[Video] Janez Janša na Nova24TV: K zajezitvi širjenja novega koronavirusa lahko največ pripomoremo državljani sami!

Janez Janša (Foto: Nova24TV)

Do torka zvečer je bilo po uradnih podatkih v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih že 34 ljudi, po določenih prepovedih v veljavi pa so bili napovedani tudi strožji ukrepi, med drugim zaprtje meje z Italijo za potniški promet. O tem je v oddaji Tema dneva pri voditelju Aleksandru Rantu spregovoril tudi predsednik nastajajoče vlade Janez Janša, ki se je že v ponedeljek udeležil Sveta za nacionalno varnost, kjer je predlagal nekaj ukrepov, od katerih pa še niso bili vsi uresničeni. Kot je izpostavil, lahko k zajezitvi širjenja novega koronavirusa največ pripomoremo prav državljani sami, opozoril pa je tudi na pomen kritične infrastrukture v takšnih razmerah.

Vlada v odhajanju je, kljub temu, da zdaj v zadnjem tednu sprejema določene koristne ukrepe, morda predolgo čakala. Janša je že pred tedni opozarjal na možnost prepoznega ukrepa. Smo danes sposobni sanirati nastalo stanje in ustaviti širitev novega koronavirusa?
“Ni čarovnika, ki bi lahko odgovoril na to vprašanje. Po mojem mnenju drži in so ukrepi, ki bi jih morali sprejeti že zdavnaj in smo nanje pozivali. Kakšna bo cena za zamudo, bomo videli, a opozarjam na to, da se je v tem trenutku s tem brezpredmetno ukvarjati, ker za nazaj ne moremo popraviti ničesar. Potrebno se je osredotočiti na tisto, kar lahko še naredimo v tem trenutku in v prihodnje in zadnje dni prihaja do neke delovne kooperacije med vlado, ki odhaja in vlado, ki prihaja. To je lahko samo dobro,” o tem meni predsednik nastajajoče vlade Janez Janša.

Sosednja Italija je dodobra izgubila nadzor nad okužbo, odgovorni so tudi tam predolgo gledali stran od problema. Bodo izkušnje iz Italije pomagale tudi nam, da se bolje upremo tej okužbi? Je kakšna izmenjava informacij s strani Italije?
Janša je pri tem opozoril, da ne smemo posnemati dveh negativnih izkušenj, do katerih je prišlo v Italiji, kolikor se temu še lahko izognemo: “Eno so zamude, nekateri ukrepi so učinkoviti, če so pravočasni, kasneje pa ne držijo več. Drugo pa je, da ko nek ukrep sprejmeš, ga razglasiš na tiskovni konferenci, moraš imeti pripravljeno tudi izvedbo, sicer narediš več škode. Tipičen primer je zapora Lombardije, Benečije in še ene pokrajine. 16 milijonov ljudi, razglašen ukrep, formalno sprejeta zapora … Hkrati pa seveda izvedba in nadzor tega ukrepa nista bila pripravljena. Naslednji dan je iz teh okuženih območij odšlo več ljudi kot prej celo sezono virusa. Na žalost so nekateri prišli tudi v Slovenijo. To je rizična populacija in včeraj, ko so razglasili omejitev gibanja za celo državo, kar ni karantena, kot se napačno predstavlja, gre za omejitev gibanja za celotno državo, so zgolj popravljali tisto napako, ki so jo storili dan prej.”

Navedeno se dobro navezuje na morebitne prihodnje razmere pri nas, ker so določene uredbe v veljavi, kot je na primer prepoved zbiranja nad 100 oseb v zaprtih prostorih, sedaj se zapira tudi meja z Italijo, pa vendar nekateri ljudje še vedno naivno kršijo te uredbe. Je Slovenija v bodočih dneh policijsko in sicer pripravljena zavarovati ljudi, da ne bi nekateri neodgovorni posamezniki ogrožali javne varnosti?
To je po Janševem mnenju predvsem stvar inšpekcijskih služb: “V Sloveniji jih je dovolj, da združijo moči in se zdaj koncentrirajo na te točke. Zelo neokusno je, kar smo danes spremljali, ko so se inšpekcijski organi med sabo prepirali, čigava pristojnost je kaj. Res opozarjam na to, da je pač potrebno stvari jemati resno, hkrati pa je treba vedeti, da noben organ ne more narediti toliko, kot lahko mi sami naredimo z odgovornim obnašanjem. Z odgovornim obnašanjem do sebe in do drugih. Če sem čisto konkreten, brutalen, če jaz recimo okužim vas in po statistiki še najmanj dva ali kot pravijo pesimisti, še najmanj devet, ni nujno, da bo kdo od teh umrl. A teh devet bo okužilo še devetkrat devet drugih in med tistimi bo zagotovo nekdo resno zbolel in verjetno kdo tudi, žal, umrl. To ni statistika, to niso številke. To je oče nekoga, to je stari oče nekoga, to je stara mama, brat, sestra … Govorimo o človeških življenjih. Mi smo se dolžni v takšni situaciji odgovorno obnašati in opozarjam oziroma pozivam vse, da omejimo stike. Dejansko, da omejimo stike na tisto, kar je najnujnejše. Če kdaj, potem je zdaj čas za družabna omrežja. Prek interneta se ne morete okužiti. Lahko presežemo priporočljiv čas, ko smo na ekranih. Mislim, da bo od tega bistveno manjša škoda, kot od tega, da gremo na neko rojstnodnevno zabavo ali v nek disko klub, ker to ni nujno. Je pa stokrat večja verjetnost, da se bomo okužili in potem predstavljali nevarnost tudi za druge, kot pa če bi bili v nekem domačem okolju in se samozaščitno obnašamo.”

Dejstvo je, da je zdaj ta širitev v Sloveniji v takšni fazi, da tega ni možno preprečiti z nobenimi ukrepi, z nobenimi zaporami: “Ta virus je tukaj. Je tudi in bo v vseh evropskih državah, po mojem ne bo nobene države na svetu, ki je ne bi dosegel. Na neki točki bo razglašena pandemija. Tisto, kar pa lahko naredimo s temi ukrepi, predvsem pa z našim odgovornim obnašanjem je to, da upočasnimo to širjenje tako, da kritični primeri, ki jih je 20 odstotkov, ne presegajo časovno danih kapacitet v zdravstvenem sistemu. Ko to presežeš, potem mora nek zdravnik odločati, ali bo dal kisik Jožetu ali Micki. Ko to čez nekaj dni naraste, potem se mora odločati, ali bo dal enemu od petih. Zdaj ne strašim nikogar, ampak takšna je situacija marsikje v Italiji danes. Govorimo o sosednji državi. In kdo je najbolj rizičen? Vse sosednje države, poleg Slovenije še Francija, Švica in Avstrija. In te države se pač obnašamo tako, kot se obnašamo. Nekateri bolj odgovorno, nekateri manj. Nekateri bolj resno jemljemo, nekateri manj resno jemljemo.”

Po mnenju Janše morajo biti ukrepi vnaprej pripravljeni, izpostavil pa je tudi pomen medsebojne pomoči: “Še vedno pa velja tudi tisto, sprejeti nek ukrep, da ga razglasiš na tiskovni konferenci, na primer, da jutri ni šole, mora biti vnaprej pripravljeno. Tudi sami moramo biti pripravljeni, potrebno je zagotoviti varstvo. Ne morejo vsi ostati doma, ki imajo majhne otroke. Jaz apeliram na solidarnost, na medsosedsko pomoč. Nobena zaščita, nobena policija, noben varnostni organ ne more narediti več, kot mi sami, ko pomagamo sosedu, da mu, ne vem, gremo v trgovino namesto njega, če je on v izolaciji. Da čuvamo njegove otroke, če smo zdravi in so oni zdravi. Tisoč stvari je, ki jih lahko mi naredimo zato, da bomo šli čez to situacijo s čim manj škode.”

Janez Janša (Foto: Nova24TV)

Kaj pa lahko naredimo recimo na ravni države? V torek je potekal skupen sestanek med odhajajočo vlado in prihajajočo vlado, kar je na novinarski konferenci izpostavil tudi minister Aleš Šabeder. Se ukrepi zdaj bolj usklajujejo, kot smo v zadnjih dveh tednih lahko videli državljani? Do nepotrebne panike je prihajalo tudi, ker nismo dobivali potrebnih informacij. Nekateri so na primer trdili, da je vse urejeno in da vsi protokoli tečejo, potem pa so pričele prihajati informacije, da recimo zdravstveni domovi nimajo mask, da ni nič usklajeno in nimajo niti navodil. Še v torek družba Fraport ni bila informirana o tem, koga naj sploh preverja na letališču Jožeta Pučnika. Bo sodelovanje v prihodnjih dneh bolj usklajeno in bodo vsi deležniki vedeli, kaj točno morajo storiti?
Nobena skrivnost ni, da je Slovenska demokratska stranka že pred tremi tedni pozivala, da se sestane Svet za nacionalno varnost: “Povsod drugod se je, oziroma so se podobni organi. Tudi v ponedeljek, ko je končno prišlo do seje, se je izkazalo, da je to koristno. Jaz sem bil tam v vlogi svetovalca. Imamo vlado, ki opravlja tekoče posle, ampak ima za to situacijo vsa pooblastila. Jaz kot novoizvoljeni predsednik vlade, ki še nima vlade in še nisem prevzel te dolžnosti, ne morem nikomur nič naročati in nikomur nič ukazati. Predlagal sem marsikaj, veliko tega je bilo, hvala Bogu, upoštevanega, ni pa bilo vse upoštevano. To razumem, ker na koncu mora nekdo drug to podpisati, kar jaz predlagam in tisti prevzema tudi odgovornost, zato nikogar ne obtožujem in nikogar ne krivim. Je pa do tega sodelovanja prišlo dejansko pozno, tukaj je vsak dan pomemben. Danes smo vzpostavili tudi kontakte med ministri, ki prihajajo in ministri, ki odhajajo. Bila je izražena tudi pripravljenost na sodelovanje, tam ni bilo nikogar, ki se ne bi zavedal, da smo zdaj vsi v istem čolnu, ker tu ni opozicije, levih ali desnih. Virus tukaj nič ne izbira.” To po mnenju Janše obeta, da lahko v naslednjih dneh pride do sprejetja tudi tistih ukrepov, s katerimi se je mogoče preveč odlašalo: “Ker čakati še en teden pomeni, da smo mogoče zamudili še tisti čas, ko bi lahko širjenje tega virusa omejili do tiste točke, ko ne bo širitev tega virusa presegla zmogljivosti našega sistema.”

Foto: epa

Predstojnica Infekcijske klinike je v torek predstavila kapacitete in povedala, da bi v primeru preseganja kapacitet manj kritične primere začeli enostavno napotovati domov, ker jih sistem enostavno ne bi mogel več prenesti. Iz Italije že prihajajo slike polnih sob, kjer ljudje dobivajo kisik. Prihajati so začele tudi informacije, da so italijanska mesta prazna, ni turizma in letališča so prazna. Poleg hude zdravstvene situacije se svet in Italija pripravljajo tudi na morebitno gospodarsko krizo. Vlada je že zagotovila slabo milijardo evrov za gospodarstvo. Kakšni ukrepi pa bodo sledili, če bodo ljudje morali dalj časa ostajati doma?
Gospodarstvo je po Janševem mnenju eden od vidikov, na katerega se je pomislilo prepozno: “Slovenija ima tovarne, ima del industrije, ki proizvaja zaščitno opremo in tukaj je bila tudi neka zamuda. Mislim, da se zdaj stvari premikajo, ko smo na to opozorili. Te kapacitete je potrebno organizirati, da ne bo problemov z zaščitnimi maskami, očali, oblekami, pregrinjali in tako naprej. Mimogrede, Francija je že deset dni nazaj vse to nacionalizirala in tudi določila najvišje možne cene, kar mislim, da bi morala, vsaj to drugo, storiti tudi Slovenija, da ne bo šlo za neko dobičkarstvo v tej situaciji. To je daleč izpod tega, kar je normalno obnašanje in tudi za inšpekcijo je dovolj dela. Če kdaj, so zdaj potrebni, da hitro reagirajo. Kar se tiče gospodarske škode, vemo, da bo velika. Kako velika bo, pa tukaj ni nikogar, ki bi si upal to oceniti. Potrebno je reči, da, hvala Bogu, virus ne vpliva na rastline, ne vpliva na pridelavo hrane. Kar ljudje sprašujejo, ali naj delajo velike zaloge… mislim, da si je nekaj zmerne zaloge pametno nabaviti, da ni potrebno vsak dan v trgovino. Vsak obisk trgovine je večji rizik, kot pa, če si doma. Ni smiselno s tem pretiravati, ker se proizvodnja hrane ne bo ustavila. Tovorni promet, tudi če bo potniški omejen, bo tovorni bistveno manj, tako, da tukaj neke panike v zvezi s tem ni potrebno zganjati. Je pa seveda zaradi logistike, zaradi tega, kar dejansko pomeni samoizolacija, samokarantena, pomembno, da imate doma dovolj hrane, da ni treba vsak dan ali pa vsake dva dni v trgovino in, da lahko morda malo pomagamo tudi tistim, ki na to niso pravočasno pomislili.”

Ali so v Univerzitetnem kliničnem centru pripravljeni na morebitni izbruh pandemije koronavirusa v Sloveniji? (Foto: Arhiv Nova24tv)

Zdravstveni delavci danes delajo vse, kar je v njihovi moči, za kar se jim je na seji SNAV zahvalil tudi Janša. Kako pa bomo preprečili ali pa vsaj poskušali preprečiti izgorelost zdravstvenega sistema, v Italiji že prihaja do povečanja primerov okužb med zdravniki, med zdravstvenimi delavci? Tudi pri nas je, žal, že nekaj primerov med zdravstvenimi delavci.
“To situacije seveda ne poboljšuje. Ministrstvo je sprejelo zelo pomemben ukrep, s katerim je začasno prekinilo različne preventivne programe, ki potekajo in ki so pomembni, ampak to zdaj seveda ni ključno in se sprošča večje število zdravstvenega osebja, zdravnikov in medicinskih sester in se bo to prerazporejalo na točke, kjer so ljudje preobremenjeni. V ponedeljek smo predlagali, da se prične pripravljati rezervne kapacitete, poleg tega kar je v bolnišnicah še dodatne kapacitete tudi z angažiranjem tega, kar ima Slovenska vojska in Civilna zaščita. Nekaj teh rezerv seveda je, ampak, če je to vse razmetano in neorganizirano, je to manj uporabno. Priprave potekajo tudi v tej smeri in bojim se, da bomo to kmalu potrebovali. Še enkrat poudarjam, da so kapacitete institucij omejene. Tukaj ne gre samo za zdravnike in medicinske sestre, tiste, ki delajo v laboratorijih, ki so naredili nadur verjetno že za nekaj let v tem času in smo jim lahko samo hvaležni zato, gre tudi za vse ostale, ki morajo poskrbeti za to, da stvari normalno tečejo, da se zapora uveljavi. Tukaj je slovenska policija že na testu, ko gre za zaščito južne meje, kjer se je tudi rizik povečal. Če bomo zapirali še mejo z Italijo, brez nadzora policije to ne drži. Slovenska vojska ima manj vojakov, kot jih je imela brigada MORiS, ko smo začeli graditi obrambne strukture. Potrebno bo poiskati načine, da se to okrepi. Dejansko lahko največ pomagamo državljani z odgovornim obnašanjem in s tem, da smo pripravljeni pomagati. Opozarjam tudi na to, ne vem, če je že kdo opozoril, v takšnih situacijah je zelo pomembna tako imenovana kritična infrastruktura. Predstavljajte si, da zmanjka elektrike, kar pomeni, da se situacija stokrat poslabša čez noč. Ljudje, ki delajo na pomembnih mestih in veliko je teh pomembnih mest v elektrarnah, dispečerskih centrih, ki imajo eno, dve, tri ekipe … Tukaj je odgovorno obnašanje še toliko bolj pomembno. Treba je pomisliti na to, kaj se zgodi, če pride do potrebe, da se del ljudi da v karanteno. Funkcioniranje te kritične infrastrukture je potrebno ohraniti za vsako ceno. Tudi mediji ste kritična infrastruktura, še posebej nacionalni mediji. Brez pravočasnega obveščanja se takšne situacije ne da obvladati. Odgovornost je tukaj na vseh,” je še opozoril za konec.

Rok Krajnc

 • rubec

  ŽIVEL JA….KHR.KHH JANEZ JANŠA. Pa kje je baba vidla puščat koščico v slivah za marelične knedlne.

  • Vera

   Pri nas pa letos jemo samo še češnjev štrudelj, ker je bilo lani veliko češenj :).Če je bil v njih kakšen ” črvek”,nič ne de , saj je 2x obdelan 1x v skrinji , nato v pečici :) ha,ha , saj nekaj sladkega v teh časih pride prav ( štrudelj mislim).

   • Winstonblue

    Pa ananas je tudi dober hehe.

 • Rožle

  Spet bo SDS reševala to zavoženo državo. ccc ..
  Kućanisti še dobro, da imate SDS & Janšo …
  Rešene bodo tudi vaše riti …..

  • AlternativaZaSlovenijo

   Še dobro, da nimamo predčasnih volitev, potem bi šele bila štala z Šarcem&Co.

   • Joc 52

    Hvala bogu

  • napovedujem, da ne bo rešena nobena rit….pa ne zaradi SDS ali Janše…..

 • Slovenec

  Bravo g.Janez Janša to je nastop in nagovor ljudem.

 • Olga101

  Slovenija s sposobnim predsednikom vlade laže diha! Vidi se njegov pozitiven vpliv že zdaj pri ukrepih odhajajoče vlade, čeprav je povedal, da vseh predlogov odhajajoči še vedno niso upoštevali!?

 • Rožle

  Zaradi potrjene okužbe s koronavirusom bodo kamniško osnovno šolo zaprli za 14 dni
  Učiteljica je bila v stiku z otroki iz štirih razredov
  *****************************

  • rubec

   Moral bi jo že takrat, ko je šarc tja hodu.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Jaz bi Janezu predlagal, da posluša svojo ženo Urško, ki je zdravnica in je rekla že pred časom, da je potrebno vrtce in šole vsaj za 14 dni zapret.

 • totex39

  Kdo jih je spet prepričal, da ne bodo zaprli meje z Italijo, a so se zbali Francoza Makrona, ki se meša tam ko ni treba.

  • Vera

   Takih Makronov je žal v Evropi več, zato skoraj nič več ne laufa normalno.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Namesto fizičnih stikov, družabna omrežja…še bolje pa dobra knjiga, prijetna glasba…..in od časa do časa kaj pogledat na ta portal in kaj na klofat…

  • vmes boš pa, med lagodnim posedanjem doma, upal na to, da se ne bodo vse države gospodarsko popolnoma zaprle in sesule, ter, ko ti bo zmanjkalo hrane v hladilniku, boš upal da jo boš v trgovini lahko kupil…..ter molil boš, da se ne bodo vsi na elesu okužili in pristali po karantenah itd in bo posledično ven ruknilo energetsko omrežje…..samo upanje bo v tvojem primeru :)

 • Andrej

  Slovenija ima velik, komunistični problem. Večina je vzgajana v smislu: partija misli za tebe. Zdaj pa pride Janša, ki pravi: vsak sam mora nekaj narediti za družbo in sebe. Razlika je orjaška in bomo videli, če smo jo sposobni preseči.

  • šmentanamuha

   Lepo si napisal.

 • Rožle

  4 dni nazaj smo bili s Hrvati še izenačeni … na 12 potrjenih primerih
  07.marec
  HR- 12
  SLO-12
  Torej v roku 4 dneh smo jih krepko prehiteli za 31 novo okuženih ..
  7.marec
  HR – 16
  SLO- 47
  *****************
  Sedaj se vidi .. kako nujen je bil tisti prvi ukrep .. kontrola na mejah .. itd !!!
  Ampak so vsi takrat poslušali našega modrega Serpentinška .. : *****
  “Če virus bo, potem pač bo, .. če ga pa ne bo, ga pa pač ne bo ” !!!!

  Zdaj prihaja tista faza, ko bo praktično nemogoče še pravi čas vse rizične osebe poloviti.
  Vse, ki so bile v stiku s prvo okuženimi, ..
  da bi s tem preprečili oziroma vsaj ublažili krog širjenja virusa ..

  • Joc 52

   Serpetinska takoj odstraniti od tim tekocih poslov – saj ne ve nic, ne dojema – butel na kubik

  • Slovenka

   Na dolgi rok smo vsi mrtvi, saj si slišal modreca Serpentinška, ljubljenca vaških veselic, ljudskih odrov in gasilskih domov, kjer prodaja svoje modrosti.

 • mona lisa

  Končno Janša prevzema vajeti da kvazi komik ne bo več delal škode. Komaj čakam da teh zadetkov od vlade v odhajanju ne bo več pri koritu kjer bi delali nepopravljivo škodo kolokor je že niso naredili.

 • temu kar janša govori se reče asimetričen odziv, “največ lahko storijo državljani sami” zveni smešno :) torej kaj lahko naredijo državljani: 1.) svoje gospodinjstvo vodijo tako, da je v njem vedno za 6 mesecev zalog hrane 2.)namenijo 50ur svojega prostega časa za zbiranje informacij o virusu (delovanje, zgradba, načini prenašanja itd) 3) doma z vsaj 40% mešanico vode+izopropilni alkohol alkoholno redno razkužijo kljuke, zvonce, avtomobilske kljuke, volan, prestavno ročico, računalniške tipkovnice torej točke ki se jih dotakne vsak dan večkrat 5) odložite načrte glede druženj, kot so popivanje/kofetkanj v lokalnih barih, skupinsko pohodništvo, igranje kart, obiski kinov, itd… 6) natančno razmislijo o osebi s katero boste bodisi po službeni aali zasebni poti prišli v bližnji stik (če je nekdo ravno prišel iz italije iz smučanja je bolje, da ne hodite k njemu na kavico kakšen mesec) 7) vkolikor imate kakšne delavce v hiši, ali imate v načrtu da boste sedaj začeli z novo kopalnico itd, vse to odložite na jesen/zimo 8) če ste obrtnik nakupite osnovna sredstva za nemoten delovni proces na zalogo za vsaj 2-3 mesece(če seveda likvidnost deluje in če je roba še v sloveniji) 9) izogibajte se neumnih nepoučenih in avtodestruktivnih oseb,ker imajo željo po smrti in uživajo, ko je ljudi v njihovi bližini strah – takšen človek, če se bo okužil, te bo zanalašč pljunil v obraz 10) otroke umaknite iz javnih zavodov 11) redno se rekreirajte 12) uživajte nutracevtike, čim širši spekter 13) v trgovinah se zadržujte, če sploh morate iti, minimalno časa, za nakup imajte vedno seznam, kaj potrebujete 14) pobotajte se z bogom

 • šmentanamuha

  Janša je umirjen in zbran, govori premišljeno. Na ta način bo pridobil zaupanje mnogih, ki so v dvomih in so nasedli na antijanša propagando.

  • Joc 52

   Res je, je pac odgovoren politik in je z nastopi te dni matiral vse levake

 • Diverzantii

  Pol pa zapri šole in vrtce drug teden’ali pa ti bodo zboleli vsi po vrsti

 • sodnikisozločinci

  Kako naj se zaščitimo, če moramo hoditi na delo, kjer smo v stalnem stiku z drugimi ljudmi?

 • Slovenka

  Janša: Slovenec, kristjan, državnik
  Serpentinšek: klovn, nesposobnež, zdrahar
  Kučan: poosebljeno zlo

  Slovenija bi si prihranila marsikatero grenko uro, če ne bi Kučanova antiJanša mantra preprečila sestavo Janševe vlade l. 2018. Upam, da je slovenski narod iz vsega tega potegnil kakšen dober nauk za prihodnost. Upam, da je do sedaj vsak v Sloveniji dojel, da ni mogoče graditi prihodnosti na orkestrirani gonji proti točno določeni tarči, v tem primeru Janši, ki jo usmerja Globoka držav v boju za ohranitev privilegijev. Janša prevzema vlado v težkem času, ki pa je istočasno tudi velika priložnost za njega, za SDS, za desnico in za Slovenijo.

  Slovenija gre naprej.

 • Marko Rotpoi

  g.janši sigurno žena prišepetava

  • Slovenka

   Upam, da res.

 • Novakec1

  Kmalu se bo začela kazati vsa pokvarjenost državljanov slolandije, avtohtonci so izuzeti iz tega žal pa ne vsi.