fbpx

[Video] Hojs odgovarja Jankoviću: “Smešno je, da bi mu naročil hišno preiskavo, tudi tožilstvo je povedalo, da se zadeva preiskuje več let”

Foto: Nova24TV

Po skoraj 17-urni razpravi Aleš Hojs ostaja minister, saj poslanci zanj niso izglasovali interpelacije. Za razrešitev je glasovalo 44 poslancev, proti pa 37. Glavni očitki ministru so bili ustvarjanje izrednih razmer v državi, vladanje z odloki in čezmerna raba policijske sile. Stranka predlagateljica, levica, je ministru očitala čezmerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, kjer je bilo v ospredju ravnanje policije na protestu 5. oktobra, ko je Slovenija med predsedovanjem Svetu EU na Brdu pri Kranju gostila vrh EU-Zahodni Balkan. 

Kot gost v tokratni oddaji Tema dneva je minister za notranje zadeve Aleš Hojs uvodoma povedal, da je s števili glasov zadovoljen in da je bil rezultat glede na namig DeSUSa pričakovan, vsekakor pa šteje število glasov proti razrešitvi, zato se je ob priložnosti zahvalil vsem poslancem koalicije za izkazano podporo. Najverjetnejši razlog, da je interpelacijo ob predlagateljih podprl tudi poslanec DeSUS-a Ivan Hršak, je Hojsova domnevna ignoranca prisluhov med okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom, saj naj bi zanje vedel, kljub temu pa jih ni prijavil policiji. Da je zanje in za njihovo morebitno uporabo pred volitvami vedel, je Hojs priznal, meni pa tudi, da je nemogoče pričakovati, da bi na vsako tako informacijo reagiral z naznanilom suma kaznivega dejanja, sploh pa so vprašljivega izvora in pravne podlage, zadevo raziskuje policija.

Glede na to, da je bila to že druga interpelacija v ministrovem mandatu, je bila po izkušnji prve zadnja interpelacija izpeljana na višjem nivoju. Ob tem se voditelj Luka Svetina dotaknil incidenta med interpelacijo, ko je je ministra iz prostora nagnala podpredsednica DZ Tina Heferle, ker je nekaj prigriznil. Hojs je incident komentiral, da je “po večkratnem spremljanju interpelacij kolegov in kolegic ministric ugotovil, da je najhujša žalitev, če je minister odstoten, v takih primerih je opozicija izražala bes in nezadovoljstvo, češ kako je minister podcenjujoč. Zato sem raje sedel v dvorani, poslušal poslance in njihove razprave, nisem si mislil, da bo problem, če po 9 urah pojem nekaj arašidov.”

Ali bi kaj storil drugače?
Glede na silne takšne in drugačne očitke opozicije, minister trdi, da ne obžaluje nobenega izdanega odloka, prej obžaluje to, da ni bil izdan kakšen odlok več, pri čemer se ozira na lanske poletne mesece, ko bi z večjo zaostritvijo po njegovem mnenju lahko preprečili eskalacijo okužb lanske jeseni. In kljub protestom, ki so se izvajali proti sprejetim odlokom in ukrepom, so na drugi strani tisti, ki pa so se držali ukrepov in jih spoštovali, so pa izrazili razočaranje ob dejstvu, da so organizatorji protestov ostali nekaznovani. Stroške naj pokrijejo odgovorni za proteste, za katere vsi vemo, kdo so, čeprav se nekateri sprenevedajo, ni pa to odvisno od mene, nadaljevanje zadeve je na sodni veji,” je dejal in hkrati pojasnil, da bi večji poseg policije povzročil še več nervoze na drugi strani in da je policija vsekakor vedno ravnala sorazmerno.

Je bila hišna preiskava Zorana Jankovića njegovo maslo?
Poleg vseh obtožb pa ministra portal Necenzurirano, ki je po njegovem mnenju globoko levičarski, obtožuje tudi, da ima prste vmes za hišno preiskavo Zorana Jankovića, vendar gre po njegovem mnenju za “nebuloze”, saj minister ni pristojen za naročanje hišnih preiskav. Omeni pa tudi, da se je v preteklosti javno spraševal po cenah nekaterih večjih investicij v Ljubljani, ki so bile skoraj dvakratne od cen vrednosti v Nemčiji in takrat tudi “javno vprašal, ali mu kdo gleda pod prste, smešno je, da bi mu naročil hišno preiskavo, tudi tožilstvo je povedalo, da se zadeva preiskuje več let, zato so bojazni gospodov z leve strani neupravičene,” je povedal.

Aleš Hojs: Bojazni gospodov z leve o političnih preiskavah so neupravičene. (Foto: Nova24TV)

Načrti do izteka mandata
S svojo vlogo v predsedovanju EU ima mešane občutke, saj je mnenja, da so dosegli veliko, ne pa vsega, kar so želeli, izpostavil je zadeve, vezane na Europol in Eurodag direktivo, ki jih niso še uspeli zaključiti, ima pa še nekaj načrtov do konca svojega mandata, zato bodo naslednji štirje meseci posvečeni tem ciljem. Povedal je, da v obdobju svojega mandata načrtuje nekaj sprememb v zakonu o pooblastilih policije in sprememb, povezanih z obmejnimi občinami, ki so vezane na migrantsko problematiko, saj ne glede ne to, ali bo koalicija do takrat to sprejela ali ne, želi, da so zadeve pripravljene in zakonski predlogi usklajeni za naslednji mandat.

Tanja Brkić