[VIDEO] Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc umazano preteklost?

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc (Foto: M. S., Nova24TV)

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je za guvernerja Banke Slovenije predlagal Primoža Dolenca, ki pa ima po pričevanju zanesljivih virov iz bančnih krogov iz svoje preteklosti neprijetno okoliščino, zaradi katere za tako delovno mesto, ki zahteva moralno neoporečnega človeka, nikoli ne bi smel kandidirati, kaj šele biti predsednikov izbranec.

Spletni medij Škandal24.si namreč razkriva, da tožba osebe MPZ (ime je znano uredništvu) sega v čas pred letom 2013. Dolenc sicer kakršno koli tožbo v preteklosti, prav tako pa tudi izvensodno poravnavo, zanika, rekoč: “Nikoli nisem bil tožen, nikoli se nisem izvensodno poravnal za te primere, ki jih omenjate.”

Ob tem je nadvse nenavadno, da je omenil “za te primere, ki jih omenjate”. Dolencu namreč ob postavitvi našega vprašanja nismo navedli nobenega primera, o čemer se lahko prepričate tudi v videu na koncu tega članka.

Ni pa prav nič nenavadno, da se na trditve o sumljivi preteklosti, ko naj bi ga celo tožili zaradi spolnega nadlegovanja, ni odzval Borut Pahor. V njegovem uradu so namreč neprijetna vprašanja preprosto ignorirali, čeprav je šlo tudi za vprašanja, ali je seznanjen z informacijami, da naj bi Dolenc, če bo postal guverner, protežiral eno od lobističnih skupin – in to na škodo davkoplačevalcev. Dolenc je zanikal tudi sestankovanje z nekdanjim guvernerjem Banke Slovenije Francetom Arharjem, češ da se nista nikoli sestala v gostilni Livada. Še več! Izjavil je: “Niti enkrat se nisva srečala.” 

Molčal ob oprani milijardi terorističnega denarja, sedaj pričakuje, da bodo delo namesto njega opravili drugi?!
Pahor se namreč ni odzval niti na oprano milijardo terorističnega denarja, kar se je zgodilo ravno v času, ko je bil predsednik vlade, dobesedno pa je pogledal proč tudi tokrat v primeru Dolenca in njegove domnevno nečiste preteklosti. Spomnimo, poročil Sove o pranju denarja Pahor kot predsednik vlade ni bral, saj je pričakoval, da se z zadevo ukvarjajo pristojne institucije. Pa se niso. Zdaj očitno pričakuje, da bodo pogovore z njegovimi kandidati opravljali drugi.

Dolenc: “To je čista špekulacija”
In tako smo novinarji Dolenca povprašali tudi o izbrisu podrejenih obveznic in delnic, saj se ves čas zastavlja možnost poravnave, ki bi bila po nekaterih izračunih za državo cenejša. S tem pa se Dolenc očitno ne strinja. “Stroški, ki jih omenjate, da bi bili morda manjši ali večji, kakršni koli že, to je čista špekulacija. Ne vemo, kakšne bodo zakonske rešitve, kakšne so bile potencialne težave, kaj je bilo potencialno narobe. To je treba razrešiti tako, kot je naložilo ustavno sodišče, in šele potem se lahko pogovarjamo o takšnih ali drugačnih rešitvah, ki bi morda po potrebi razbremenile pravosodni sistem, ne pa vnaprej.”

Kdo je pravzaprav tisti, ki je kupoval podrejene obveznice, kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc ne ve. “Žal kaj več ne morem povedati. Jaz niti v sedanji funkciji niti v kateri koli drugi funkciji nisem nikoli videl spiska imetnikov podrejenih obveznic. Nikoli. Kot je meni znano, s tem tudi ne razpolagamo. Vem pa, da je bila v tistih letih, ko je bila izdana obveznica Abanke, izdana, če se ne motim, v Luksemburgu ali v Amsterdamu preko skrbniškega računa. To je pa vse, kar vem. In seveda, sem za transparentnost, če je to pravno možno. Kdo pa ima te spiske, kdo je bil lastnik, pa ne vem. Jaz jih nimam.” 

Dolenc je sicer ves čas poudarjal, da se drži zakonov, njegovi odgovori pa so obstali nekje v zraku. O Kostiču, s katerim naj bi se družil skupaj z nadzornico Gorenjske banke Jeleno Galić na jahti v Črni Gori, je zanikal kakršno koli srečanje, češ da ga je videl samo enkrat, ko se je srečal s svetom Banke Slovenije. Ni pa zanikal poti v Budvo oktobra 2016, tja naj bi šel izključno na konferenco.

Prav tako pa je bil nadvse redkobeseden o trošenju svoje službene kartice za kosila in podobne poslovne razvade. To je označil kar za “zaupne postopke”, ki jih ne more komentirati.

Več v posnetku:

M. S.

 • bubamara

  Možno je vse, vendar spraševati bankirje kaj o preteklosti, je enako kot govoriti z zidom. Ukvarjanje z bančništvom terja veliko žrtev: demenca. Spomin pri bankirjih je enak spominu zlate ribice.

  • SIMON ROZIC

   Seveda, bankirji delajo za svojo prihodnost in ne za neko
   preteklost….bankirjeva edina travma je, komu zaupati pri
   ropanju, da ne naletiš na kakšnega poštenjaka, kar bi bil
   tragičen konec njegove “uspešne” kariere. Ponavadi imajo
   kar svoje mentorje in se prerivajo na samem vrhu!

 • Amerikanc

  Naj ga najprej dr. Logar malo izpraša, potem bomo pa videli.

  • Steiermark

   Njegove svinjarije so že razkrite, vendar se borat norčuje iz nas , ko nastavlja takšen gnoj na takšna mesta ter ne odgovarja na vprašanja v zvezi z njim , novinarjem, ampak jih ignorira!

 • RATATA

  nadzornica Gorenjske banke Jelena Galić naj bi nadzirala, da bo lopovščina potekala po zamislih.

 • totex39

  Dobro bi bilo raziskati, kdo ima pri nas sploh še čisto preteklost.

 • BlackOpsSystem

  “umazano preteklost”….hahahaha….sej v slovenski politiki itak nemoreš sodelovati, če nimaš “umazane preteklosti”!!!!!

  • karpelec

   Veš, so mu prešteli umazane packe in ugotovili, da ima eno več od ostalih mnogih.

 • Franc Šink

  Še izkušeni lopovi se v tej jungli ne znajdejo več. Umazan moraš biti umazan

 • УВБ-76

  Odgovor na vprašanje iz naslova:

  Če je član SDS nima umazane preteklosti.
  Če ni član SDS ima grozljivo umazano preteklost.

  Simple.

  • Olga2345

   Natanko tako! Zato pa vedrite in oblačiti na portal in, širite kučangoebelsov agitprop, ker stranki SDS RASTE priljubljenost!

   • jovan jovan

    Muahahahaha…..članstvo pa izumira!

 • montyamp

  Ko bodo v Sloveniji gošarski mladiči nehali z imenovanji kriminalcev na pomembne funkcije , bomo v enem letu prehiteli Švico po desni .

  • lokec

   Ko bodo v Sloveniji gošarski mladiči nehali z imenovanji kriminalcev.

   Nehali ne bodo nikoli. Sami od sebe.

 • Olga2345

  Pahor ni predsednik vseh Slovencev, je le predsednik in marioneta globoke države! Takšen je tudi kandidat za guvernerja! Glede na stanje financ v državi, bi morali sedeti za rešetkami VSI guvernerji banke Slovenije, skupaj s Kučanom in Pahorjem!

 • montyamp

  Če ima slab spomin , dajte rajši kakega italijanskega mafiozarja na banko , slabše več itak ne more bit .
  Banditi ostanejo po ropu takoj vsi brez spomina .
  Vam pa povem , če bi obesili deset kravatarjev ki so sodelovali v ustvarjanju bančne luknje , bi ostali prinesli več nazaj kot so odnesli .
  Namesto atentatov na :
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K,…………
  bi morali postreliti tiste ki so dajali kredite brez garancij in danes ne bi padali v novi bankrot .
  Prekleta banda udbovska .

  • Svele

   Te bo Janez tožil zaradi groženj z smrtjo

 • Osti jarej

  …..če jo ima……umazano preteklost….je glih taprav

 • Osti jarej

  …da ne boste mislili,da je samo v mafijastanu tako….

  http://www.novi-svjetski-poredak.com/2018/09/22/osloboden-danski-bankar/

 • črnaovca

  Seveda ima umazano preteklost sicer ne bi bil predlagan posebej še ker je imel zraven prste neki kao ugledni bankir ki je kvečemu ugledni pridobitnik. Neoporečni niso zaželjeni ker so samsotojni to pa ne gre

 • lokec

  Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc umazano preteklost?

  Ja kakšen naslov pa je to.
  Ko sem bil dojenček sem imel umazano r…o

 • Hun

  Bankirji so po Zobcevo, interesna skupina individualustov, ki imajo predispozicijo sluzit bolje kot vecina…tud sedijo oz. nic ne sedijo v arestu, kot vecina.

 • dob

  Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije umazano preteklost?

  Pa kva pol! Saj je imela tudi iranska milijarda umazano preteklost, preden jo je kučan opral v NLB.
  In zdaj je čista.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!