne stvari. Isto je bilo pri Golobu. Pravi, da je sredina, hkrati pa zagovarja, da je potrebno vključno s preganjanjem fašizma ograjo podreti, kar pomeni, da je bolj levičarski od KUL-a.”

Foto: Nova24TV

Grims zagotavlja, da bo ta vlada ultra leva. Ti ljudje namreč po njegovo ne bodo mogli iz svoje kože. “Edino, kar se lahko od njih pričakuje, je neznansko dvigovanje davkov in težave v gospodarstvu, ki se bodo najverjetneje pojavile zelo kmalu.” Zelo zanimivo bo po njegovo gledati poročanje istih medijev, ki so prej vlado Janeza Janše, ki je delala fantastično, napadali, kako bodo torej ti poročali, ko bodo težave, zaradi pretiranih obremenitev, zaradi dodatnih davkov in vsega ostalega kar se bo nakopičilo v naslednjih tednih in mesecih. “Garantiram vam lahko, da vlada Roberta Goloba na področju gospodarstva ne bo uspešna,” je prepričan Grims. 

V koalicijski pogodbi je po besedah Horvata veliko elementov iz političnega programa Levice. “To je grozljivo za to državo. V Sloveniji ima po ustavi oblast ljudstvo. Torej ljudstvo na volitvah izvoli svoje predstavnike, ki v imenu ljudstva sprejemajo odločitve. Kaj pa so ljudje rekli strankama SAB in LMŠ, ne, hvala. Sedaj pa ti ljudje prihajajo na ministrska mesta. Šarec je celo na državotvornem ministrstvu,” je izpostavil kritično. 

Izhajajo iz principa prerazdelitve, ki pa v praksi ne deluje
Napoveduje se davek na premoženje, suspenz zakona o dohodnini. Prihaja kriza. Šuštaršič rekel, da ne bo navadna, ampak strukturna kriza. Imamo pa vlado, ki ima koalicijo strank, kjer noben nobenega ne posluša. Na vprašanje, kaj nas čaka jeseni in pozimi, je Grims odgovoril, da ni  optimističen. Vlada bo namreč šla na povečanje porabe in uvajanje davkov. “Te volitve so bile referendum proti covid ukrepom. Ljudje so bili nahujskani s strani medijev in so se odločili čustveno. Sedaj razmišljajo, kaj bo. Ta vlada izhaja iz drugih principov. Oni izhajajo iz principa prerazdelitve.” Hočejo namreč vzeti in dajati drugim, seveda njihovim. “To pa v praksi ne deluje. Vedno se konča točno tako kot je povedala železna lady Margaret Thatcher: Vsak socializem se konča slabo zato, ker prej ali slej zmanjka tujega denarja.” Horvat se je obregnil ob nepripravljenost na sodelovanje, saj se je prvič v desetih letih zgodilo, da sploh niso bili niti povabljeni na pogovore glede koalicije. “To izključevanje nam ne bo prineslo do velikega nacionalnega konsenza, kako določene podsisteme modernizirati, šolstvo, zdravstvo…”.

Foto: Nova24TV

Predlagan davek na premoženje je nova nacionalizacija, ki pa je lep izraz za organiziran nacionalni rop
Kar se varnosti tiče, so po besedah Grimsa napovedi zelo slabe. Napovedujejo namreč podiranje ograje, ki je namenjena zaustavljanju radikalnega islama in ilegalnih migrantov. “Že sedaj se povečujejo migracije, kaj šele bo. Oni ko govorijo o davkih ne povedo koga bo udarilo. Udarilo bo stare slovenske družine, srednji sloj. Kajti tisti, ki je v Rogu, neki nevladnik, pa so za njim morali še igle pobirati, ga ne moreš obdavčiti, on bo namreč prejemnik.” Predlagan davek na premoženje je po besedah Grimsa nova nacionalizacija, ki pa je lep izraz za organiziran nacionalni rop. “Vzameš tistim, ki so se odrekali in ustvarjali ter daješ tistim, ki niso naredili nič ali pa so vse zapravili. Že sam signal je katastrofa. Če bo stvar trajala, je možno napovedati konec. Mlade slovenske družine,  podjetniki bodo odšli v tujino. Bistvo te vlade je, da je protislovenska in protirazvojna, saj izhaja iz politike jemanja, obremenjevanja gospodarstva, posameznika, družin.” Vsaka pot v socializem se po besedah Grimsa konča s katastrofo. “Ko gre za varnost to pomeni ogrožanje ljudi, s tem pride do velike zamenjave. Računajo da bo do naslednjih volitev še večje število volivcev, ki bi jih volili, tisti, ki ustvarjajo, bodo namreč šli,” je bil kritičen.

Glede zdravstva je Grims izpostavil prepričanje, da ljudje v 30 dneh zanesljivo ne bodo prišli do specialista, kot so obljubljali Golobovi, ampak do socialista. To pa je res. Horvat je prepričan, da na pacientih ne bi smeli delati eksperimentov, ker človeško življenje je nedotakljivo. “Pacient mora biti v ospredju. Ne vemo, kaj bo prinesel interventni zakon. Gre za težek zalogaj. S strani leve hemisfere poslušamo grde stvari o koncesionarjih, želim si da bi bilo zasebnega več. Tam, kjer imamo zasebne ambulante, tam ni toliko korupcije kot v javnem zdravstvu,” je izpostavil. V zvezi s tem pa je Grims spomnil, da ljudje, ki imajo polna usta javnega zdravstva, gredo, ko zbolijo, brez zadržkov k privatniku ali pa v tujino. “Ko je Milan Kučan potreboval operacijo je takoj odšel v tujino in takšnih primerov je ogromno,” je dejal Grims.

[Celoten pogovor si lahko ogledate na priloženem posnetku]

Ana Hribar