fbpx

[Video] Histerija na RTV Slovenija in levici zaradi izgube privilegijev in vpliva

Bojan Požar, Dejan Jelovac, Ivan Štuhec, Peter Jambrek, Aljuš Pertinač. (Foto: STA, Nova univerza)

Ker avtoritarna levica v hramu demokracije ne pusti svobodne razprave, smo se odločili, da pri nekaterih deležnikih preverimo, kaj menijo o spremembi medijske zakonodaje. Večina slovenskih politikov ugotavlja, da je slovenska medijska zakonodaja zastarela in je nujna njena posodobitev. Vendar so tako na RTV Slovenija kot tudi na politični levici zagnali vik in krik, da bo to zadalo smrtni udarec nacionalnemu mediju. Očitno gre za enormno pretiravanje.

“Seveda ga ne bo konec. To bi bilo smešno, če bi zaradi takega razloga, trenutno je še vedno samo predlog, bilo konec nacionalne televizije. Potem bi morali biti ukrepi bistveno bolj drastični,” pove član programskega sveta dr. Ivan Štuhec. Sam je bil svetnik v programskem svetu RTV pred desetimi leti, prav tako je  v tej vlogi tudi sedaj in opaža predvsem nazadovanje.

“Vsebinsko, kar seveda zadeva informativni program, je nazadovanje v tem smislu, da pred desetimi leti se je dejansko veliko bolj trudilo v smeri profesionalnega obravnavanja tematik in veliko bolj uravnoteženega pristopa k politično delikatnim zadevam. Medtem ko smo v zadnjem času priča izrazito enostranskemu ideološkemu pristopu,” pove Štuhec.

Bojan Požar levičarske pravljice, da bo Janez Janša prevzel medije, označuje za brezvezne in irelevantne govorice

Da gre v osnovi za dober zakonodajni medijski paket, je prepričan novinar Bojan  Požar: “Recimo to, da ponujajo neko možnost za enakopravne pogoje za vse slovenske medije, kar do sedaj ni bilo in hkrati razbijejo neke monopole, ki jih imajo določeni mediji v Sloveniji. To se mi zdi zelo pomembno.”

Komentiral je tudi očitek, da Janez Janša prevzema medije. Ta očitek je po njegovem mnenju, “bom rekel praktično brez veze. Mediji so v glavnem zasebne gospodarske družbe in jih nobena politika ne more prevzeti. Lahko jih prevzame samo tako, da jih kupi. Nisem slišal, da bi kakšen predsednik vlade kje kupoval medije. To je irelevantno.”

Bojan Požar (Foto: STA)

Spremembo medijske zakonodaje podpirajo tudi v civilni iniciativi Katedrala svobode. V ta namen so napisali pobudo za medijsko pluralnost in normalnost. Pri tem so se osredotočili na informativni politični program, saj osrednji mediji posredujejo “skrajno enostranske politične informacije. Sicer take, ki niso sredinsko leve, ampak skrajno leve. Take, ki so na robu političnega prostora v vseh normalnih, zahodnih evropskih demokracijah. To pomeni, če gledamo iz ustavno pravnega vidika, surovo in neposredno kršitev ustavne pravice vseh državljanov in tudi drugih prebivalcev Republike Slovenije do svobode izražanja,” je povedal predstavnik inciative, pisec slovenske ustave in nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Peter Jambrek.  V Katedrali svobode so prepričani, da bomo priča nadaljnjemu umiranju na obroke monolitne in monopolne RTV.

Aljuš Pertinač opozarja, da vsi mediji ne morejo konkurirati pod enakopravnimi pogoji 

Slovenski medijski prostor ima dve značilnosti ugotavlja analitik Aljuš Pertinač. “Ena je izrazita pristranskost do političnih strank, ki je ta hip opozicija in tem poteka nelojalna konkurenca. Vsi mediji ne morejo konkurirati pod enakopravnimi pogoji.” Glede na to, da bo nova medijska zakonodaja velik prispevek k pluralnosti medijev v Sloveniji, se ob tem pojavlja vprašanje, zakaj takšna panika zaradi napovedanih sprememb tako na nacionalnem mediju kot v  politični levici.

“Na RTV Slovenija se gre samo za to, da se branijo privilegiji ljudi, ki so tam zaposleni. To je vse. Tukaj pa se sedaj zganja histerija, ker je slučajno desnosredinska  vlada na oblasti. Levica popolnoma izgublja živce, zato ker jim nekateri vzvodi in privilegiji uhajajo iz rok. Privilegije v tem smislu, da za malo dela dobijo zelo solidne plače. Predvsem  pa se oni bojijo in potem nam polagajo v usta. Dejansko je nedostojno, ker imajo ta vpliv na urednike,” je opozoril na težave RTV-ja poslanec SDS Dejan Kaloh.

“Seveda je pogrom, ker nekateri uživajo v stanju, kakršnem smo. Govorijo, da je idealno in ni treba ničesar spreminjat. Kljub temu, da govorijo, da je za medije premalo denarja in kako shajajo naprej,” povedala poslanka SDS Alenka Jeraj. “Dejansko mislim, da je tukaj neka mržnja do tega, da je na oblasti neka druga vlada, ampak mislim, da ima minister stvari pod kontrolo ter da so vsi argumenti teh zakonov dobro predelani,” pove Jožef Lenart iz SDS.

Dekan Fakultete za uporabne informacijske študije Dejan Jelovac (Foto: Nova24TV)

Dekan Fakultete za informacijske študije dr. Dejan Jelovac  je prepričan, da so mediji v rokah levice, najmočnejše orožje v boju za ohranitev oblasti

Za konec pa Pertinač ugotavlja. “Gotovo ne bo konec RTV Slovenija, če bo ta zakon sprejet. Lahko pa bo konec RTV Slovenija zaradi drugih stvari. Zaradi tega, ker se niso sposobni prilagodit na spremenjene razmere na medijskem trgu in ker niso sposobni organizacije prilagodit na to, da niso več edini ponudnik na medijskem trgu.”

Naj prispevek zaključimo z besedami dekana Fakultete za informacijske študije. Dr. Dejan Jelovac je prepričan, da se avantgarda levega pola političnega spektra, od začetka revolucije, zaveda pomembnosti medijev. Le-ti niso samo četrta veja oblasti, temveč najmočnejšo orožje v boju za ohranitev oblasti. Takšno orožje se nikoli ne izpušča iz rok.

Povzeto po Nova24TV.

Luka Perš