fbpx

[Video] Predsednik vlade Janša na Nova24TV: “Opozicija v epidemiji igra umazano igro po formuli: čim slabše za državo, toliko boljše za KUL”

Photo: Nova24TV

V oddaji Pogovor s predsednikom vlade v nedeljo, 17. januarja 2021 na Nova24TV sta slovenski premier Janez Janša in voditelj oddaje Aleksander Rant spregovorila o začetku konca epidemije covid-19, poteku cepljenja, delu vlade v času krize, ki jo še dodatno stopnjujejo predstavniki leve opozicije v spregi z osrednjimi mediji ter na koncu tudi o samih grožnjah s smrtjo in nasiljem, ki se proti desni samo stopnjuje zaradi potuhe državnih institucij. V intervjuju pa sta se sogovorca dotaknila tudi nesrečne nezaupnice vladi, ki so jo po večih mesecih napovedi le vložili z vsega 42 podpisi poslancev, niti vsi opozicijski poslanci je niso podprli.

Premier Janez Janša je v uvodu povedal, da je Evropska komisija zagotovila dovolj cepiva za vse, “in to cepivo, ki prihaja, je varno,” je povedal premier. “Kako hitro bomo sposobni uporabiti cepivo, je odvisno od tega, kako hitro se bomo organizirali in koliko zaupamo znanosti,” je nadaljeval Janša in poudaril, da ne gre nasedati teorijam zarote ter šarlatanom, ki razglašajo da virusa ni.

“Borimo se za dodatne dobave cepiv in ko bo cepivo na voljo, bo uporabljeno na podlagi prioritet, brez klientelizma in brez stranskih vrst,” je zagotovil Janša. Že junija naj bi se po napovedih nekaterih na podlagi dobav cepiva proti covid-19 lahko vrnili nazaj v življenje brez ukrepov, ki nam trenutno omejujejo svobodo gibanja in normalno življenje.

Velik interes za cepljenje

Po trenutnih izkušnjah s cepljenjem se želita cepiti vsaj dve tretjini Slovencev. Do sedaj je po zadnjih podatkih bilo cepljenih več kot 40 tisoč prebivalcev Slovenije.

Je pa Janša povedal, da bi se dal ta čas z dodatnimi dobavami skrajšati za najmanj en mesec, ravno tako pa nekateri od sedaj veljavnih ukrepov več ne bodo potrebni. Da bi se to lahko uresničilo, je Janša izpostavil potrebo po izkorenitvi virusa. “Pomembno je, da tega ne storimo le mi, ampak tudi sosednje države, celotna EU, cel kontinent, cel svet, ker sicer se bo virus ponovno pojavil.”

Premier se je ravno tako dotaknil razmer v zdravstvu in poudaril, da je potrebno nadoknaditi velike zamude, ter da slovenski zdravstveni sistem potrebuje moče okrepitve. “V zdravstvo se je v zadnjih 15 letih izjemno malo vlagalo. Ni se vlagalo v zdravstvene kapacitete, ne za izboljšanje plačnega sistema v zdravstvu, ne za izgradnjo domov za ostarele.”

Kakor resno je stanje v državi, govori podatek, da imamo v Sloveniji osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, ki je zaradi covid-19 najbolj ogroženo. Cepiti je tako potrebno kar pol milijona ljudi. Na srečo je interes za cepljenje velik. Slovenija predstavlja 0,49 odstotka prebivalstva EU, v skladu s tem pa prejme tudi tolikšno število doz cepiva, ki je bilo naročeno znotraj skupne evropske dobavne sheme.

Premier Janša je priznal, da so v opoziciji epidemijo uporabili kot politično orožje, a je poudaril, da se v slovenski zgodovini “ni nikoli izšlo dobro, kadar se je politične cilje zasledovalo ne glede na žrtve. Politični nasledniki tistih, ki so to že počeli, danes uporabljajo enako formulo.”

Leva opozicija igra umazano igro

“Opozicija v epidemiji igra umazano igro po formuli: čim slabše za državo, toliko boljše za KUL,” je izpostavil Janša. S tem je predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednica SD Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SAB Alenka Bratušek in po novem tudi stari-novi predsednik DeSUS Karl Erjavec pokazali, da jim je več kot do ljudi, do oblasti. Za vsako ceno, četudi kratko posledično potegnejo ljudje.

Na vprašanje ali vlada res ne prisluhne stroki je Janša odvrnil, da “ne poslušamo stroke, ki jo je prejšnja vlada dala v ospredje, kot je gospa Nina Pirnat, ki je rekla, da je treba pri koronavirusu kihati v rokav. Če bi poslušali njo, bi nam zdravstveni sistem razpadel že marca.”

Janša je ob tem izpostavil, da toliko raje prisluhnejo resni slovenski in evropski stroki, pa tudi širše, kot tak primer je omenil Tajvan. Slovenski premier je pri tem izpostavil, da je EU glede koronavirusa združila potenciale znanja. O uspešnem boju s pandemijo covid-19 na Tajvanu smo na Nova24TV v preteklosti večkrat poročali. Otoško državico je pred leti izučila izkušnja s svinjsko gripi. Ko so se pojavili prvi znaki, da bi covid-19 lahko postal svetovna pandemija, je Tajvan zaprl meje. Za vsakogar, ki vstopi v državo je odrejena karantena, kršitelje pa čakajo drakonske denarne kazni. Ravno tako poteka agresivno sledenje stikom okuženih. Rezultati medtem govorijo zase. Za veliko večino Tajvancev življenje poteka normalno.

Glede nezaupnice, ki so v petek, 15. januarja 2021 le vložili predstavniki leve opozicije skupaj s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, je Janša povedal, da bi lahko napisali tudi: “Mi, prvorazredni, mislimo, da je oblast v Sloveniji rezervirana samo za nas, rojeni smo za to, da smo na oblasti, in vse, kar je proti temu, ogroža demokracijo.” Pri tem je premier povedal, da je konstruktivna nezaupnica v takšni obliki “brutalen patetični izliv ideološkega sovraštva zoper drugače misleče.”

Dvojna merila ubijajo Slovenijo

Ob vsem tem so prisotna še dvojna merila pri delu državnih institucij. Premier Janša je navedel nekaj takih primerov. “Če v Avstriji nekdo grozi kanclerju s smrtjo, dobi dve leti zapora, če pri nas nekdo grozi Borutu Pahorju, ko je bil predsednik vlade, dobi 11 let zapora.” Ko pa pride do groženj s smrtjo Janši pa policija lahko reagira, a bo vse skupaj ustavilo tožilstvo, ki a vse skupaj začne nemudoma gledati kot svobodo govora. “Meni je grozil policist, ki ga je levica ob sankcijah branila, sodišče pa ga je nato vrnilo na delovno mesto,” je kot enega takih primerov izpostavil Janša.

“Na družbenih omrežjih sem v zadnjih dveh tednih prejel nekaj sto groženj s smrtjo s strani oseb z imeni in priimki. Nekatere grožnje preiskuje policija, tožilstvo pa načrtno blokira kakršnokoli sankcioniranje,” je izpostavil Janša. Posledično se ne gre čuditi konstantni eskalaciji v retoriki polni sovraštva in preskoku z besed k dejanjem. Navsezadnje, ravno tožilstvo s svojim načinom (ne)dela to še podpira.

“Dvojna merila so eden ključnih problemov slovenske demokracije,” meni Janša. Pri tem je Janša poudaril, da so tudi v strankah leve opozicije poslanci, ki ne odobravajo dvojna merila, a so utišani in potisnjeni v ideološko sovraštvo.

“Nasilje na Kapitolu v Ameriki so vsi obsodili. Hujše nasilje v Sloveniji pa obsodi samo demokratična stran, kaviar levica to nasilje zavije v svobodo izražanja,” je povedal Janša.

“Če institucije in osrednji mediji podpirajo dvojna merila, s tem neposredno ubijajo demokracijo in v Sloveniji se to dogaja celo v času epidemije,” je izpostavil Janša. “Na neki točki, bo to v Sloveniji sigurno počilo in jaz upam, da se bo to takrat v Sloveniji razrešilo na volitvah z demokratičnimi prijemi in da se ne bodo poslužili tega česar so se že kdaj v slovenski zgodovini in še danes čutimo te tragične posledice,” je še dodal premier.

Ivan Šokić